Ford

Europese Ford fabrieken verbruiken in 5 jaar tijd 25 procent minder energie

Na een investering van 23 miljoen euro, specifiek gericht op het tegengaan van energieverspilling, ligt Ford Europa op schema in het streven naar een energiebesparing van 25% per geproduceerde auto tussen 2011 en 2016.

Voor de Europese Ford-fabrieken betekent dat een besparing van 800 gigawattuur per jaar, ongeveer dezelfde hoeveelheid energie die een stad ter grootte van Nijmegen jaarlijks verbruikt.

Als onderdeel van het Ford productiesysteem is er een nieuw systeem voor energiebeheer ingezet in de Europese productiecentra van Ford. De fabrieken in Keulen en Saarlouis hebben de internationale ISO 50001-certificering voor energiebeheer en -efficiëntie verkregen.

“Ford vindt het belangrijk om voortdurend te zoeken naar nieuwe manieren om te besparen op natuurlijke resources, vooral in een energie-intensieve branche als de auto-industrie,” zegt Richard Douthwaite, manager, Energy Management van Ford Europa. “Het recyclen van restwarmte uit de verfovens in fabrieken is slechts één van de creatieve manieren waarop we de energiebehoefte terugdringen. Hiermee verkleinen we het effect van onze productiecentra op het milieu.”

Onderdeel van de maatregelen voor energiebesparing is een systeem dat warmte-energie van de verfovens terugwint en dat die energie omzet in nuttige warmte voor de lokale warmwatervoorziening. Het systeem in Keulen is in november 2013 in gebruik genomen, en heeft sindsdien 16 gigawattuur geleverd. In Saarlouis wordt nu een vergelijkbaar systeem gebruikt en de fabriek in Valencia is de volgende op de planning.

Ford2015_Valencia_Event_029

Een tweede uniek project voor het terugwinnen van warmte bestaat uit het omzetten van enorme hoeveelheden laagwaardige warmte uit de spuitcabines in Keulen. Het concept maakt gebruik van warmtepomptechnologie en restenergie die wordt teruggewonnen uit de verfovens. Deze omgezette warmte wordt doorgestuurd naar de luchtinlaat van de spuitcabine om de gasbranders te neutraliseren. Naar verwachting kan er in een jaar tijd 50 gigawattuur worden bespaard.

Ford werkt verder aan de overstap naar energiezuinige LED-verlichting in de Europese productiecentra en heeft afgelopen jaar wereldwijd meer dan 25.000 nieuwe LED-armaturen geïnstalleerd in fabrieken. Ford installeert ook een geavanceerd geautomatiseerd systeem voor verwarmingsregeling en ventilatiesystemen in de fabrieken. Het hightech systeem stelt de energieteams van Ford in staat om op afstand verwarmingssystemen in fabrieken te beheren en zelfs uit te schakelen in specifieke kantoorruimtes of andere ruimtes die niet in gebruik zijn.

Duurzaamheid is een kernonderdeel van de bedrijfsstrategie van Ford, zowel wat betreft slim produceren als mobiliteitsoplossingen. Duurzaamheid ligt ook ten grondslag aan een assortiment van technologisch geavanceerde, zuinige auto’s. Het duurzaamheidsrapport van Ford onderschrijft de waarde die het bedrijf hecht aan transparantie en heeft bijgedragen tot vooruitgang binnen Ford en de branche.

One thought on “Europese Ford fabrieken verbruiken in 5 jaar tijd 25 procent minder energie

Geef een antwoord