Nissan

Nissan IDS Concept visionaire primeur op Tokyo Motor Show

Nissan heeft op de Tokyo Motor Show een nieuw concept onthuld: de IDS. Het is een studiemodel dat laat zien hoe Nissan verwacht dat elektrische aandrijving en autonoom rijden zich in de nabije toekomst zullen ontwikkelen.

Bij de presentatie zei Nissans president en CEO, Carlos Ghosn: ‘Hier zien we technologie die een revolutie zal teweegbrengen voor de interactie tussen bestuurder en zijn auto en voor toekomstige mobiliteit.’

Nissan heeft enkele jaren geleden het voortouw genomen met het ontwikkelen en uitbouwen van elektrische mobiliteit. Andermaal staat het Japanse merk in de frontlinie als het gaat om het ontwikkelen van baanbrekende en superintelligente voertuigcontrole- en veiligheidssystemen, waarmee autonoom rijden in de praktijk weer een stuk dichterbij komt. Al in augustus 2013 stelde Ghosn dat Nissan van plan is vóór 2020 diverse zelfrijdende auto’s te presenteren. Het ontwikkelingsproces ligt volledig op schema.

De Intelligent Driving Study (IDS) illustreert hoe Nissan een volgende generatie auto’s ziet. ‘Nissan Intelligent Driving helpt de automobilist te anticiperen en te reageren in het verkeer. De techniek beperkt ongelukken als gevolg van menselijke fouten aanzienlijk – die zijn de oorzaak voor meer dan negentig procent van de aanrijdingen. Daardoor is autorijden straks veiliger, maar ook schoner, efficiënter en leuker’, aldus Ghosn.

De Nissan IDS-rijbeleving
Sommigen stellen zich een toekomst voor met auto’s die zelfstandig in een soort konvooi van A naar B rijden. Nissan heeft voor de IDS Concept een ander benadering gekozen. Als de bestuurder kiest voor automatisch rijden (Piloted Drive) en het stuur letterlijk uit handen geeft, dan kan de bestuurder de auto zijn rijstijl laten overnemen, dus de manier waarop hij zelf het liefst gas geeft, remt en bochten neemt.

In de stand Manual Drive heeft hij de volledige controle. Dan kan hij net zoals hij nu gewend is, optrekken en bochten nemen. Achter de schermen is de IDS Concept toch actief om zo nodig assistentie te bieden als gevaar dreigt. Dan helpt de techniek de bestuurder om op de juiste manier te reageren. De Nissan IDS Concept heeft techniek met een zelflerend vermogen en is daarmee een alerte en attente assistent. Ook bij het doorgeven van verkeersinformatie wordt rekening gehouden met de persoonlijke voorkeuren en belangstelling van de bestuurder, zodat die meer ontspannen, veiliger en met meer plezier onderweg is.

Design – Together, we ride
‘Communicatie speelt een sleutelrol bij de Nissan IDS Concept. Wil autonoom rijden in de praktijk slagen, dan komt het aan op interactie tussen auto en bestuurder, maar ook tussen auto’s onderling en met andere weggebruikers. Het design van de IDS Concept straalt dat uit, het is een treffende expressie van Nissans visie op autonoom rijden, of zoals wij stellen: “Together, we ride”‘, aldus Mitsunori Morita, Design Director.

Twee interieurs, tweeledige rijbeleving
“Together, we ride” tekent zich af in het interieurdesign. ‘Het interieur van de Nissan IDS Concept verandert afhankelijk van de gekozen rijmodus – Piloted Drive of Manual Drive. Dit is in onze ogen absoluut noodzakelijk om ons idee van autonoom rijden uit te drukken’, stelt Morita.

Voor een hatchback is de binnenruimte in de Nissan IDS Concept verrassend fors. Dankzij de lange wielbasis zitten vier volwassenen royaal en comfortabel. In de autonome stand Piloted Drive zelfs nog meer, doordat het stuurwiel dan in het centrale deel van het dashboard verzinkt, terwijl tegelijk een groot beeldscherm verschijnt. Rijden en bediening worden door de systemen in de auto overgenomen, met inbreng van de bestuurder via spraak- en gebaarbediening. In het interieur valt het gebruik op van natuurlijke materialen, zoals lederen bekleding. De verlichting is soft. Alle stoelen zijn volledig draaibaar, zodat een vergaderopstelling mogelijk is. Het voelt aan als een relaxte woonkamer.

In de stand Manual Drive transformeert het interieur naar een op de bestuurder gerichte setting. Het stuurwiel, waarvan de vorm is ontleend aan paardenteugels, wordt geflankeerd door meters en een head-updisplay. De interieurverlichting schakelt over naar blauw. Zicht op de weg is voor de bestuurder optimaal door holle, doorzichtige dakstijlen, die ook het ruimtelijk gevoel versterken.

‘Ongeacht de gekozen rijmodus behoudt de bestuurder de controle over de auto. Die kan keuzes blijven maken en bij de ontwikkeling van de technologie is dat ook het uitgangspunt’, stelde Ghosn op de Tokyo Motor Show.

