Volvo

Volvo toont nieuwe S90 premium sedan aan het grote publiek in Detroit

Volvo Cars lanceert tijdens de North American International Auto Show (NAIAS, 11 t/m 24 januari 2016) in Detroit zijn nieuwe premium sedan, de Volvo S90. Hiermee onderstreept de Zweedse autofabrikant zijn langetermijncommitment aan de Amerikaanse markt en zijn vertrouwen in aanhoudende omzetgroei voor 2016. Aan het roer in “the Americas” staat de Nederlandse Lex Kerssemakers.

De verkoop van Volvo in de Verenigde Staten nam in 2015 met maar liefst 24,3 procent toe. Vooral tegen het einde van het jaar presteerde Volvo uitstekend, met een verkoopstijging van 87 procent in oktober, 90 procent in november en 89,9 procent in december. Deze resultaten waren vooral aan de aanhoudende sterke verkoop van de crossover XC60 en de nieuwe SUV XC90 te danken.

Profile Left Volvo S90 White

‘Het ziet er sterk naar uit dat Volvo in de Verenigde Staten weer op de juiste weg is’, zegt Lex Kerssemakers, Senior Vice President of the Americas bij Volvo Car Group. ‘We verwachten dat dit sterke verkoopmomentum, geholpen door de nieuwe S90, doorzet in 2016.’

De lancering van de S90 benadrukt de ambities van de Zweedse autofabrikant, die eerder al 11 miljard dollar investeerde en in Charleston, South Carolina, is begonnen met de bouw van zijn eerste productiefaciliteit in Noord-Amerika. In de fabriek gaan straks zo’n tweeduizend medewerkers aan de slag.

Birds Eye Seats Volvo S90 Mussel Blue 3

‘We vinden het zeer belangrijk om aanwezig te zijn in de Verenigde Staten. Daarom presenteren we onze S90 op de autoshow van Detroit voor het eerst aan het publiek en bouwen we hier ook een Volvo-fabriek’, zegt Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Car Group.

De introductie van de nieuwe S90 is het tweede hoofdstuk van de complete vernieuwing van het Volvo-productgamma, die het merk in 2015 inzette met de nieuwe XC90.

PowerPulse advantage

In 2015 ontving Volvo zo’n 88.000 pre-orders voor de XC90. Hiermee werd het door Volvo verwachte aantal van 50.000 bestellingen ruimschoots overtroffen. En het was ook meteen duidelijk dat klanten Volvo’s nieuwe richting op het gebied van design, ontwikkeling en technologie zeer waarderen.

Sinds de onthulling aan de wereldpers in december 2015 wordt de Volvo S90 alom geprezen om zijn prachtige exterieur en zijn luxueuze interieur. Zijn trotse, maar niet agressieve front met de holle grille (een eerbetoon aan de Volvo P1800) draagt Volvo’s nieuwe Iron Mark. De T-vormige dagrijverlichting, door het Volvo-designteam ‘de hamer van Thor’ gedoopt, maakt de S90 tot een opvallende, krachtige verschijning.

In de lage, vierdeurs coupé zien we de sterke punten van de succesvolle XC90 terug. Volvo doet er echter nog een schepje bovenop met de bijzondere details op het nieuwe dashboard en instrumentenpaneel, inclusief nieuwe verticale luchtroosters aan weerszijden van de Sensus gebruikersinterface.

Interior Large Animal Detection 1

‘We hebben ons nieuwe vlaggenschip, de Volvo S90, ontwikkeld als een echte game changer. Hij is stijlvol en cool. Het exterieur is uitzonderlijk mooi, met een krachtige uitstraling en strakke lijnen die kenmerkend zijn voor Scandinavisch design. In het interieur zorgt een mix van innovatieve techniek en natuurlijke materialen voor een elegante, uitnodigende en smaakvolle ambiance. De S90 is Swedishness op z’n best’, zegt Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design bij Volvo Car Group.

Semi-autonoom rijden

De S90 wordt standaard geleverd met IntelliSafe Assist. Dit is inclusief Adaptive Cruise Control, Distance Alert en de geavanceerde semi-autonome rijmodus Pilot Assist. Hiermee bestuurt de auto zichzelf en volgt hij keurig de wegmarkeringen tot snelheden van zo’n 130 km/uur, zonder dat hij een andere auto hoeft te volgen. Pilot Assist is een volgende stap op weg naar een volledig zelfrijdende auto – een van de belangrijkste Volvo-innovaties voor de toekomst. Dit komt tijdens de autoshow van Detroit terug in de Concept 26-display, die verbeeldt hoe het interieur van een volledig zelfrijdende Volvo er zou kunnen uitzien.

Optionele hybride aandrijflijn

De S90 heeft een efficiënte en krachtige T8 Twin Engine plug-inhybride aandrijflijn, die goed is voor 301 kW (410 pk) vermogen en letterlijk drie verschillende auto-ervaringen in één  biedt: Pure, Hybrid en Power.

Volvo S90 IIHS Small Overlap Test

Toonaangevende veiligheid

Verder heeft het City Safety-systeem van de S90 een wereldprimeur. Het systeem herkent nu voor het eerst ook grote dieren als paarden en elanden, zowel ’s nachts als overdag. City Safety waarschuwt en biedt ondersteuning bij het remmen om een botsing met grote dieren te helpen voorkomen.

Premium rijervaring

De S90 profiteert ook van Volvo’s recente investering in een uiterst geavanceerde chassissimulator. ‘De Volvo S90 maakt een enorme stap op het gebied van dynamiek, prestaties en verfijning. Hij geeft de “Volvo driving experience” een nieuwe betekenis en biedt een hoge mate van precisie, stabiliteit en comfort’, zegt Peter Mertens, Senior Vice President, Research & Development, bij Volvo Car Group.

Front Quarter Volvo S90 Osmium Grey

 

One thought on “Volvo toont nieuwe S90 premium sedan aan het grote publiek in Detroit

Geef een antwoord