Kia

Eén van de sterren van de Autosalon van Genève: de Kia Optima Sportswagon

Met de Optima Sportswagon introduceert Kia tijdens de eerste persdag van de Autosalon van Genève (1 maart) haar eerste stationwagon voor het D-segment. Vorig jaar werd tijdens deze beurs de SPORTSPACE Concept voorgesteld, een concept car waarmee het design van de nieuwe stationwagon op basis van de Optima veel gelijkenissen vertoont.

De Optima Sportswagon krijgt naar wens een 1.7-liter CRDi-motor met 104 kW/141 pk en een koppel van 340 Nm of een 2.0 CVVT benzinemotor die 120 kW/163 pk sterk is. De dieselmotor is verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak en Kia’s nieuwe zeventraps transmissie met dubbele koppeling, kortweg DCT genaamd. De benzineversie komt als handgeschakelde zesbak en als zestraps automaat beschikbaar op de Europese markt. Daarnaast volgt er een sportieve GT-uitvoering die over een krachtige, 180 kW/245 pk sterke tweeliter turbomotor met directe benzine-inspuiting beschikt. Het nieuwe model krijgt innovatieve veiligheids- en infotainmentsystemen mee. De Europese verkoop gaat in het vierde kwartaal van dit jaar van start.

Concept car als inspiratiebron
De eerste stationwagon van Kia in het D-segment is meteen een bijzonder stijlvolle. Dat de Kia SPORTSPACE Concept als inspiratiebron diende, is te zien aan de scherpe lijnen en het langgerekte profiel. De afmetingen komen grotendeels overeen met die van de sedan, maar de carrosserie is 5 millimeter hoger geworden om zo maximale bagageruimte te realiseren. De voorzijde verschilt niet van die van de sedan, maar de markante, oplopende taillelijn loopt verder door naar achteren. De schuingeplaatste achterruit en de aflopende daklijn zorgen voor een sportieve uitstraling, net als de brede LED-achterlichten die om de hoeken van de carrosserie doorlopen. De achterbumper is voorzien van een geïntegreerde diffuser voor een nog dynamischere look.

Geavanceerde features, waaronder Android Auto™ en Apple CarPlay™
Ook op het gebied van infotainment is de Optima Sportswagon helemaal up-to-date. Het model is onder meer voorzien van Kia’s nieuwste 8’’ touchscreen audiovisuele navigatiesysteem (AVN). Het systeem kan ook overweg met DAB digitale radio.

Als één van de eerste Kia-modellen wordt de Optima Sportswagon geleverd met Android Auto™ en Apple CarPlay™. Beide systemen beschikken over spraakbesturing, waardoor de bestuurder altijd de aandacht bij het verkeer kan houden. Android Auto™ maakt het mogelijk om de apps en functies van de smartphone te bedienen via het infotainmentsysteem van de auto, zoals spraakgestuurde Google Maps-navigatie, handsfree bellen, tekstberichten versturen en stemherkenning. Ook kan muziek worden gestreamd via Google Play Music. Apple CarPlay™ biedt een volledige Siri-spraakbediening om de verschillende functies en apps van de telefoon aan te sturen, waaronder navigatie via Apple Maps en bellen. Apple CarPlay™ ondersteunt tevens andere audio-apps, zoals muziek streamen en audioboeken. Android Auto™ en Apple CarPlay™ worden naar verwachting aan einde van dit jaar ook beschikbaar voor de Nederlandse markt.

De Optima Sportswagon wordt tevens geleverd met Kia’s nieuwe draadloze oplader voor mobiele apparaten, die onderin de middenconsole te vinden is. Ook beschikken zowel de voor- als achterpassagiers over een USB-aansluiting voor het opladen van mobiele apparaten (afhankelijk van het uitrustingsniveau).

553 liter bagageruimte en flexibel in te delen interieur
Dankzij een bagageruimte van 553 liter (volgens VDA-norm) met de rugleuningen van de achterbank rechtop behoort de Optima Sportswagon tot de meest praktische auto’s in zijn segment. Daarmee biedt hij 48 liter bagageruimte meer dan de Optima sedan. Dankzij een in drie delen (40:20:40) neerklapbare achterbank kunnen lange voorwerpen zoals ski’s en snowboards worden meegenomen, terwijl op de buitenste zitplaatsen van de achterbank passagiers zitten. De slimme automatische achterklep maakt het in- en uitladen heel eenvoudig.

Geavanceerde veiligheidssystemen, waaronder automatisch noodstopsysteem
De Optima Sportswagon wordt geleverd met tal van nieuwe veiligheidssystemen (beschikbaarheid verschilt per land). Zo is er een 360°-camerasysteem met vier camera’s verkrijgbaar, dat het manoeuvreren en parkeren vergemakkelijkt. Daarnaast is de adaptieve cruise control leverbaar, die een veilige afstand bewaard tot de voorliggers.

Een ander voorbeeld is de intelligente remassistentie (AEB), die zowel over een radar met een kort als een lang bereik beschikt. Daardoor kan het systeem auto’s en voetgangers op hogere snelheid en van een grotere afstand herkennen dan systemen van veel concurrerende merken. De ‘City’-radar helpt bestuurders om aanrijdingen tot snelheden van 50 km/h te voorkomen of de gevolgen ervan te verminderen, terwijl de ‘Urban’-radar tussen snelheden van 30 en 80 km/h werkt. Voetgangers worden tot een snelheid van 60 km/h herkend door het AEB (Autonomous Emergency Braking)-systeem.

Verkoop Kia Optima Sportswagon start in vierde kwartaal 2016
De Europese verkoop van de Optima Sportswagon gaat in het vierde kwartaal van start. Het model krijgt de unieke 7 jaar garantie mee, met een maximum van 150.000 kilometer. De Europese uitvoeringen van de Optima Sportswagon worden gebouwd in de Zuid-Koreaanse fabriek, gelegen in Hwasung.

One thought on “Eén van de sterren van de Autosalon van Genève: de Kia Optima Sportswagon

Geef een reactie