Overschakelen op Manual Drive gaat simpel met de PD Commander schakelaar tussen de voorstoelen. Dit is ook de enige switch die bestuurder kan bedienen in de rijpositie Piloted Drive, zodat hij bewust bepaalt wanneer hij klaar is om de besturing fysiek over te nemen.

Exterieurdesign – vertrouwenwekkend harmonieus
Voor acceptatie van autonoom rijden moet er vertrouwen zijn in de technologie en de techniek. De Nissan IDS Concept doet dat bij andere weggebruikers. Ze kunnen aan de verlichting en displays zien dat ze zijn opgemerkt. De zilverkleurige strook aan de zijkant is eigenlijk een grote led. Nissan noemt dat de Intention Indicator. De strip licht rood op als fietsers of voetgangers in de buurt komen, zodat die zien dat de auto ze heeft gesignaleerd. Een elektronische display aan de buitenzijde ter hoogte van het instrumentarium kan boodschappen laten opflitsen voor voetgangers, zoals ‘Gaat u voor!’ Het is een vernieuwende manier om auto’s in de toekomst met hun omgeving te laten communiceren.

Zeer lage luchtweerstand voor maximale actieradius
Design Director Mitsunori Morita: ‘Tegen de tijd dat Nissan Intelligent Driving-technologie productierijp is, is ook de actieradius van elektrische aandrijving groter, door meer batterijcapaciteit en door verlaging van luchtweerstand. Ook op dat vlak hebben we al onze kennis gestoken in het design van de Nissan IDS Concept.’

De volledig van koolstofvezel gemaakte body is slechts 1.380 millimeter hoog, wat gunstig is voor de aerodynamica. Dicht bij de hoeken geplaatste wielen maken een maximale interieurruimte mogelijk en een design dat de passagiersruimte strak omhult. Nissan past grote wielen toe voor hoge prestaties en een sportieve look, maar door de relatief smalle (175 mm) banden is de rolweerstand laag. De vorm van het profiel zorgt ervoor dat de rijwind makkelijk van het loopvlak wegvloeit.

De grille heeft een ijspegelachtig patroon. Dat geeft het design van de Nissan IDS Concept iets puurs – perfect passend bij een EV. Als een stapel ijsblokjes, waardoor de grille transparant oogt. De satijnzilverkleurige glans van de body duidt ook op comfortabele en beschermende passagiersruimte.

Doorontwikkelde EV-techniek voor lange actieradius
Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Nissan in juni zei Executive Vice President Hideyuki Sakamoto: ‘Onze emissieloze strategie is gericht op elektrische voertuigen. We werken aan verbetering van de elektrische aandrijving, te weten motoren, batterijen en omvormers. En wel zo dat elektrische auto’s in de toekomst zelfs een nog grotere actieradius bieden dan voertuigen met een verbrandingsmotor.’

De Nissan IDS Concept is uitgerust met een krachtige 60 kWh batterij. Samen met de lage luchtweerstand, de lage bouw, de vloeiende vormen en het lage gewicht van de koolstofvezel body is het hele concept gericht op het rijden van lange afstanden met een volle batterij. Andere technologie – zoals Piloted Park, een functie die is te activeren met een smartphone of tablet, en draadloos opladen – vergroot evenzeer de toepassingsmogelijkheden. Hiermee kan de bestuurder parkeren en laden volledig overlaten aan de auto.

Nissans doelstellingen – nul verkeersdoden en nul emissie
Voor een op automobiliteit ingerichte samenleving is antwoord nodig op complexe vraagstukken, variërend van duurzame energievoorziening tot beperking van de klimaatverandering, van reductie van luchtvervuiling tot meer verkeersveiligheid. Nissan heeft zichzelf daarvoor nul verkeersdoden en nul emissie ten doel gesteld.

Meer dan 90 procent van de aanrijdingen is het gevolg van menselijke fouten. De Nissan IDS Concept heeft een uitgebreid pakket aan sensoren en zelflerende techniek aan boord om die fouten uit te sluiten. Het is een stap op weg naar het uitbannen van verkeersslachtoffers. Elektrisch aangedreven voertuigen stoten geen CO2 uit en hun batterijen kunnen groene stroom opslaan, die daarna ook beschikbaar is voor de energievoorziening van huizen en kantoren.

Als er meer elektrische auto’s komen, is het straks mogelijk om hele gemeenschappen op die manier een elektriciteitsopslag te bieden als onderdeel van een lokaal duurzaam energienet. Dan spelen EV’s een centrale rol in de elektriciteitsvoorziening en komt de emissieloze maatschappij weer een stap dichterbij. Nissan heeft als standpunt dat de IDS Concept de weg wijst naar toekomstige mobiliteit en naar het realiseren van de beide ‘nul’-doelstellingen.

De Nissan IDS Concept is een allesomvattende een veelbelovende toekomststudie van de meest geavanceerde veiligheidssystemen, besturingssystemen en EV-technologie, die stuk voor stuk naar een nieuw level bewegen door het zelflerende vermogen.

One thought on “Nissan IDS Concept visionaire primeur op Tokyo Motor Show

Geef een antwoord