Volvo

Lilian van Daal wint Volvo Design Challenge 2015

Ontwerper Lilian van Daal is de winnaar van de Volvo Design Challenge 2015. Een jury van deskundigen kwam afgelopen vrijdag tot dat besluit in ArtDeli te Amsterdam. Zij toonden zich verrast door het hoge niveau van de inzendingen en zagen in het winnende ontwerp een sprekend voorbeeld van een project met een duidelijke visie waarin actualiteit, vernieuwing en materiaalontwikkeling samenkomen.

Volvo Design Challenge
In 2014 riep Volvo een jaarlijkse competitie voor designtalent in het leven. Voor de Volvo Design Challenge zijn dit jaar vier jonge ontwerpers in de race.

Borre Akkersdijk, Lilian van Daal, Bob Schiller en Jólan van der Wiel ontvingen elk een werkbudget voor de ontwikkeling van een ontwerp dat gebaseerd is op Volvo’s ‘Designed around you’-filosofie. De winnaar ontving een stimuleringsprijs van € 10.000.

Shapes of Sweden van Lilian van Daal
De keuze was niet eenvoudig, maar na lang beraad is toch een winnaar gekozen. Lilian van Daal heeft met ‘Shapes of Sweden’ drie actuele ontwikkelingen ineen gevangen: biomimicry (geïnspireerd op natuurfenomenen), 3d-printen en het gebruik van natuurlijke materialen. Uit haar concept spreekt toekomstvisie, maar ook een duidelijke verbinding met het automerk. Het werk is vernieuwend, esthetisch en biedt perspectief voor de industrie.

De jury bestond uit Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe (ontwerpers Van Eijk & Van der Lubbe), Edwin Jacobs (directeur Centraal Museum), Willem van Roosmalen (hoofdredacteur/oprichter Fontanel), Koert van Mensvoort (filosoof/kunstenaar/wetenschapper Next Nature), Mirjam van Coillie (voorzitter Design Management Netwerk) en Corien Pompe (Future Lab & Innovation Manager Volvo Car Corporation).

Overzichtsexpositie
Tijdens Dutch Design Week in Eindhoven (17-25 oktober 2015) is het werk van alle deelnemers aan de Volvo Design Challenge negen dagen lang te zien in één overzichtsexpositie in het Klokgebouw (Hal 2). In samenwerking met Volvo presenteert ontwerpbureau Van Eijk & Van der Lubbe dan tevens ‘Outward-Looking’, het slotstuk van het drieluik Experience in Motion.

Foto (c) Lisa Klappe

One thought on “Lilian van Daal wint Volvo Design Challenge 2015

Geef een antwoord