BMW

Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2016. Ultieme combinatie van traditie en toekomstvisie.

MW Group Classic en Grand Hotel Villa d’Este presenteren met het Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2016 een reis door de tijd aan het Comomeer in Italië. Van 20 t/m 22 mei zijn hier de historie én toekomst van mobiliteit te bewonderen.

Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is ’s werelds exclusiefste evenement voor liefhebbers van historische auto’s en motoren. Het evenement heeft een lange traditie, die teruggaat tot 1929. Toen vond het eerste concours, ‘Coppa d’Oro Villa d’Este’, plaats in Cernobbio, Noord-Italië. Autofabrikanten en carrossiers toonden hier hun nieuwste modellen.

In 1999 werd BMW Group beschermheer van het concours élégance en sinds 2005 is BMW Group Classic samen met Grand Hotel Villa d’Este organisator van deze show van zeldzame beauty’s. Het evenement wordt jaarlijks bezocht door duizenden liefhebbers van over de hele wereld.

Thema “Back to the Future – the Journey continues”.
Het thema dit jaar is “Back to the Future – the Journey continues” en weerspiegelt BMW’s motto ter gelegenheid van zijn jubileum: “The Next 100 Years”. ’s Werelds succesvolste premium automerk gebruikt deze slogan voor alle activiteiten in dit jubileumjaar. Het concept van het evenement en de tentoongestelde voertuigen bieden een indrukwekkende combinatie van traditie en visie.

P0045323

Concept Cars & Prototypes.
Uniek is de klasse Concept Cars & Prototypes, zelfs bij dit soort exclusieve klassiekerevenementen. De auto’s tonen de passie van hedendaagse vooraanstaande designers en hun visie op de toekomst. De focus ligt op de huidige visie op autodesign in de wereld van morgen, als tegenhanger van de retrospectieve tentoonstelling van belangrijke historische auto’s. De winnaars van het Concorso d’Eleganza Design Awards worden gekozen door het publiek.

Verleden nauw verweven met het heden.
In de Padiglione Centrale in Villa Erba is de speciale tentoonstelling “Hommage and Concept Vehicles” van de BMW Group Classic te bewonderen. Deze expositie toont hoe nauw het verleden is verweven met het heden. De Hommage en Concept Vehicles van de merken BMW, MINI en BMW Motorrad staan naast hun historische tegenhangers, als een vergelijking die het belang toont van historische waarden bij het ontwikkelen van baanbrekend design. Het thema belicht honderd jaar geschiedenis en de enorme impact die voertuigen op de individuele mobiliteit hebben. De BMW Hommage Vehicles omarmen het thema van het Concorso d’Eleganza Villa d’Este van dit jaar op een speciale manier. Net als voorgaande jaren verrast de BMW Group bezoekers met gloednieuwe conceptauto’s.

Een aantal duo’s:
BMW 328 Touring Coupé – BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006
BMW 328 – BMW 328 Hommage
BMW M1 – BMW M1 Hommage
BMW R 90 S – BMW Concept Ninety
BMW 3.0 CSL – BMW 3.0 CSL Hommage
Mini Cooper S – MINI ACV 30

P90194168_lowRes_bmw-3-0-csl-hommage-

Indrukwekkende geschiedenis, fascinerende toekomst.
De aantrekkingskracht van het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is de ongewone combinatie van historische voertuigen op twee en vier wielen en de nieuwste conceptauto’s en prototypes. De verkiezing van de mooiste auto’s staat centraal in de stijlvolle omgeving van Villa d’Este en Villa Erba. Dit evenement toont zeldzame en opvallende voertuigen uit diverse decennia. Het concours voor auto’s omvat 52 bijzondere exemplaren met een fascinerende geschiedenis, die in negen categorieën strijden om de gunst van de vakjury en het publiek. Dertig motoren in vijf categorieën vormen een opvallend deelnemersveld. De diverse categorieën richten zich ieder op een ander aspect van de bouwgeschiedenis van het voertuig.

Auto: negen categorieën.
De zeer zeldzame vooroorlogse auto’s zijn verdeeld in twee groepen. De categorie “Pre-war decadence – Flights of automotive fantasy” toont auto’s die de decadente luxe van de jaren twintig en dertig weergeven. De “Pre-war supercars – The Fast and the Flamboyant” staat voor de fascinatie voor snelheid en topprestaties die typerend was voor deze tijd.

Unieke voertuigen die zijn geproduceerd in de periode van de jaren twintig tot de jaren vijftig door vermaarde fabrikanten en carrosseriebouwers voor veeleisende klanten, wachten om ontdekt te worden onder de titel “Sur mesure et haute couture – One-offs for the connoisseur”.

