Volvo

Volvo Cars onthult veilige en naadloze gebruikersinterface voor zelfrijdende wagens

Volvo Cars heeft een van de meest geavanceerde en gebruiksvriendelijke interfaces in de sector onthuld en biedt zo een blik op hoe Volvo-bestuurders in de toekomst de autonome rijmodus zullen kunnen in- en uitschakelen.

Met de opkomst van technologieën voor autonoom rijden wordt de relatie tussen een bestuurder en de gebruiksinterface van een wagen van cruciaal belang. Een veilige en naadloze overdracht van de controle is de hoeksteen van elke betrouwbare nieuwe technologie voor autonoom rijden.

Volvo Cars heeft zijn IntelliSafe Auto Pilot ontworpen met het oog op een eenvoudig en intuïtief gebruik. De autonome modus wordt geactiveerd en gedeactiveerd met speciaal ontworpen paddles op het stuur.

Bij het oprijden van een weg waar autonoom rijden toegestaan is, geeft de wagen de bestuurder een signaal dat de Auto Pilot klaar is. Op hetzelfde moment beginnen lichtjes op de stuurpaddles te flikkeren.

De bestuurder moet aan beide paddles tegelijkertijd trekken om de autonome modus te activeren. De paddlelichtjes gaan dan aanhoudend groen branden en Auto Pilot bevestigt dat de besturing en supervisie zijn overgenomen door de wagen.

Wanneer autonoom rijden niet meer toegestaan is, wordt de bestuurder gevraagd om opnieuw over te nemen. Er wordt zestig seconden lang afgeteld.

Als de bestuurder om welke reden ook niet binnen die minuut via de paddles de controle overneemt, dan zal de wagen veilig stoppen.

Thomas Ingenlath, SVP Design bij Volvo Car Group: “We hebben een veilige en naadloze gebruikersinterface ontworpen zodat bestuurders in alle vertrouwen de controle van de wagen kunnen overdragen en weer overnemen.”

De nieuwe IntelliSafe Auto Pilot van Volvo zal voor het eerst beschikbaar zijn in de 100 XC90’s die Volvo produceert voor het Drive Me-project in Göteborg in 2017, het meest ambitieuze project voor autonoom rijden ter wereld.

Drive Me zal honderd zelfrijdende Volvo’s ter beschikking stellen van gezinnen en pendelaars rond Göteborg om te gebruiken in het dagelijks verkeer. De wagens zullen autonoom kunnen rijden op ongeveer 50 kilometer wegen.

Na het Drive Me-project zal de IntelliSafe Auto Pilot worden uitgerold naar het grote publiek.

One thought on “Volvo Cars onthult veilige en naadloze gebruikersinterface voor zelfrijdende wagens

Geef een antwoord