Opel

AFL LED: de innovatieve adaptieve LED-verlichting van Opel

Met AFL LED introduceert Opel de voordelen van adaptieve verlichting vóór en LED-koplampen in MPV’s en SUV’s in het compacte middenklasse segment. De optionele AFL LED-technologie van de nieuwe Opel Zafira en Opel Mokka X produceert een helder wit licht voor extra zicht in nachtelijke situaties en past zich automatisch aan de rijomstandigheden aan. AFL LED beschikt over negen individuele lichtfuncties of -patronen, zoals Town Light, Country Light en het energiebesparende Stop Mode Light.

“De ruime beschikbaarheid van intelligente LED-technologie is de beste manier om risico’s van ’s nachts rijden te verminderen”, zegt William F. Bertagni, Vice President van Vehicle Engineering Europe bij Opel. “De nieuwe Opel Zafira en Opel Mokka X zetten met hun optionele AFL LED-koplampen daarom belangrijke stappen.”

Het ’s nachts rijden levert de grootste risico’s op volgens de Duitse autoclub ADAC. Bijna 30 procent van de dodelijke ongelukken vindt in de nacht1 plaats. Opel heeft lang geleden al aangegeven dat nachtelijke ritten risicovol zijn. Opel was bovendien in 2003 het eerste automerk met Adaptive Forward Lighting (AFL) met bi-xenon koplampen in het compacte middenklasse segment. De Opel Astra was in 2004 de eerste compacte auto met bochtverlichting, gevolgd door de Zafira in 2005.

Opel behield zijn pioniersrol op het gebied van innovatieve verlichting door in 2006 als eerste halogeen koplampen met AFL-technologie te leveren in de Corsa. Opel biedt AFL nu in alle personenautomodellen aan. De introductie van de volgende generatie is inmiddels gestart: Intellilux LED Matrix Light. Dit systeem benut de voordelen van LED-technologie optimaal en debuteerde vorig jaar in het middenklasse segment in de nieuwe Opel Astra.

De nieuwe Opel Zafira en Opel Mokka X markeren met hun Adaptive Forward Lighting en LED-koplamptechnologie en -signaalverlichting de volgende mijlpaal in de uitrol van LED-technologie bij Opel. Net als het matrixsysteem van Opel biedt AFL LED ook de voordelen van adaptieve verlichting zonder elementen te bewegen. In plaats van het in- of uitschakelen van LED-lampjes in verschillende combinaties, past AFL LED zich aan de rijomstandigheden aan door automatisch het lichtpatroon in de koplampen te wijzigen.

De optionele AFL LED-koplampen hebben negen functies:
Country Light: Biedt extra verlichting bij snelheden boven 55 km/u in landelijke gebieden zonder dat tegenliggers worden verblind. Mogelijk gevaarlijke obstakels worden eerder opgemerkt door de extra heldere verlichting.

Cornering/Curve Light: Afhankelijk van de gekozen richting activeert Cornering/Curve Light in bochten of bij stuurbewegingen automatisch de linker of rechter LED voor extra overzicht op de weg/berm. Cornering/Curve Light wordt automatisch actief bij snelheden lager dan 40 km/u wanneer de bestuurder de richtingaanwijzer inschakelt of bij een stuurbeweging. Het systeem schakelt weer uit bij het uitschakelen van de richtingaanwijzer en als het stuurwiel in een rechte positie staat. Het systeem blijft actief tot 70 km/u.

Town Light: Bij snelheden lager dan 55 km/u activeert AFL LED automatisch Town Light. Ten opzichte van Country Light bevindt de lichtstraal van Town Light zich dichterbij de auto en is de lichtstraal ook breder. De extra verlichting helpt de bestuurder om gevaren, zoals overstekende voetgangers, eerder te herkennen.

Maneuvering Light: Verlicht het gebied rond de auto tijdens (achteruit) inparkeren. In deze modus is de bochtverlichting actief, maar minder fel dan normaal. Maneuvering Light blijft 20 seconden actief na het uitschakelen van de achteruitversnelling óf tot de auto harder dan 7 km/u vooruit rijdt.

Tourist Mode: De Tourist Mode-functie is bedoeld voor landen waar ze aan de andere kant van de weg rijden.

Stop Mode Light: De automatische Stop Mode Light modus wordt actief zodra het start/-stopsysteem van het voertuig de motor heeft uitgeschakeld. In deze modus schakelt de bochtverlichting uit, terwijl dimlicht actief blijft. De optionele AFL LED-technologie van de nieuwe Opel Zafira en Opel Mokka X verhoogt dus niet alleen de veiligheid, maar bespaart ook energie.

De functies High Beam (grootlicht), Daytime Running Lights (dagrijverlichting) en High Beam Assist – automatische (de)activatie van groot licht – completeren het functiemenu van de AFL LED-lichtunits.

Geef een antwoord