Opel

Geavanceerde, ergonomische stoelen voor nieuwe Opel Astra

De nieuwe Opel Astra, die als wereldprimeur op de IAA (17-27 september) in Frankfurt staat, zit vol nieuwe technologie. Neem alleen al de stoelen met AGR-certificering: ze zijn op achttien manieren verstelbaar en hebben bovendien aanpasbare zijsteunen. Optioneel zijn ze ook nog verkrijgbaar met extra comfortvoorzieningen, zoals een massage- en geheugenfunctie en ventilatie. Die combinatie is uniek in het C-segment. Ook achterin is er opvallend veel comfort. Inzittenden treffen daar meer beenruimte en de twee buitenste zitplaatsen zijn zelfs leverbaar met verwarming. De voorstoelen met het AGR-keurmerk zijn al verkrijgbaar vanaf 595 euro.

4-Opel-Astra“Wij weten hoe belangrijk het is om ontspannen in een auto te zitten. Daarom ontwerpen we voor elk nieuw model zelf eersteklas stoelen,” zegt Charlie Klein, Vice President Vehicle Engineering bij Opel. “Onze ingenieurs hebben voor de nieuwe Astra ware meesterwerken afgeleverd. Dit zijn stoelen met hoogwaardige technologie, die normaal gesproken alleen in het hogere segment voorkomen.”

Wellness Seats for New Opel AstraTot op de millimeter
Een team van ruim honderd deskundige medewerkers is vijf jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de stoelen in de nieuwe Astra. Een veeleisende opdracht, want de stoelen behoren tot de grootste onderdelen van de auto. Ze zijn alleen al goed voor ongeveer tien procent van de totale productiekosten van een nieuw automodel. “Vooral met de relatief forse omvang van de stoelen moesten we vanaf het begin rekening houden. Ze passen dan ook tot op de millimeter nauwkeurig in de auto,” zegt Andrew Leuchtmann, Senior Manager GME Interiors.

4-Opel-AstraMassage
Ook is het gewicht zo laag mogelijk gehouden. Om dat te bereiken hebben de ingenieurs alle afzonderlijke elementen onder de loep genomen. “In vergelijking met de voorganger is geen enkel onderdeel hetzelfde gebleven”, zegt Leuchtmann. De dunnere rugleuningen zorgen ook voor 35 millimeter extra beenruimte achterin. “De leuningen zijn zo slank door lichter polyurethaanschuim en gebruik van hogesterktestaal. De stoelen wegen tien kilo minder dan die in de vorige Astra. Ook de achterbank van de nieuwe Astra is lichter. De contouren van de zitplekken zijn geoptimaliseerd en de ondersteuning van het dijbeen is verbeterd.”

2-Opel-AstraAGR-keurmerk
“Ergonomie houdt meer in dan de stoelvorm. Het begint met de positie van de stoel in de auto,” aldus Leuchtmann. De experts van Opel hebben de comfortstoel van de Astra daarom lager geplaatst. “Dat is vooral interessant voor lange bestuurders en voor degene die van een sportieve rijstijl houden,” verduidelijkt hij. Omdat de stoel echter tot 65 millimeter hoger gezet kan worden – het maximum in het segment – genieten ook kleinere bestuurders gegarandeerd van een optimale zithouding. Met de optionele geheugenfunctie is elke instelling met één druk op de knop op te slaan.

De basisversie van de optionele ergonomische stoel heeft een viervoudig verstelbare steun voor lendenen en onderrug. Dat verstellen gaat elektropneumatisch, dus met een pompje en ingebouwde luchtreservoirs. Ook de zitting is kantelbaar en in de lengte verstelbaar. De rugleuning volgt de natuurlijke kromming van de wervelkolom. Verder zijn de stoelen uitgerust met elektropneumatisch verstelbare zijsteunen, die de rugleuning versmallen of verbreden. Deze ergonomische elementen samen hebben een AGR-keurmerk opgeleverd, dat door een onafhankelijke organisatie ter preventie van rugklachten wordt toegekend.

1-Opel-AstraLichtgewicht: tien kilo minderDe nieuwe comfortstoel van de Astra is bedekt met ademend stof en gevuld met geperforeerd polyurethaanschuim voor een effectieve afvoer van vocht. Daarnaast zijn de nieuwe stoelen van de Astra ook leverbaar met ventilatie. Kleine ventilatoren zuigen de lucht en het vocht weg dat vrijkomt als er iemand op de bestuurdersstoel zit. In de winter houdt de ingebouwde stoelverwarming zowel bestuurder als passagier lekker warm, maar ook de twee buitenste zitplekken van de achterbank zijn met verwarming leverbaar. Wie van zijn auto een mobiele wellnessruimte wil maken tijdens langere ritten, kan met één druk op de knop van de massagefunctie genieten en zelfs na urenlang rijden ontspannen uitstappen.

Opel heeft al eerder een AGR-keurmerk verkregen. De allereerste ergonomische Opel-stoel werd in 2003 geïntroduceerd in de Signum. Op dit moment kunnen de gecertificeerde en populaire stoelen ook besteld worden op veel andere Opel-modellen, zoals de Insignia, de Meriva, de Zafira Tourer, de Mokka en de Cascada. “Wij willen goede autostoelen voor iedereen toegankelijk maken. In de toekomst komen daarom nog meer Opel-modellen met AGR-stoelen beschikbaar,” belooft Andrew Leuchtmann.

One thought on “Geavanceerde, ergonomische stoelen voor nieuwe Opel Astra

Geef een reactie