Peugeot
Peugeot

Nieuwe Peugeot i-Cockpit: interieur opnieuw uitgevonden

Een uitgesproken modern object werd vorige week vlakbij Parijs gepresenteerd door Peugeot. Vanwege het succes van de 208, 2008 en 308 met hun Peugeot i-Cockpit® besloot het merk een nieuwe generatie van dit vernieuwende concept van de inrichting van de bestuurdersruimte te ‘verbeelden’ in een monolitische sculptuur.  Hoewel we alle essentiële elementen van de Peugeot i-Cockpit terugzien – compact stuurwiel, head-up instrumentenpaneel, touch screen – gaat dit demonstratiemodel nog veel verder op het gebied van ergonomie, technologie en zintuiglijke waarneming. Hooggeplaatst digitaal paneel, capacitief touch screen, meer verbindingsmogelijkheden, unieke zintuigelijke prikkeling met de i-Cockpit® Amplify … de nieuwe Peugeot i-Cockpit kondigt de toekomstige Peugeot bestuudersruimtes aan.

De Peugeot i-Cockpit®: een innovatieve benadering van de bestuurdersruimte

In een Peugeot rijden was altijd al een inspirerende ervaring. Op het gebied van chassis en wegligging hoeft de knowhow van het merk zich eigenlijk niet meer te bewijzen. Van het dynamische gevoel dat dit geeft als je achter het stuur zit, wordt iedere bestuurder blij. Om nog meer van dit plezier te kunnen bieden, is Peugeot een aantal jaar geleden gaan nadenken over de bestuurdersruimte met het doel de hoogst haalbare beleving te bieden.

Dit heeft geleid tot een geraffineerde bestuurdersruimte die het plezier, de behendigheid, de aandacht en de concentratie van de bestuurder bevordert. In 2012 werd de Peugeot i-Cockpit® geïntroduceerd in de Peugeot 208 en vervolgens ook toegepast in de 2008 en de 308. Hij bestaat uit een aantal verschillende elementen:

 • Een compact stuurwiel dat prettiger stuurt en het rijplezier vertienvoudigt. Met dit stuur wordt rijden kinderspel, iets vanzelfsprekends. Doordat de armen minder wijd uit elkaar zijn, worden bewegingen tijdens stuurmanoeuvres kleiner, sneller en soepeler, waardoor de bestuurder meer ontspannen rijdt.
 • Een head-up instrumentenpaneel met daarop alle informatie in het gezichtsveld van de bestuurder, waardoor deze zijn ogen niet van de weg hoeft te halen en zich kan blijven concentreren op het verkeer. Deze ergonomische positie – mogelijk vanwege het kleine formaat stuur – verhoogt het comfort van de bestuurder en zorgt ervoor dat deze minder vermoeid raakt.
 • Een groot touchscreen waarop intuïtief alle bedieningen voor comfort (radio, airco) bij elkaar zijn geplaatst en ook die voor de uitrustingen in de auto: navigatie, rijhulpsystemen, telefoon, multimedia, instellingen van de auto…

Het resultaat is een verbazingwekkend strak, modern en technologisch dashboard. Het vrijwel geheel ontbreken van knoppen in combinatie met het gebruik van natuurlijke materialen van uitstekende kwaliteit versterkt het specifieke karakter van de Peugeot i-Cockpit®. Voortaan herken je het verleidelijke interieur van een Peugeot meteen.

Een onbetwistbaar verkoopsucces!

Deze sterke, herkenbare signatuur wordt sinds 4 jaar gebruikt in de best-sellers van Peugeot:

 • De 208, die vorig jaar werd vernieuwd, en waarvan de verkopen het afgelopen jaar in Europa weer 10% stegen
 • De 2008, waarvan de nieuwe versie net onthuld is op de Geneva Motorshow, en die sinds de lancering in 2013 tot de top 3 in zijn klasse behoort in Europa
 • De 308, best-seller van Peugeot, die ook een solide plaats op het Europese podium in zijn segment inneemt

In totaal genieten sinds 2012 meer dan 2,2 miljoen klanten van de unieke Peugeot i-Cockpit, een concept dat van groot onderscheidend vermogen is gebleken in de nieuwste modellen van de Leeuw.

Maar de Leeuw wil meer en wil andere zintuiglijke gebieden onderzoeken, zodat rijden in een Peugeot echt een unieke, onvergetelijke en verslavende beleving wordt. Daarom onthulde het merk afgelopen september een toekomstonderzoek via een innovatieve concept car, die de naam Peugeot Fractal kreeg. Achter de futuristische lijnen van deze elektrische stadscoupé schuilt een nieuwe versie van de Peugeot i-Cockpit®, waarin de aandacht die aan geluid is besteed het rijden nog instinctiever en verdiepender maakt.

Een nieuwe generatie high tech Peugeot i-Cockpit

Het onderzoek heeft geleid tot het ontwerp van een nieuwe bestuurdersruimte, dat alle zintuigen van de inzittenden prikkelt en tegelijkertijd ook alle technologische snufjes bevat op het gebied van comfort en veiligheid.

Hij werd vorige week in Nanterre, vlakbij Parijs, onthuld aan enkele tientallen Europese journalisten. Het is een waar sculptuur geworden dat de voorkant van een interieur van een auto voorstelt. Dit prachtig ontworpen en bovendien zeer functionele ontwerp is van de hand van de designers van het stylingteam van Peugeot. De strakke, zwarte monoliet omhult een complete bestuurdersruimte, bestaande uit twee stoelen, een dashboard, een middenconsole en portierpanelen, die een goed beeld geeft van de evolutie van de Peugeot i-Cockpit.

