Opel

Opel GT Concept: de sportauto van de toekomst?

De Opel GT Concept staat als wereldprimeur op de 86e Internationale Autoshow van Genève (3 t/m 13 maart). Deze trendsettende sportauto etaleert de innovatieve slagkracht van Opel. Kijk eens naar de verbluffende vormen, zo puur en passioneel. Hier staat een sportieve atleet, ook in technisch opzicht, met een achter de vooras geplaatste motor – voor een ideale gewichtsverdeling – en achterwielaandrijving. De auto heeft het DNA van de vroegere Opel GT en de Monza Concept en is een nieuwe creatie volgens Opels sculptural design-filosofie. Het uiterlijk is avantgardistisch en puur, zonder storende elementen. Daarom heeft de GT Concept geen portiergrepen, geen buitenspiegels en ook geen ruitenwissers.

“Hiermee maken we de volgende stap op weg naar meer emotie en rijplezier”, aldus Karl-Thomas Neumann, Opel Group CEO. “De GT Concept laat zien waarvoor Opel nu staat. We zijn zelfverzekerd, ambitieus en innovatief. Met elk nieuw model willen we meer klanten voor ons merk winnen.”

6-Opel-GT-Concept

GT Concept: voortzetting van filosofie Opel Experimental GT
De geschiedenis lijkt zich te herhalen. De GT Concept is op de keper beschouwd een verre nazaat van de Opel Experimental GT, de ranke en expressieve coupé met Kadett B-techniek. In 1965 debuteerde deze conceptauto op de IAA in Frankfurt. Ook dat model was innovatief voor zijn tijd door elementen als de wegklapbare koplampen. Een compromisloos design statement van de hand van Erhard Schnell, die overweldigend veel positieve reacties oogstte. Drie jaar later stond de productieversie van de Opel GT bij de dealers. Het begin van een successtory van een automotive icoon.

De GT Concept is opnieuw een voorbeeld van Opels pioniersgeest. De dynamische rijdersauto kenmerkt zich onder meer door de opvallende horizontale rode signatuurlijn over de carrosserie. De rode voorbanden op velgen met een rolschaatsdesign verwijzen naar de Opel-motorfiets Motoclub 500, die in zijn tijd (1928) al even avant-gardistisch was met zijn rode banden. Verder zijn genoeg elementen van de vroegere Opel GT te ontdekken, zoals de lange motorkap, het ontbreken van een kofferdeksel en de centrale dubbele uitlaat.

2-Opel-GT-Concept
“De GT Concept is een en al durf en emotie, precies de spirit van Opel als merk, innemend, beeldend en innovatief, een traditie die we willen vasthouden”, aldus Mark Adams, Vice President van Design Europe. “Eigenlijk net zoals we dat destijds in 1965 deden met de Opel Experimental GT. Zeker, het is heel moeilijk om een icoon opnieuw uit te vinden, maar feit is wel dat de GT Concept even avant-gardistisch is, puur, minimalistisch, stoer en compromisloos. Een sportcoupé volgens onze designfilosofie – ‘Sculptural Artistry meets German precision’.”

Het innovatieve karakter van de Opel GT Concept tekent zich overduidelijk af bij de grote, elektrische portieren met geïntegreerde ruiten. Ontgrendelen en openen gaat via touchpads, die geïntegreerd zijn in de rode signatuurlijn van het dak. Ook lange mensen stappen opvallend gemakkelijk in dankzij de slimme, gepatenteerde ophanging van de portieren. Bij het openen verdwijnt de voorzijde van het portier gedeeltelijk in de wielkast. Voor het volledig openen van de deuren in bijvoorbeeld een krappe parkeergarage, is dan minder ruimte nodig. In plaats van buitenspiegels bieden twee camera’s een goed en dodehoekvrij zicht naar achteren. De voorruit sluit aan op het panoramadak, om de inzittenden het gevoel te bieden van rijden in een auto met een geopend zogenoemd targa-dak.
5-Opel-GT-Concept
Onvervalste sportauto: motor achter de vooras, turbo en achterwielaandrijving
Net als de Opel GT en de iconische Amerikaanse Corvette is de GT Concept voorzien van een zogenoemde ‘front-mid’ geplaatste motor, gemonteerd achter de vooras om het zwaartepunt laag en centraal te leggen. Dat is ideaal voor een sportieve handling en optimale dynamiek in bochten. Het is een 1,0-liter driecilinder turbomotor, gebaseerd op dezelfde lichtgewicht aluminium krachtbron die Opel al toepast in de ADAM, de Corsa en de Astra. Met dit verschil dat hij in de GT Concept maar liefst 107 kW (145 pk) levert en een maximumkoppel van 205 Nm. Voor de sportieve puristen: de motor drijft de achterwielen aan via een sequentiële zesversnellingsbak. Schakelen gaat met peddels achter het stuur. Tevens monteert Opel een mechanisch sperdifferentieel voor optimale tractie. De tweezits sportcoupé weegt minder dan 1.000 kg. Alles bij elkaar staan deze specificaties garant voor prima prestaties, met een acceleratie van 0-100 km/u binnen acht seconden en een topsnelheid van 215 km/u.

Een technisch hoogstandje zijn ook de koplampen met geïntegreerde richtingaanwijzers en ultramoderne driedimensionale projectietechnologie en Opel IntelliLux LED®-matrixverlichting. Dat laatste debuteerde in 2015 op de nieuwe Astra en won de SAFETYBEST Award. Bij de Opel GT Concept is alweer een volgende generatie van dit intelligente verlichtingssysteem toegepast. Het driedimensionale design van de achterlichten maakt de lichtsignatuur compleet en zorgen ervoor dat de auto in het donker zonder meer opvalt.

3-Opel-GT-Concept

One thought on “Opel GT Concept: de sportauto van de toekomst?

Geef een reactie