Autosport Peugeot

Peugeot grote winnaar Dakar

Natuurlijk ging de meeste aandacht vanuit Nederland in deze editie van de Dakar Rally uit naar de winst van Gerard de Rooy in het truck-klassement, in de auto-klassementen ging de winst dit jaar wederom naar de grote favoriet: Stéphane Peterhansel. Zo’n 26 jaar na het eerste succes in het epische evenement heeft Peugeot echter voor de vijfde keer in de geschiedenis van het Franse merk de Dakar Rally gewonnen. De tweewielaangedreven Peugeot 2008 DKR zegevierde met zijn illustere bemanning Stéphane Peterhansel en Jean-Paul Cottret. De Peugeots 2008 DKR hebben negen van 12 specials gewonnen, waaronder zeven een-twees en twee een-twee-dries.

“Mr Dakar’ slaat weer toe

Stéphane Peterhansel in de nummer 302 Peugeot 2008 DKR moest tot het uiterste gaan om als winnaar over het finishpodium te gaan in Rosario, 25 jaar na zijn eerste zege. De Fransman heeft zijn reputatie van ‘Mr Dakar’ weer volledig waargemaakt. De route van 9.500 kilometer voerde de deelnemers gedurende twee weken door Argentinië en Bolivia, onder extreme weersomstandigheden en tot hoogtes van wel 4.800 meter. Het Team Peugeot Total had de uitdaging aangenomen met de meest succesvolle rijders ooit in Le Dakar. Met maar liefst 17 overwinningen in de Dakar Rally werden de equipes Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Carlos Sainz/Lucas Cruz en Cyril Despres/David Castera vergezeld door negenvoudig wereldkampioenen rally en Dakar-debutanten Sébastien Loeb en Daniel Elena.

Een technische uitdaging

De Peugeot-technici hebben het afgelopen jaar non-stop gewerkt om op basis van de ervaringen van vorig jaar de Peugeot 2008 DKR verder te verbeteren. Lager, breder, langer en krachtiger toonde de nieuwe Peugeot 2008 DKR direct vanaf de start zijn potentieel aan. De tweewielaangedreven auto was op iedere ondergrond zijn vierwielaangedreven concurrenten voortdurend te snel af. Daarmee werd onderstreept dat de Peugeot-technici de juiste technische keuzes hadden gemaakt bij de ontwikkeling van de auto.

De rally

Het Team Peugeot Total nam direct na de proloog het heft in handen. Sébastien Loeb maakte van zijn rallyervaring gebruik en schreef de eerste echte proef op zijn naam. Met vlak achter hem Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz. Gedurende de eerste week namen de PEUGEOTs 2008 DKR continu de bovenste drie plekken in dankzij zes een-twee en twee een-twee-drie finishes. Bij het arriveren in het bivak van Salta, voor de rustdag, na een paar uitdagende proeven in het hooggebergte in Bolivia, bestond de top drie uit Loeb, Peterhansel en Sainz.

De route in de tweede week was meer gevarieerd en behoorlijk uitdagend met grote stukken off-piste en door de duinen. In dat gevaarlijke terrein moesten Sebastien Loeb door een koprol en Carlos Sainz door mechanische pech in proef 10 hun hoop op de overwinning opgeven. Cyril Despres had al eerder in etappe 5 door een turboprobleem achterstand opgelopen waardoor alles op de schouders van Stéphane Peterhansel was gekomen als enige kanshebber op de eindzege van het Team Peugeot Total. De Fransman kweet zich uitstekend van zijn taak door de cruciale proef in de fameuze duinen van Fiambala te winnen en hij breidde zijn voorsprong in proef 10 uit tot ruim een uur met nog drie etappes te gaan. Hij slaagde er prima in om die voorsprong tot aan de finish te behouden.

Stéphane Peterhansel: “Dit is voor ons een fantastisch resultaat dat onze stoutste verwachtingen heeft overtroffen. Mijn gevoel was dat het hele team nogal jong was, maar alles is prima op zijn plaats gekomen. Het was een prettige verrassing om te merken dat onze auto op de WRC-achtige proeven uiterst competitief was. Ik probeerde de eerste dagen niet te veel tijd te verliezen want ik wist dat Carlos en Seb sneller waren. We hebben een constante rally gereden met één dag van ‘maximum attack’ en dat resulteerde in de koppositie met een comfortabele voorsprong van 50 minuten. Als motorrijder droomde ik er al jaren van om eens voor Peugeot uit te komen in de Dakar-rally. Om nu als teamlid van Peugeot te winnen geeft een heerlijk gevoel.”

Voorlopige uitslag:
1. Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret Peugeot 2008 DKR 45u22min10s
2. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel Mini +34min58s
3. Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz Toyota +1u02min47s
4. Mikko Hirvonen/Michel Perin Mini +1u05min18s
5. Leeroy Poulter/Robert Howie Toyota +1u30min43s

* Onder voorbehoud van beroep

Foto: Eric Vargiolu / DPPI

One thought on “Peugeot grote winnaar Dakar

Geef een antwoord