Skoda

ŠKODA viert 110 jaar autoproductie in Mladá Boleslav

ŠKODA viert dit jaar niet alleen het 120-jarig bestaan, maar ook 110 jaar autoproductie. In 1905 presenteerden de grondleggers van ŠKODA, Václav Laurin en Václav Klement (L&K) hun eerste auto: de legendarische Voiturette A. De publicatie van de eerste officiële foto’s op 29 oktober 1905 in de ‘Allgemeine Automobil-Zeitung’ wordt gezien als de geboortedatum van deze auto en van L&K als automerk.

02-151027-L-K Voiturette-A-(1905)-004

“Wij zijn trots op 110 jaar autoproductie in Mladá Boleslav“, zegt ŠKODA bestuurslid Bohdan Wojnar. “Bohemen is hiermee één van de wiegen van de automobiel. Met kennis, moed en energie, legden Laurin en Klement de basis voor het toekomstige succes van ŠKODA. Inmiddels hebben in Tsjechië gebouwde auto’s een uitstekende reputatie over de hele wereld.”
03-151027-L-K Voiturette-A-(1905)-001
In 1905, tien jaar na de oprichting van de L&K fietsfabriek en zes jaar nadat de eerste L&K motorfiets werd gebouwd, maakte L&K de sprong naar de productie van auto’s met een compact 7-pk voertuig. De Franse term Voiturette betekent karretje of kleine auto. Kort nadat de eerste foto’s in de Allgemeine Automobil-Zeitung waren gepubliceerd en de eerste testritten achter de rug waren, ging het model in de verkoop. Wat in 1905 begon met de L&K Voiturette A is sindsdien als ŠKODA uitgegroeid tot een internationaal succesvolle volumefabrikant met ongeveer 40 modelvarianten. De productie en verkoop van meer dan 17 miljoen auto’s sinds 1905 bewijst de kracht van het merk.
10-151027-L-K Voiturette-A-(1905)-011
De constructie van de Voiturette A volgde het toen moderne bouwprincipe met een motorradiator voor de motor en een hellende stuurkolom. Een watergekoelde 7 pk (5,2 kW) tweecilinder motor met een cilinderinhoud van 1.005 cm³ zorgde voor de aandrijving, goed voor een topsnelheid van ongeveer 40 km/h. De transmissie had drie versnellingen en één achteruit, de koppeling was bekleed met leder. De Voiturette A, waarvan L&K tenminste 44 exemplaren produceerde, woog ongeveer een halve ton.
09-151027-L-K Voiturette-A-(1905)-010
Met hun eerste, zelf ontwikkelde en geproduceerde auto, ging een langgekoesterde droom van Václav Laurin en Václav Klement in vervulling. Een paar jaar eerder waren de twee entrepeneurs al betrokken bij een particuliere autoproductie. In een L&K motorfiets catalogus uit 1900 valt te lezen: “Laurin & Klement – fiets-, motor- en autofabriek Slavia, Mladá Boleslav (Bohemen)”. Zo introduceerde L&K in juli 1900 in Praag een zogenaamde ’quadricycle‘ – een voertuig op vier wielen, waarbij de passagier tegenover en iets lager dan de bestuurder zat.  Op de Motor Show van Wenen in 1901, presenteerde L&K een van deze voertuigen met een stuurwiel in plaats van hendels om mee te sturen. Bedrijfsfoto’s uit 1902 tonen tevens een tekening van een auto in de Mladá Boleslav fabriekshallen. Ook is er een afbeelding uit 1903 van Václav Klement die bij de fabriekspoorten aan het stuur van een auto zit.
04-151027-L-K Voiturette-A-(1905)-008
1905: De doorbraak
In 1905 kwam de doorbraak: L&K’s eerste auto werd voorgesteld aan het publiek. In april dat jaar had het bedrijf op de Motor Show van Praag al de nodige opschudding veroorzaakt met een tweecilinder V-motor. Daarmee werd duidelijk dat de eerste auto uit Mladá Boleslav niet lang meer op zich zou laten wachten.
07-151027-L-K Voiturette-A-(1905)-007
De eerste foto’s van de nieuwe uitvinding werden gepubliceerd in de editie van 29 oktober van de Allgemeine Automobil-Zeitung. Het was ook hier dat de naam Voiturette voor het eerst verscheen. Dezelfde foto, aangevuld met extra details, werd eind 1905 ook gepubliceerd op de voorpagina van het Tsjechische weekblad ‘Sport a Hry‘ (‘Sport en Spel’).
16-151027-newspapers
De Voiturette A markeerde het begin van een succesvolle autoproductie in Mladá Boleslav. 110 jaar later zijn er in Tsjechië ŠKODA-fabrieken in Mladá Boleslav, Kvasiny en Vrchlabí. Daarnaast rollen er  internationaal ŠKODA’s van de band, waaronder in China, India en Rusland.

12-151027-L-K Voiturette-A-(1905)-013

One thought on “ŠKODA viert 110 jaar autoproductie in Mladá Boleslav

Geef een reactie