Want het is wel degelijk een Peugeot i-Cockpit: alle elementen zijn vertegenwoordigd, maar dan in een uitgesproken high tech vorm:

 • Het stuur, met twee afgeplatte stukken voor een betere grip, is kleiner waardoor er nog meer zicht voor de bestuurder vrijkomt en deze ook meer beenruimte heeft.
 • Het head-up instrumentenpaneel bestaat uit een high resolution digital display van 12,3’’ met een futuristische grafische vormgeving. Het kan volledig en persoonlijk ingesteld worden en toont alles wat een bestuurder direct binnen zijn gezichtsveld wil zien. De vormgeving van iedere configuratie wordt ondersteund door animaties en overgangen die een lust voor het oog zijn.
 • Het grote 8’’ touch screen is net een tablet dat centraal op het dashboard is geplaatst. Het heeft een capacitief scherm waardoor het sneller reageert en praktischer is in gebruik.

Dit geheel wordt aangevuld met een bijzonder vormgegeven middenconsole met daarop een reeks elegante, verchroomde ‘toggles’ – toetsen. Ze nemen de bestuurder mee naar de wereld van de pianist en de meesterwerken, ze trekken zijn aandacht en strelen zijn blik, en de manier waarop ze aanvoelen – zacht en koel – is bijzonder fijn. Dit gevoel blijft hangen door de zeer moderne en ergonomische versnellingsbak die met kleine pulsen werkt.

Werkelijk alles in dit interieur ademt kwaliteit en moderniteit. Of het nu het design van bepaalde in chroom met satijnglans uitgevoerde onderdelen zijn, de vorm van de stoelen met comfortabel omsluitende zittingen, het dessin van de portierpanelen, de gedurfde keuze van de materialen zoals gevlamde stof of de nauwkeurigheid van de spelingen en naden, dit interieur is buitengewoon goed ontworpen. Het nodigt uit om plezier te gaan maken, je hoopt echt ooit achter het stuur te mogen kruipen!

Uiteraard bevat dit nieuwe concept het beste van alle technieken die momenteel op de markt zijn:

 • 3D online navigatie, met onder meer real time verkeersinformatie van Tom Tom Traffic, en de mogelijkheid tot rechtstreekse weergave van de navigatie en de richtingindicaties op het instrumentenpaneel
 • Handsfree bellen met spraakherkenning, automatisch beheer van tekstberichten (lezen, versturen)
 • Compleet en efficiënt gamma rijhulpsystemen (actieve, intelligente cruise control met snelheidsbegrenzer, Lane Departure Warning, Actieve parkeerhulp etc.)
 • Verbinding dankzij de functie MirrorScreen en Apple CarPlayTM, Mirrorlink® en Androïd Auto.

Daarbij komen ook nog alle specifieke Peugeot technologieën ten dienste van comfort en veiligheid zoals Peugeot Connect (SOS & Assistance), Start MyPeugeot, digitale boorddocumenten, maar ook  functies als Grip Control, Driver Sport Pack enz.

Onvoorstelbare zintuiglijke ervaring: de i-Cockpit® Amplify

Ten slotte kunnen bestuurder en inzittenden met een druk op toets ‘Amplify’ een nieuwe emotionele en stimulerende dimensie activeren. Omdat emotie één van de belangrijkste waarden van Peugeot blijft, is  i-Cockpit® Amplify een ‘multisense’ pakket dat een onvoorstelbaar mooie ervaring is voor de zintuigen. Vanaf de lancering worden er twee ambiances aangeboden aan de inzittenden: een ‘boost’ sfeer die gericht is op sportief rijden en een ‘relax’ sfeer, die fijn is bij rustiger rijden. Deze twee geheel persoonlijk in te stellen modi reageren ogenblikkelijk op bepaalde instellingen:

 • De kleur en intensiteit van de sfeerverlichting in de portierpanelen en o.a. het dashboard
 • De kleur van de informatie die wordt weergegeven op het digitale display en het touch screen
 • De programma’s van de pneumatische 8-punts masserende stoelen

Daar kan ook nog aan toegevoegd worden de activering van de reukzin door het verspreiden van subtiele geuren die passen bij de geselecteerde sfeer, alsook van de tastzin met wijzigingen in de rij-instellingen via het Driver Sport pakket dat reageert op de souplesse en de nauwkeurigheid van de besturing, de programmering van het gaspedaal, de reactiesnelheid van het schakelen en het geluid van de motor.

Met de i-Cockpit Amplify worden bijna alle zintuigen geprikkeld – zicht, gehoor, tast, reuk – om het plezier van de bestuurder en de inzittenden zo te verhogen dat de beleving tijdens de rit uniek en onvergetelijk wordt.

De nieuwe Peugeot i-Cockpit gaat verder op alle gebied. Een kwalitatief betere presentatie, een technologischer ontwerp, meer verbindingsmogelijkheden, intuïtiever, maar ook emotioneler en meer customized-mogelijkheden biedend, staat hij symbool voor wat een bestuurdersruimte in de toekomst moet zijn. Hij geeft vaste vorm aan het interieur van Peugeot van morgen.

Geef een antwoord