BMW

De BMW 530e iPerformance

In maart 2017, enkele weken na de introductie van de nieuwste generatie van de BMW 5-Serie, lanceert BMW ook een plug-inhybridevariant van ’s werelds succesvolste zakensedan. Deze sportieve BMW 530e iPerformance biedt zowel de van BMW bekende rijdynamiek als de mogelijkheid om lokaal emissievrij elektrisch te rijden. Een brandstofverbruik van slechts 1,9 l/100 km is mogelijk met een bijbehorende CO2-emissie van 44 g/km*. De BMW 530e is vanaf eind januari te bestellen bij de BMW dealers.

De BMW 530e iPerformance is de innovatiefste auto in zijn klasse, met alle mogelijke rijhulpsystemen van de BMW 5 Serie – in alle rijmodi inclusief eDrive. Ook heeft de BMW 530e iPerformance alle beschikbare comfortverhogende features en voorzieningen die lange ritten uiterst aangenaam maken. Ook heeft hij nog steeds een buitengewoon grote bagageruimte.

BMW’s vooruitstrevende eDrive-techniek en een BMW TwinPower Turbo-benzinemotor vormen de uitzonderlijk zuinige en krachtige plug-inhybride aandrijflijn, die perfect past bij het efficiënte, soepele en dynamische karakter van de nieuwe BMW 5-Serie. Het iPerformance-label geeft aan dat de kennis van BMW i is toegepast om de aandrijflijn te perfectioneren. De BMW 530e iPerformance is het zesde model in het zeer populaire iPerformance gamma.

Vermogensafgifte op niveau van verbrandingsmotor met grote cilinderinhoud.
De state-of-the-art elektromotor van het BMW eDrive-systeem heeft een vermogen van 70 kW (95 pk) en 250 Nm koppel. De viercilinder 2,0-liter verbrandingsmotor biedt 135 kW (184 pk) vermogen en 320 Nm koppel. De gemiddelde CO2-emissie bedraagt slechts 44 g/km. Het systeemvermogen en -koppel liggen op 185 kW (252 pk) en 420 Nm. De elektromotor en de verbrandingsmotor leveren beide hun kracht via een achttraps Steptronic-transmissie aan de achterwielen.

De BMW 530e iPerformance heeft slechts 6,2 seconden nodig voor de sprint vanuit stilstand naar 100 km/u en hij bereikt een topsnelheid van 235 km/u. In de praktijk bedraagt de actieradius tot wel 650 kilometer en puur elektrisch is het bereik 50 kilometer bij snelheden tot 140 km/u.

De elektromotor is vóór de transmissie geplaatst, zodat het vermogen ook in volledig elektrische rijmodus via de transmissie naar de achterwielen gaat. Daardoor is een koppelomvormer overbodig, wat grotendeels het extra gewicht van de elektromotor compenseert.

De hogespanningsbatterij is opgebouwd uit lithium-ion-cellen met een capaciteit van 9,2 kWh. Het pakket is ondergebracht onder de achterbank en voorzien van een geïntegreerd koelcircuit. Opladen kan binnen vijf uur aan een standaard stopcontact thuis. Met een BMW i Wallbox (3,7 kWh laadcapaciteit) bedraagt de oplaadtijd slechts drie uur. Door de plaatsing van de batterij onder de achterbank heeft de BMW 530e iPerformance maar liefst 420 liter bagageruimte en een vlakke laadvloer.

Discreet onderscheidend, zowel binnen als buiten.
Een aantal discrete uiterlijke accenten verwijzen naar de vooruitstrevende aandrijftechniek van de BMW 530e iPerformance. Blauwe lamellen in de niervormige grille, blauwe naafdoppen, de laadaansluiting tussen de wielkast en de A-stijl aan de bestuurderskant, de eDrive-logo’s op de C-stijlen en de 530e-badge op de kofferdeksel zijn de opvallendste herkenningspunten van de plug-inhybridevariant. Bij het openen van een portier, verschijnt op de blauw verlichte dorpelpanelen de tekst ‘eDrive’. En het interieur weerspiegelt de sportieve elegantie van het exterieur – net zoals bij alle varianten van de sportieve zakensedan. De BMW 530e iPerformance is verder voorzien van een eDrive-knop in de middenconsole en specifiek voor deze modelvariant ontworpen displays in het instrumentenpaneel en in het centrale informatiescherm.

BMW eDrive past zich aan en anticipeert.
Met de Driving Experience Control-knop is te kiezen uit rijmodi Sport, Comfort en Eco Pro. Met de eDrive-knop is de werking van het hybridesysteem nog preciezer aan de omstandigheden aanpassen via de keuzemogelijkheden Auto eDrive, Max eDrive en Battery Control.

