Hyundai

Grensverleggende Hyundai IONIQ onthuld

Hyundai heeft de IONIQ onthuld. Dat gebeurde in het Namyang R&D Center van Hyundai in Zuid-Korea. De Hyundai IONIQ is ’s werelds eerste model met keuze uit drie aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride en plug-in hybride. Bovendien blinkt hij uit door zijn dynamische rijgedrag en handling. Komende zomer start de levering in Nederland van de hybride- en de volledig elektrisch aangedreven versie. Deze laatste komt dit jaar nog in aanmerking voor 4 procent bijtelling. Later dit jaar volgt de IONIQ met plug-in hybride-aandrijving.

De onthulling van de Hyundai IONIQ vormt een mijlpaal in de geschiedenis van Hyundai. Het is de start van een geheel nieuwe toekomst op het gebied van mobiliteit. Met de IONIQ laat Hyundai zien dat het voortdurend streeft naar technische innovatie. Deze hybride is groen, zuinig en behoort tot de efficiëntste auto’s in zijn klasse. En natuurlijk zonder dat dat ten koste gaat van rijplezier en een aantrekkelijk design.

02-Hyundai-IONIQ-with-Logo-1

Volledig nieuw ontworpen chassis
Bij het ontwikkelen van de Hyundai IONIQ is ervoor gekozen om in één keer een flinke stap voorwaarts te maken met hybride-aandrijving. Met de IONIQ presenteert Hyundai een compleet nieuwe hybride-generatie, met aan de basis een volledig nieuw ontworpen chassis. Rijdynamiek en een perfecte wegligging stonden bij het ontwerp van de Hyundai IONIQ namelijk altijd voorop. De ingenieurs hebben dat onder meer bereikt door de batterijen onder in de bodemplaat te integreren. Dat zorgt voor een laag zwaartepunt, een directe stuurrespons en een stabiel bochtengedrag. De Hyundai IONIQ dankt zijn dynamiek tevens aan de multilink-achterwielophanging met dubbele, laag geplaatste draagarmen.

Laag gewicht
De carrosserie van de Hyundai IONIQ bestaat voor 53 procent uit geavanceerd ultrasterk staal en lichtgewicht aluminium. Ook de motorkap, de achterklep, de balken achter de voor- en achterbumper en de delen van de wielophanging zijn van aluminium gemaakt. Daardoor zijn deze componenten 12,6 kilogram lichter; een gewichtsvermindering van 45 procent ten opzichte van staal. Alle delen in de bodystructuur die bijdragen aan de crashbestendigheid zijn gemaakt van ultrasterk staal (boven de industriële norm van 60 kgf).

04-Hyundai-IONIQ-with-Logo-3

Veiligheidsvoorzieningen
De slim ontworpen carrosserie met zijn uitgekiende constructie van zeer sterke staalsoorten zorgt voor veel bescherming bij een aanrijding. Dat geldt ook voor de zeven airbags waarmee de Hyundai IONIQ standaard is uitgerust. Veel aandacht is bovendien besteed aan actieve veiligheid; systemen die helpen een aanrijding te voorkomen.

De Hyundai IONIQ is uitgerust met tal van veiligheidsvoorzieningen, waaronder AutonomousEmergencyBraking (AEB) wat ervoor zorgt dat de auto – ongeacht de rijsnelheid – automatisch remt als er plotseling een persoon of voertuig aan de voorzijde wordt gesignaleerd. Bovendien is hij leverbaar met veiligheidssystemen als Lane Keeping Assist System LKAS (actieve hulp om in de juiste rijbaan te blijven), Lane Departure Warning System (LDWS) en Blind Spot Detection, dat waarschuwt voertuigen in de dode hoek.

Infotainmentsysteem
De Hyundai IONIQ krijgt de beschikking over een modern infotainmentsysteem met een 7-inch TFT-beeldscherm en een resolutie van 1280×720 pixels. Hierop is niet alleen af te lezen wat de snelheid en het verbruik zijn, maar ook de gekozen rijmodus en hybride-specifieke informatie. Afhankelijk van de gekozen rijmodus, waaronder ECO of Sport, varieert de achtergrondkleur van het scherm en de meters, waardoor altijd de belangrijkste informatie voor een bepaalde rijmodus het meest opvalt. In de rijmodus Sport bundelen de benzinemotor en de elektrische motor hun krachten voor maximale prestaties. In de modus ECO schakelt de Hyundai IONIQ sneller door naar een andere versnelling voor een zo efficiënt mogelijk brandstofverbruik.

