Seat

SEAT Ibiza CUPRA: pure prestaties in compact formaat

SEAT introduceert met de nieuwe Ibiza CUPRA een compacte hatchback met geavanceerde technologie en pure prestaties die hem tot één van de meest dynamische auto’s in zijn klasse maken. De prestaties van de 1.8-liter TSI zijn indrukwekkend: 0-100 km/u in slechts 6,7 seconden en een topsnelheid van 235 km/u. Knap is dat de Ibiza CUPRA die prestaties naadloos combineert met een prima dagelijkse bruikbaarheid.

Het kloppende hart van de nieuwe SEAT Ibiza CUPRA is een nieuwe, geavanceerde 1.8 TSI-motor met turbolading en gecombineerd directe/indirecte brandstofinspuiting. De krachtbron levert nu 141 kW/192 pk, een toename van 12 pk ten opzichte van zijn voorganger. Belangrijker is echter de ‘boost’ in trekkracht. In plaats van voorheen 250 Nm heeft de nieuwe 1.8 TSI nu 320 Newtonmeter voorhanden – een toename van liefst 28% – over een breed toerengebied tussen 1.450 en 4.200 tpm. Daarmee heeft de Ibiza CUPRA onder alle omstandigheden een grote hoeveelheid trekkracht paraat. Een sprint van 0-100 km/u in 6,7 seconden en een topsnelheid van 235 km/u plaatsen de SEAT Ibiza CUPRA in de top van de klasse der compacte sportwagens. De 1.8 TSI wordt in de SEAT Ibiza CUPRA standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak.

ibizacupra044

CUPRA Drive Profile
Naast een potente krachtbron beschikt de Ibiza CUPRA over een onderstel dat is afgestemd op maximale wendbaarheid en precisie. Een standaard element daarin is het CUPRA Drive Profile met adaptieve demping, waarmee de rijeigenschappen van de compacte sportwagen op afroep via een druk op de knop van de CUPRA Selective Suspension aan de wensen van de bestuurder zijn aan te passen. Het systeem biedt keuze uit een comfortabele en sportieve afstelling van het onderstel, en past tevens het stuurgedrag van de auto aan. Het elektronische XDS sperdifferentieel helpt onderstuur te beperken en zorgt vooral in snelle bochten voor meer tractie.

ESP, hill hold control, een multi-collision remsysteem, een bandenspanning controlesysteem en vermoeidheiddetectie maken alle deel uit van het omvangrijke standaard veiligheidspakket van de Ibiza CUPRA; een veiligheidspakket ook waarmee de Ibiza de maximale score van 5 sterren behaalde in de Euro NCAP botsproefcyclus.

ibizacupra053

 

Expressief design met krachtige lijnen
Het expressieve design en de krachtige lijnen geven de nieuwe SEAT Ibiza CUPRA een dynamisch en gespierd uiterlijk. Het design van de vorige Ibiza CUPRA is door zowel klanten als prospects zeer positief ontvangen, waardoor de lijnen voor de nieuwe versie verder zijn geëvolueerd en verfijnd. De hoekige lijn van de standaard bi-xenon koplampen is een typerend element uit de designtaal van SEAT en past naadloos in de hoekige vormen van de carrosserie. De LED dagrijverlichting volgt de lijn van de koplamp voor een herkenbare, unieke lichtsignatuur. Achter zorgt LED-verlichting voor een vergelijkbare herkenbaarheid.

De flanken van de driedeurs coupé worden getekend door scherp getrokken lijnen en randen. De forse schouders en de exclusieve 17 inch wielen zetten de prestaties extra kracht aan. Hoogglans zwarte buitenspiegels vormen een schril contrast met de carrosseriekleur van de auto.

Achter onderscheidt de CUPRA zich nadrukkelijk van de overige Ibiza-uitvoeringen door ondermeer een forse achterbumper waarin de indrukwekkende, matzwart uitgevoerde diffuser met de trapeziumvormige uitlaat is geïntegreerd.

ibizacupra023

Vernieuwd hoogwaardig interieur
Vanbinnen is de SEAT Ibiza CUPRA op tal van fronten vernieuwd, met een overkoepelende harmonie tussen karakter, functionaliteit en precisie. De horizontale lay-out van de cockpit, de duidelijke focus op de bestuurder en kwalitatief hoogwaardige en zacht aanvoelende materialen voeren hier de boventoon. De aandacht voor details komt bijvoorbeeld terug in het nieuwe stuurwiel – overgenomen van de Leon-familie -, de uitstroomopeningen van de ventilatie, het nieuwe instrumentarium en het infotainmentsysteem. Het geheel zorgt in de nieuwe Ibiza CUPRA voor een aanzienlijk hogere kwaliteitsbeleving. De CUPRA sportstoelen hebben een nieuwe bekleding gekregen, een sportief-elegante combinatie van zwarte stof met lichtgrijze inzetstukken. Alcantara-bekleding is optioneel eveneens beschikbaar. Het lederen stuurwiel maakt deel uit van de standaarduitrusting, net als de aluminium-look pedalen.

ibizacupra062

Perfect verbonden met SEAT Full Link
In de Ibiza CUPRA koppelt SEAT Full Link de connectiviteitsfuncties van Apple Car PlayTM en Android AutoTM. Gebruikers kunnen online blijven en zich tegelijkertijd volledig op de weg concentreren, door de vele functiemogelijkheden eenvoudig en veilig via het touchscreen van de auto te bedienen. In het geval van Apple CarPlay bestaat het functieaanbod momenteel uit bellen, sms’en, muziek en kaartfragmenten, met meer mogelijkheden in de nabije toekomst.

MirrorLink is een optie die de veilige bediening van smartphones en de vele functies ervan inclusief apps ondersteunt via het infotainmentsysteem van de Ibiza CUPRA, door het scherm van de smartphone te ‘spiegelen’ op het touchscreen van de auto. Deze technologie werkt naadloos samen met een groeiend aantal MirrorLink-compatible Android smartphones.

Android Auto biedt snel en eenvoudig toegang tot navigatie, communicatie en muziekfuncties en –services, en op een veel veiligere manier dan via het scherm van de telefoon tijdens het rijden.

ibizacupra057

Uitgebreide uitrusting
Geheel in lijn met zijn status als topmodel binnen de SEAT Ibiza-range krijgt de Ibiza CUPRA een omvangrijke standaarduitrusting mee. Voorbeelden zijn ondermeer 17 inch aluminium velgen, bi-xenon koplampen met bochtverlichting, LED-dagrijverlichting, LED-achterlichten, climatronic, cruise control en getint glas voor de achterste zijruiten en de achterruit. Daarnaast biedt SEAT optioneel diverse ‘Upgrade’ pakketten om de Ibiza CUPRA naar persoonlijke voorkeur nog verder op smaak te brengen.

One thought on “SEAT Ibiza CUPRA: pure prestaties in compact formaat

Geef een reactie