Kia

Nieuw rapport onthult groeiende maatschappelijk-economische impact Kia in Europa

London Economics, een bekend onafhankelijk Europees consultancybureau, heeft een nieuw rapport gepubliceerd dat de toenemende bijdrage door Kia aan de Europese economie belicht.

Eén van de belangrijkste bevindingen in het rapport – ‘The economic and societal benefits deriving from the presence of Kia in Europe’ genaamd – is dat ruim 153.000 mensen hun betrekking danken aan de activiteiten van Kia op het Europese continent. Direct als medewerker in dienst van Kia of indirect als leverancier, in de verkoop of in de distributie.

Europese belastingbijdragen in 2014 in totaal €934 miljoen
Inclusief invoerrechten en verkoop- en vennootschapsbelasting belicht het rapport de contributie door Kia in 2014 van €934 miljoen aan Europese overheden. Daarmee leverde Kia een belangrijke bijdrage aan de economie in deze regio. Dit cijfer is met bijna 8% gegroeid vergeleken met 2013. In dat jaar droeg Kia €865 miljoen aan belastingen af.

Duurzame groei in productie
Gedurende een aantal jaren is de productie van de Europese fabriek van Kia in Žilina (Slowakije) voortdurend toegenomen. Eind 2006 rolde daar de allereerste Kia van de band, in 2015 gevolgd door de twee miljoenste. De fabriek in Žilina is wereldwijd één van de weinige fabrieken met de capaciteit om op dezelfde montagelijn tot maximaal acht verschillende modellen te produceren.

De productie in de fabriek is in de periode 2013-2014 met 3,5% gestegen en het rapport van London Economics belicht de totale waarde van de goederenaankopen die door de Europese productiefaciliteit van Kia zijn gedaan. Die stonden in 2014 gelijk aan €4,3 miljard. 71% daarvan vertegenwoordigde een totale waarde van €3,0 miljard en was afkomstig uit Europa. In 2014 werd 56% van alle in Europa verkochte Kia-voertuigen geproduceerd in Slowakije.

Brutowaarde Kia geraamd op €2,5 miljard
Het rapport behandelt tevens de totale brutowaarde van de Kia-keten in Europa, van R&D, tot productie, leveranties, verkoop en de uiteindelijke distributie van auto’s in Europa. Het distributienetwerk zelf voegt €1,3 miljard toe aan het Europees bruto binnenlands product (GDP). Terwijl de totale bruto toegevoegde waarde (GVA), van Kia inclusief externe leveranciers en onafhankelijke retailers van het merk, optelt naar €2,5 miljard.

One thought on “Nieuw rapport onthult groeiende maatschappelijk-economische impact Kia in Europa

Geef een reactie