Volkswagen

GTI Treffen Wörthersee: wereldprimeurs en 40 jaar Golf GTI

Vorige week vierde Volkswagen tijdens het 35e GTI Treffen bij de Wörthersee in Oostenrijk samen met duizenden fans de 40e verjaardag van de Golf GTI. Hoofdrolspeler tijdens het festival was de nieuwe Golf GTI Clubsport S, met 228 kW/310 pk de krachtigste GTI ooit. Ook de Golf GTI TCR – de nieuwe, 243 kW/330 pk sterke racewagen voor de TCR International Series – maakte in Oostenrijk zijn opwachting. Stagiaires van Volkswagen uit Wolfsburg en Zwickau gaven het GTI Treffen extra glans met twee extreem krachtige, one-off Golf GTI-modellen. Volkswagen nam de fans van het merk mee op reis langs de 40-jarige historie van de GTI, door alle zeven generaties van het iconische model in Reifnitz samen te brengen; van de allereerste Golf GTI tot aan de nieuwe GTI Clubsport.

Volkswagen gaat 400 exemplaren van de Golf GTI Clubsport S produceren. Met 228 kW/310 pk is de Clubsport S de meest krachtige productieversie van de Golf die Volkswagen ooit geleverd heeft. Deze super-GTI borduurt voort op de motorgenen van de 243 kW/330 pk sterke Golf GTI TCR, de raceversie die door Volkswagen Motorsport wordt ingezet in de TCR International Series. De Golf GTI Clubsport S beschikt over een verregaand aangepast chassis dat enkele dagen geleden nog op de Nordschleife van de Nürburgring zijn potentieel onderstreepte. Daar vestigde het model een nieuw rondenrecord voor voorwielaangedreven productieauto’s door een tijd van 7:49.21 te klokken.

Stagiaires van Volkswagen uit de fabrieken in Wolfsburg en Zwickau gaven een vervolg aan de traditie door het GTI Treffen aan te grijpen om twee nieuwe, unieke Golf-modellen te onthullen. Dit jaar presenteert het team uit Wolfsburg de Golf GTI Heartbeat, met 400 pk onder de motorkap; 10 pk voor elk van de veertig jaren dat de GTI inmiddels bestaat.

De groep stagiaires uit Zwickau bracht de Golf R Variant Performance 35 mee naar het 35e GTI Treffen aan de Wörthersee. Dit model heeft een vermogen van 350 pk; 10 pk voor elke editie van het GTI-event.

GTI: al veertig jaar lang vormen deze drie letters de maatstaf voor compacte ‘hot hatches’. De Golf GTI werd in 1976 geïntroduceerd en democratiseerde sportief rijden. Hij onderscheidde zich door het GTI-embleem, wat hem voor die tijd uniek maakte, met een pittige motor, directe besturing, aangescherpt chassis, laag gewicht, een sportief design, een versnellingspook met een golfbal als pookknop, rode accenten in de radiatorgrille en sportstoelen met ruitbekleding. De GTI werd als een geheim project ontwikkeld. Het oorspronkelijke doel was er 5.000 exemplaren van te produceren. Vandaag-de-dag is de totale productie van alle Golf GTI-modellen de mijlpaal van 2 miljoen exemplaren allang gepasseerd. GTI: een fenomeen, en al veertig jaar uniek in zijn soort.

Geef een antwoord