Kia

Kia zwemt in Europese records: beste half jaar en beste kwartaal ooit

Kia heeft in Europa het beste halfjaar én het beste kwartaal ooit achter de rug. Uit cijfers van de ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association) blijkt dat Kia 14,8 % meer auto’s heeft verkocht in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat komt neer op 229.585 auto’s tegen 200.038 auto’s vorig jaar. In het tweede kwartaal verkocht Kia een recordaantal van maar liefst 118.837 auto’s (eerste kwartaal 110.748 auto’s).

Vooral de nieuwe Sportage (sinds de verkoopstart in maart al 56.126 exemplaren) is in trek. Dat geldt ook voor de Venga en de complete cee’d-familie – de vijfdeurs hatchback, de Sportswagon en de pro_cee’d. Kia bouwt al deze modellen in de state-of-the-art productiefaciliteit in Žilina (Slowakije). Steeds meer modellen die Kia in Europa verkoopt, zijn ook in Europa gebouwd: in het eerste halfjaar van dit jaar ging het om 59 % van het totale verkoopvolume tegen 56 % in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Michael Cole, Chief Operating Officer van Kia Motors Europe, is Kia hard op weg om voor de achtste keer op rij een verkoopgroei te realiseren in Europa. ‘Recordbrekende kwartaalresultaten onderstrepen hoe Kia als producent van hoogwaardige auto’s aan populariteit wint bij klanten en bedrijven.’

Kia blijft groeien; wat zijn de plannen?
“De afgelopen zeven jaar is Kia 60 % gegroeid in Europa. Dat is een bijzondere prestatie, aangezien de Europese markt nog steeds niet terug is op het niveau van vóór de crisis. Dit jaar mikken wij op een verkoopgroei van 10 % ten opzichte van vorig jaar, zodat wij uitkomen op ongeveer 425.000 units, tegen 384.000 exemplaren in 2015. Kia wil in Europa doorgroeien naar 500.000 units in 2018.”

Dat klinkt ambitieus, maar is het ook realistisch?
“Het is een geloofwaardig verhaal. Kia heeft een sterk dealernetwerk. Onze dealers begrijpen als geen ander hoe klanten benaderd willen worden en welke service zij verwachten. Dat heeft een positieve invloed op het imago van Kia en daarbij neemt de kwaliteit van ons product keer op keer toe. Als merk maakt dit van ons een steeds sterkere speler, waardoor wij ieder jaar weer meer klanten aantrekken.”

En nieuwe producten?
“Uiteraard is onze groei afhankelijk van het creëren van nieuwe producten. Er liggen plannen klaar voor vervangers van bestaande modellen en wij starten met het leveren van auto’s in segmenten waarin wij niet eerder actief waren. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de nieuwe Kia Niro, de allereerste hybride crossover en de Optima Sportswagon, onze eerste station in het D-segment. Maar er staan meer verrassingen op stapel voor de aankomende jaren.”

Merken consumenten dat Kia een omslag heeft gemaakt?
“Consumenten die in de afgelopen vijf jaar Kia zijn gaan rijden, hebben een compleet ander beeld van het merk dan klanten die twintig jaar geleden voor Kia kozen. Rond 2009 en 2010 heeft Kia een enorme omslag gemaakt. Vanaf dat moment ligt de focus in toenemende mate op merkbeleving, onderscheidend design en hoogwaardige kwaliteit. Wij zijn ook continue met onze klanten in gesprek om te kijken wat er beter kan. Het belangrijkste is dat onze klanten trots zijn met de mooie Kia die voor hun deur staat.”

Speelt design ook een essentiële rol?
“Het effect van Peter Schreyer, President and Chief Design Officer, is fenomenaal. Onder zijn leiding is Kia een merk met een onderscheidend design geworden, maar onderschat ook niet het effect van de toename in service en kwaliteit. Niet voor niets zijn wij daardoor als enige merk in staat om 7-jaar garantie te geven.”

Geef een antwoord