Volvo

Volvo Cars lanceert geheel nieuw platform voor toekomstige compacte modelserie

Volvo zal een nieuwe reeks compacte modellen bouwen op basis van het nieuwe Compact Modular Architecture (CMA) voertuigplatform. CMA is een compactere versie van het geavanceerde Scalable Product Architecture (SPA) en stelt Volvo in staat nieuwe segmenten te betreden. Het eerste model gebaseerd op CMA wordt in 2017 op de markt verwacht.

De gelijktijdige ontwikkeling van CMA en SPA vormt een van de belangrijkste speerpunten van Volvo’s productstrategie, waarbij de komende vier jaar alle modellen worden vervangen en de beoogde jaarafzet moet stijgen naar circa 800.000 voertuigen. De introductie van CMA betekent dat voor alle toekomstige Volvo-modellen slechts twee modulaire platforms worden gebruikt. Dit proces is inmiddels gestart met de lancering van de nieuwe Volvo XC90 op basis van het SPA-platform. Dat krijgt binnenkort een vervolg met een geheel nieuwe premiumsedan, de Volvo S90.

Dankzij CMA bieden de toekomstige, compacte Volvo-modellen alle (technische) voordelen van de grotere modellen die nu op het SPA-platform zijn gebaseerd. De gedeelde techniek omvat niet alleen conventionele en plug-inhybride aandrijftechniek, maar ook alles op het gebied van infotainment, klimaatbeheersing en veiligheid. Ook het doel dat rond 2020 niemand meer omkomt of zwaargewond raakt in een nieuwe Volvo, komt daarmee steeds dichterbij.

‘De veelzijdigheid van CMA geeft designers en ingenieurs de vrijheid om een breed scala aan nieuwe en aantrekkelijke functies te implementeren, terwijl het rijgedrag verbetert en veiligheidsfeatures van wereldklasse worden aangeboden’, zegt Peter Mertens, Senior Vice President Research & Development bij Volvo Car Group.

T5 Twin Engine on CMA

De komst van CMA verandert ook de wijze waarop Volvo zijn voertuigen zal produceren, aangezien een breed scala aan aandrijflijnen, elektrische systemen en andere technieken van verschillende complexiteit op hetzelfde platform wordt toegepast. Dit zal tevens een aanzienlijk schaalvoordeel en een nog gestructureerder productieproces opleveren.

Het modulaire CMA voertuigplatform is door Volvo Cars vanaf het begin ontworpen voor de toepassing van (semi-)elektrische aandrijving. Er zal ook een nieuwe Twin Engine plug-inhybrideversie worden aangeboden die specifiek voor dit platform is ontwikkeld. ‘Dankzij CMA hebben wij een uitstekende uitgangspositie. Het platform is ontwikkeld als een “plug and play” onderdeel. Daardoor profiteert de nieuwe generatie compacte Volvo-modellen van dezelfde geavanceerde techniek als de nieuwe XC90’, benadrukt Mertens. Volvo Cars verwacht dat de wereldwijde afzet aanzienlijk toeneemt door de introductie van de CMA-gebaseerde modellen, waarmee het kenmerkende Volvo-DNA ook in nieuwe segmenten zal worden geïntroduceerd.

‘CMA is een belangrijk onderdeel in de groeistrategie van Volvo Cars’, zegt Björn Annwall, Senior Vice President, Sales Marketing en Customer Service bij Volvo Car Group. ‘Behalve alle voordelen en kenmerken van de grotere premiummodellen, zoals toonaangevende veiligheids-, aandrijf- en infotainmenttechnologie, biedt het CMA-platform ook de karakteristieke rijbeleving en klantervaring waarmee Volvo zich onderscheidt in het groeiende premiumsegment.’

CMA platform side view with text

One thought on “Volvo Cars lanceert geheel nieuw platform voor toekomstige compacte modelserie

Geef een reactie