Auto eDrive zorgt ervoor dat de elektro- en verbrandingsmotoren optimaal samenwerken, tot een snelheid van 90 km/u. Dit is de standaardinstelling als de auto wordt gestart. In de rijmodus  Max eDrive is de BMW 530e iPerformance volledig elektrisch aangedreven. Dan gebruikt het systeem het volle vermogen van de elektromotor en kan de ‘elektrische’ topsnelheid van 140 km/u worden bereikt. Bij het volledig indrukken van het gaspedaal (kickdown) springt de verbrandingsmotor bij voor een extra dosis power, bijvoorbeeld voor een inhaalmanoeuvre.

Met de Battery Control-modus is handmatig het laadniveau voor de batterij in te stellen op waarden van 30 tot 100% capaciteit. Het batterijmanagement behoudt de ingestelde capaciteit door bijvoorbeeld bij het rijden op de snelweg bij te laden, zodat in de stad zoveel mogelijk elektrisch is te rijden. De elektromotor fungeert dan als generator om te laden, wanneer dat mogelijk is.

iDrive van de nieuwste generatie voor nog intuïtievere bediening.
Net als in de andere versies van de nieuwe BMW 5-Serie zijn telefoon, navigatie, entertainment en andere functies samengebracht in de optionele 10,25-inch display van hoge resolutie. Bediening van de functies kan via de iDrive Controller, via het touchscreen of via de intelligente Voice Assistant. BMW Gesture Control, dat reageert op vinger- en handbewegingen, is een optionele bedieningsmogelijkheid.

Alle rijhulpsystemen en voorzieningen zijn leverbaar.
De nieuwe BMW 530e iPerformance kent geen beperkingen als het gaat om uitrusting. Het uitgebreide scala een rijhulpsystemen van de nieuwe BMW 5 Serie is beschikbaar. Die werken óók in de eDrive-modus. Het gamma omvat onder meer een uitwijkhulp, waarschuwing voor kruisend verkeer, Lane Change Assistant en actieve Lane Change Warning, inclusief stuuringreep bij een dreigende aanrijding. Het optionele Active Cruise Control (ACC) en Lane Keeping Assistant bieden nieuwe functies, onder meer de mogelijkheid om snelheidslimieten via Speed Limit Assist te versturen aan de ACC, waarbij het mogelijk is een marge van + of – 15 km/u in te stellen. Met deze voorziening komt de BMW 530e iPerformance weer een stapje dichter bij autonoom rijden, net als met de Steering and Lane Control Assistant. Dat systeem helpt de bestuurder een veilige afstand te bewaren, te remmen, te versnellen en in de rijstrook te blijven bij snelheden tot 201 km/u.

BMW Connected Onboard: persoonlijk startscherm.
Met de introductie van BMW Connected in de Verenigde Staten en Europa in 2016 heeft BMW een allesomvattend digitaal concept gelanceerd om persoonlijke mobiliteit te ondersteunen. Met het platform Open Mobility Cloud als basis, integreert BMW Connected Mobility de auto naadloos in het dagelijkse leven van de bestuurder, via onder meer de iPhone, de Apple Watch, Android-smartphone of -watch. Ook nieuw is bijvoorbeeld BMW Connected Onboard, waarmee persoonlijke informatie, zoals het reisdoel, de geschatte aankomsttijd en het actuele weer op de bestemming op de display is te vertonen. BMW Connected kan ook geplande afspraken en ritten uit de mobiele telefoon naar het navigatiesysteem in de auto overbrengen.

Surround View en 3D View helpt de bestuurder in druk stadsverkeer door te allen tijde zicht te bieden op de situatie rondom de auto. Het systeem geeft zowel in vogelperspectief als in 3D de verkeerssituatie rond de auto weer. Met de Remote 3D View-technologie, geïntegreerd in BMW Connected zijn de driedimensionale beelden ook op afstand te bekijken met de smartphone. Zo kan de eigenaar van de BMW 530e iPerformance zijn auto in de gaten houden.

E-mail met Microsoft Exchange.
BMW is de eerste autofabrikant die gebruikers van Microsoft Office 365 in de auto een veilige verbinding biedt met de server om e-mails te versturen en te ontvangen, de agenda en de contacten bij te houden via het in de auto geïntegreerde Microsoft Exchange. Adressen voor afspraken kunnen rechtstreeks in het navigatiesysteem worden geladen en telefoonnummers kunnen direct vanuit een gelinkte telefoon worden gebeld.Zesde model met iPerformance-label.
Met het label iPerformance wil BMW aangeven dat kennis van het merk BMW i is benut voor alle plug-inhybride BMW modellen. Het gamma, waaraan nu de BMW 530e iPerformance is toegevoegd, omvat ook de BMW 225xe iPerformance, de BMW 330e iPerformance, de BMW X5 40e iPerformance, de BMW 740e/740Le iPerformance en de BMW X1 xDrive 25Le iPerformance, die BMW alleen in China aanbiedt. BMW biedt hiermee een uiterst gevarieerd gamma iPerformance-modellen, van compact tot topklasse. De nieuwe BMW 530e iPerformance is het zesde model in het iPerformance-gamma en er zullen meer volgen.


*Verbruikscijfers onder voorbehoud, gebaseerd op de EU-testcyclus en afhankelijk van de bandenmaat.

Geef een antwoord