De klasse “Petite Performance – Pretty Pocket Rockets” richt zich op het enthousiasme voor sportieve elementen en dynamisch koetswerk. De vraag naar compacte tweedeursauto’s, zowel dicht als cabriolet, was zeer groot in de jaren vijftig en zestig.

“Daring to be different – Design that pushed the envelope” laat controversiële voertuigen zien van baanbrekende ontwerpers uit het design- en technologietijdperk.

P90194168_lowRes_bmw-3-0-csl-hommage-

De klasse “Cars of the stars – From the silver screen to the studio lot”presenteert voertuigen met een geschiedenis die gelinkt is aan de film. De auto’s spelen een belangrijk rol in beroemde films of waren ooit van beroemde filmsterren als Steve McQueen en Marcello Mastroianni.

De categorie “GT Man is back – The golden era of sports car design, 1950 – 1975” toont exclusieve leden van de Gran Turismo-familie, die vooral in Europa zeer populair was.

De klasse “Driven by excess – from Glam Rock to New Wave” laat de auto’s zien uit het discotijdperk met extravagante technologie en design.

De categorie “Rally cars – Heroes of the special stage, 1955 – 1985” toont spectaculaire rallyauto’s uit drie decennia rallysport.

Het selectiecomité heeft opnieuw het aanbod van auto’ uitgebreid met een klasse voor relatieve nieuwkomers. Deze auto’s moeten nieuwe groepen deelnemers en bezoekers aantrekken.

Motoren: vijf categorieën
Voor de zesde keer verzamelt het Concorso d’Eleganza Villa d’Este aan het Comomeer ook de exclusiefste highlights van het jaar op het gebied van historische motorfietsen. De schoonheidswedstrijd voor klassieke voertuigen uit diverse decennia is ook het podium voor fantastische optredens van deze zeldzame beauty’s op twee wielen. Op zaterdag doen de motoren mee aan het Concorso di Motociclette. Ze maken een rit over de wegen rond Como en Cernobbio en door het park van Villa Erba tot in de voortuin van Villa d’Este. Op zondag worden de tweewielers opgesteld voor de beoordeling door de deskundige internationale vakjury.

Het concours omvat diverse klassen, die de ontwikkeling van motoren en de belangrijkste vertegenwoordigers tonen. Om het publiek te laten kennismaken met fascinerende, historische voertuigen zijn de volgende categorieën gedefinieerd:

De motoren in de categorieën “Daring to be different” en “Pre-war Decadence” zijn – net als de twee klassen in het autoconcours met dezelfde naam – geselecteerd op basis van hun gedurfde design en tonen de extravagante en geavanceerde techniek uit de jaren twintig en dertig.

“Off-road” verwijst naar de motorfietsen met off-roadcapaciteiten van de biker community aan de westkust van de Verenigde Staten.

De categorie “Private Racer” staat voor indrukwekkende specials op twee wielen.

De klasse “Temporada Romagnola” doet denken aan de sfeer bij wegwedstrijden voor motorfietsen in diverse Italiaanse steden in de lentes tussen 1945 en 1971.

P90077200_lowRes_bmw-328-hommage-05-2

Speciale klasse over BMW R 5.
Naast de vijf categorieën waarvoor awards worden uitgereikt, is er ook een speciale klasse: “80 Years ago – BMW R 5 – the new Sporting Image”. Dit is een eerbetoon aan de BMW R 5, die tachtig jaar geleden werd gepresenteerd. Het model werd aangedreven door een tweecilinder boxermotor met een compleet nieuw design en 18 kW (24 pk) vermogen, gebaseerd op een motorfiets die al een jaar eerder furore maakte op het circuit.

De BMW R 5 was voorzien van een innovatief gelast buizenframe met een dubbele staande buis. De versnellingsbak werd voor het eerst bediend door een pedaal. Dankzij een andere innovatie was het mogelijk de achterrem te bedienen met de bovenkant van de voet, voor de zeer sportieve rijervaring.

Programma.
De belangrijkste programmaonderdelen van het Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2016 vinden plaats op zaterdag en zondag. De diverse tentoonstellingen, zoals “Hommage and Concept Cars” en “80 Years ago – BMW R 5 – the new Sporting Image” zijn tijdens het hele evenement toegankelijk voor publiek. De Motorcycle Street Run start op zaterdag om 14.00 uur. Bezoekers zien dertig motorfietsen in vijf klassen. In de middag is de “Coppa d’Oro Villa d’Este” de eerste belangrijke publieksprijs die wordt uitgereikt. Op zondag worden de 52 deelnemende auto’s gepresenteerd. De presentatie van de winnaars van de individuele klassen vindt ’s middags plaats, net als de uitreiking van de publiekprijzen “Concorso d’Eleganza Design Award” en “BMW Young People’s Award”. Op zondagavond kent de internationale jury de titel “Best of Show” toe, het hoogtepunt bij de autocompetitie.

Geef een antwoord