Motor specifiek voor hybride-aandrijving
De 1,6-liter Kappa GDi-benzinemotor met ’s werelds hoogste thermische efficiency (40 procent) is specifiek ontworpen voor de hybride-aandrijving. De motor is goed voor een maximumvermogen van 77,2 kW (105 pk). Samen met de elektromotor bedraagt het systeemvermogen 103.6 kW (141 pk). De elektromotor is goed voor 31,9 kW (43,5 pk), waarbij het maximale koppel direct vanuit stilstand beschikbaar is voor een opvallend pittige respons bij het accelereren. De acceleratie is zelfs nog krachtiger dan die van menige dieselauto. In de elektrische modus bedraagt de topsnelheid van de Hyundai 120 km/u.

De opvallend hoge thermische efficiency van de benzinemotor is bereikt door de koeling van cilinderkop en blok van elkaar te scheiden. Brandstofinjectoren met zes gaten en een werkdruk van 200 bar verlagen het verbruik en de uitstoot van CO2 nog verder.
03-Hyundai-IONIQ-with-Logo-2
Lithium-ion-polymeerbatterij
De lithium-ion-polymeerbatterij heeft uitstekende energie- en laadkarakteristieken. De hoog voltage elektromotor levert daardoor altijd optimaal vermogen en opladen gaat snel. Beide motoren zijn gekoppeld aan een zestraps DCT automatische transmissie met dubbele koppeling. Deze is exclusief voor de hybride-versie. De gehele aandrijflijn van de IONIQ heeft een toonaangevend hoge efficiency van 95,7 procent. In de praktijk vertaalt dat zich in een prompte gasrespons, acceleratiekracht en het soepel wisselen van versnelling.

Lage luchtweerstand
De Hyundai IONIQ is een echte blikvanger, waarbij het exterieur krachtig oogt door de vloeiende coupé-achtige lijnen en de talrijke fraaie designdetails. Zijn ranke postuur zorgt voor een efficiënte geleiding van de luchtstroom langs de carrosserie. Dat levert een indrukwekkend lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,24 op en daarmee behoort hij tot de meest aerodynamische modellen in zijn klasse. De voorzijde van de IONIQ heeft het kenmerkende familiegezicht van Hyundai met de hexagonale grille. Die is aan de bovenzijde fraai afgewerkt met een glanzend zwarte lijst die aansluit op de gedistingeerde koplampunits met dagrijverlichting in C-vorm.

Het interieur van de Hyundai IONIQ is zowel elegant als overzichtelijk, met veel aandacht voor ergonomie en bedieningsgemak. Er is gekozen voor milieuvriendelijke materialen met een warme uitstraling. Voor een auto in het compacte segment is hij opvallend ruim, met voldoende hoofd- en beenruimte. En omdat de batterijen zich onder de achterbank bevinden, is de laadruimte – met neergeklapte achterbank – maar liefst 750 liter groot.

04-Hyundai-IONIQ-with-Logo-4

Modelnaam met een boodschap
De naam IONIQ is een knipoog naar zijn milieuvriendelijk karakter. Een ion is een elektrisch geladen deeltje en bedoeld als een verwijzing naar de combinatie van elektrische aandrijflijnen. Het tweede deel van de modelnaam is ontleend aan unique. Om te duiden dat Hyundai een uniek model aan zijn gamma toevoegt, dat efficiëntie koppelt aan maximale keuzemogelijkheden voor de gebruiker. De letter i verwijst naar de modelnamen van de huidige generatie Hyundai’s en de Q staat voor de visuele aanpak van de doorbraak van het merk en een frisse nieuwe kijk op een milieuvriendelijke auto.

Levering komende zomer
De levering van de Hyundai IONIQ in Nederland start komende zomer. In de showroom verschijnen eerst de hybride- en volledig elektrisch aangedreven versie. Deze laatste komt dit jaar nog in aanmerking voor 4 procent bijtelling. De Hyundai IONIQ met plug-in hybride aandrijving volgt later dit jaar.

Vier opties voor duurzame mobiliteit
Samen met de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell heeft Hyundai straks vier opties voor duurzame mobiliteit. De Hyundai ix35 Fuel Cell is de eerste waterstofauto ter wereld die commercieel wordt ingezet. Momenteel is hij leverbaar – koop of lease – in maar liefst dertien Europese landen. In Nederland is de Hyundai ix35 Fuel Cell samen met de volledig elektrische Hyundai IONIQ de enige auto die de komende jaren in het lage 4 procent bijtellingstarief blijft vallen.

One thought on “Grensverleggende Hyundai IONIQ onthuld

Geef een antwoord