volvo fh
Volvo

Volvo beleeft wereldprimeur met overtuigende stunt

Vorige week bracht La Voiture al het nieuws van een bijzonder experiment van Volvo trucks. Met een Volvo FH, met een D-13 motor en I-Shift Dual Clutch versnellingsbak is in een afgesloten gebergte in de Dinarische Alpen in Kroatië een test uitgevoerd door de Nieuw Zeelandse Louise Marriot. Marriot is de eerste vrouw die ooit de Volvo Trucks Asia Pacific Fuelwatch Challenge won. Met haar vrachtwagen trok de chauffeuse Guillaume Galvani voort, een professioneel paraglider.

Om Galvani met haar Volvo FH in de lucht te houden, op een bochtige berghelling, is het niet alleen belangrijk koelbloedig te blijven, ook je wagen onder je zal perfect moeten zijn afgesteld om niet alleen genoeg trekkracht te hebben bergop, ook moet je wagen een stabiele kruissnelheid kunnen aanhouden. En bergop, in bochten, onder tunnels en viaducten valt dat nog niet mee.

Vandaag gaat de film van Nabil Elderkin in première. Met deze stunt is het de allereerste keer dat een truck een paraglider door een tunnel heeft getrokken. Dat experiment heeft nog niemand eerder aangedurfd en maakt van Volvo een wereldkampioen als het gaat om stabiele wegligging en gelijkmatige kruissnelheid.

Geef een antwoord