MAN

MAN presenteert spectaculaire designtrucks op IAA

01-140922-SE-Tattoo-TrucksMAN geeft de start van de IAA Bedrijfswagenshow 2014 in Hannover extra glans met zes speciaal gedecoreerde trekkers. Deze MAN Tattoo Trucks werden op spectaculaire wijze onthuld voor het Centraal Station van Hannover. Het waren de winnende ontwerpen van een internationale designcompetitie, getiteld ‘Kun je van songteksten rijdende kunstwerken maken? MAN kan dat.’ De songs van het nieuwste album Wenn das so ist van de Duitse zanger Peter Maffay (bekend van de hit Du) vormden het werkmateriaal. De jury, met daarin ook Maffay, riep Sebastian Bieler uit tot winnaar.

“Deze trucks zijn stuk voor stuk uniek”, stelde Maffay bij de presentatie. “Het is een eer dat mijn songs de inspiratie vormden voor deze rijdende kunstwerken. Ook hulde aan de professionals van smartart die het lakwerk hebben uitgevoerd.” De MAN Tattoo Trucks worden in 2015 ingezet voor het transport van het bühnemateriaal voor Maffays toernee door Duitsland.
Bieler kreeg als prijs 10.000 euro voor zijn winnende ontwerp. De jury heeft alle designs beoordeeld op kleurcompositie, artistieke interpretatie van de songs, visuele effecten, creativiteit en vakmanschap.

Zwarte lijnen
Sebastian Bieler is geboren in Dresden. Hij studeerde schilder- en grafische kunst aan de kunstacademie van Dresden. In bijna al zijn ontwerpen is de invloed van graffitikunst sterk aanwezig. “Ik heb al eerder auto’s gepaint. Trucks waren echter nieuw voor mij. De song Schwarze Linien past het best bij mijn stijl. Zwarte lijnen zijn een essentieel onderdeel in mijn artistieke werk, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat Peter Maffay zijn song anders interpreteert.”

MAN Tattoo Trucks
In samenwerking met designer Walter Maurer heeft Martin Dippel met zijn smartart-team de MAN Tattoo Trucks van de designs voorzien in een hangar van de luchthaven Fürstenfeldbruck, nabij München. Voor de decoratie van de MAN Tattoo Trucks is acrylverf gebruikt. Voor de afwerking is blanke hoogglanslak toegepast. De painters hebben van juli en half september talloze uren gestoken in elke MAN-truck. Diverse technieken zijn gebruikt om de motieven op de juiste wijze op de trekkers aan te brengen. Het werk varieerde van spuiten, airbrushen en sponstechnieken tot aan het gebruik van sjablonen, folie, borstels, vernistechnieken en graffiti.

Volgend jaar on tour
Na de IAA rijden de MAN Tattoo Trucks van Hannover naar het MAN Truck Forum in München. Daar kunnen bezoekers de unieke creaties bewonderen totdat ze begin volgend jaar on tour gaan voor Peter Maffay.

Geef een reactie