MAN

Ontwikkeling E-bussen voor openbaar vervoer topprioriteit bij MAN

Busfabrikant MAN ziet elektrische stadsbussen als doelmatige technologie voor de verbetering van de lokale luchtkwaliteit en de vermindering van broeikasgassen in verstedelijkte gebieden. Daarom komt MAN nog voor 2020 met de ‘batterij-bus’.

Het toepassen van een optimale aandrijftechnologie is voor MAN altijd al één van de belangrijkste eisen bij de ontwikkeling van bussen geweest. Met de huidige generatie stadsbussen biedt MAN op basis van “Proven Technology” naast de dieseltechnologie ook een aantal alternatieve aandrijfsystemen in verschillende lengtevarianten. Met biodiesel en aardgas/biogas als brandstoffen en hybride technologie als alternatief aandrijfconcept, heeft MAN een van de breedste portfolio’s in de markt. Daarnaast heeft MAN/Neoplan vanuit het verleden zeer ruime ervaring met waterstofmotor-, brandstofcel- en elektrische aandrijvingen in stadsbussen.

MAN LIONS CITY HYBRID
Al deze technologieën worden voortdurend geoptimaliseerd, parallel aan de efficiënte dieseltechnologie, en vormen al jarenlang zuinige en betrouwbare alternatieven. In dat verband ondersteunt MAN vandaag de dag steden in hun streven naar duurzaam openbaar vervoer door ze te voorzien van betrouwbare serieproducten met bewezen technologie.

De groei van stedelijke gebieden en de toename van het stadsverkeer vragen op de middellange termijn nieuwe technologieën om de uitstoot van schadelijke stoffen en broeikasgassen steeds verder te reduceren. De volledig elektrische stadsbus zal daarbij een van de toekomstige technologische oplossingen zijn om de gewenste reductie te bereiken.

Thema der Präsentation

Met zijn Lion’s City Hybrid heeft MAN al vele jaren een bewezen en betrouwbare puur elektrische aandrijflijn in zijn leveringsprogramma. Op deze basis en aan de hand van unieke ervaringen bij klanten, werken engineers van MAN nu in de eindfase aan een compleet emissievrije, batterij-aangedreven bus. De huidige seriële hybride-technologie was voor MAN daarin een eerste stap op de weg naar de ontwikkeling van een passende oplossing op het gebied van actieradius, laadtijd, laadinfra en total-cost-of-ownership (TCO). Daarvoor maakt MAN ook gebruik van synergiën binnen de Volkswagen Group.

Als antwoord op de voornemens van veel steden om lokale luchtkwaliteit en broeikasgassen in het openbaar vervoer terug te dringen, presenteert MAN in 2017 tijdens de volgende editie van Busworld in het Belgische Kortrijk een voorserie-exemplaar van een batterij bus (BEV). De serieproductie van de 100% elektrisch aangedreven stadsbus gaat voor 2020 van start.

04-MAN-hybride

One thought on “Ontwikkeling E-bussen voor openbaar vervoer topprioriteit bij MAN

Geef een antwoord