Tesla

Het Tesla HEPA Filter en Bioweapon Defense Mode getest

Luchtverontreiniging heeft een belangrijke en doordringende invloed op de volksgezondheid. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie wordt het nu beschouwd als ’s werelds grootste milieugerelateerde risico voor de gezondheid, met meer dan drie miljoen doden per jaar als resultaat. Dit is meer dan twee keer het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt in een auto-ongeluk.

Gezondheid en veiligheid zijn belangrijk voor Tesla. Net zoals ze de Model S en Model X hebben ontworpen zodat ze ongelukken vermijden of inzittenden beschermen als er toch iets gebeurt, voelden ze zich genoodzaakt hen te beschermen tegen het statistisch gezien relevantere gevaar van luchtvervuiling. Geïnspireerd door de luchtfiltratiesystemen die worden gebruikt in ziekenhuizen, cleanrooms, en de ruimtevaart, hebben ze een HEPA filtratiesysteem ontwikkeld dat in staat is om de buitenlucht te ontdoen van pollen, bacteriën, en andere vervuiling voordat ze de cabine binnenkomen. Daarnaast wordt de lucht in de cabine systematisch gereinigd zodat er binnen geen enkel spoor over blijft van deze deeltjes. Het resultaat is een filtratiesysteem dat honderd keer efficiënter is dan standaard automotive filters en een systeem dat in staat is om de bestuurder en passagiers de best mogelijke lucht te leveren, ongeacht wat er in de omgeving gebeurt.

Het luchtfiltratiesysteem is getest in de echte wereld, van snelwegen in Californië tijdens de spits, tot stinkende moerassen, stortplaatsen en weilanden vol met koeien in centraal Californië, tot de grote steden in China. Tesla wilde er zeker van zijn dat het in staat is fijnstof, gasvormige verontreinigingen, bacteriën, virussen, pollen en schimmels uit de lucht te halen.

Vervolgens besloten ze om nog een stap verder te gaan, en het complete systeem te testen in een omgeving waar we precies en nauwkeurig de atmosferische omstandigheden konden controleren. Onderzoekers van Tesla hebben een Model X in een grote bubbel gezet die in extreme mate vervuild was (een hoeveelheid van 1,000 µg/m3 aan PM2.5 vs. de EPA’s “goede” luchtkwaliteit index limiet van 12 µg/m^3). Toen sloten ze de falcon deuren en activeerden Bioweapon Defense Mode.

Onderstaand plot toont de ontwikkeling van de vervuiling in het voertuig en in de binnenkant van de bubbel. Het HEPA systeem had in minder dan 2 minuten de lucht in de Model X volledig gereinigd. Het syteem had het verontreinigsniveau van een extreem gevaarlijke 1,000 µg/m^3 teruggebracht tot waarden zo laag dat ze niet detecteerbaar waren voor onze meetinstrumenten, en zodoende konden ze de gasmaskers af zetten en frisse lucht inademen terwijl ze in een bubbel van vervuiling zaten.

unnamed (1)

Bovendien zal hij ook de lucht buiten de auto reinigen, zo maakt hij de omgeving beter voor de mensen om je heen. Hoewel deze test werd gedaan met een Model X, geldt waarschijnlijk hetzelfde voor de Model S.

Tesla blijft de micro-geometrie en chemische samenstelling van de eerste en tweede filters verbeteren. Deze filters zijn makkelijk te vervangen, dus het systeem wordt beter hoe langer je de auto bezit.

Geef een antwoord