Tesla

Tesla-topman Musk en minister Kamp lanceren partnerschap voor vernieuwing

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en Tesla-topman Elon Musk hebben vandaag een partnerschap tussen Nederland en Tesla aangekondigd. De samenwerking heeft tot doel de ontwikkeling en introductie van duurzame en innovatieve producten, diensten en verdienmodellen te versnellen. Dit brengt oplossingen voor bredere uitdagingen in de maatschappij dichterbij en versterkt het verdienvermogen van Nederland. Het partnerschap werd vandaag aangekondigd bij de gezamenlijke opening van Tesla’s nieuwe Europese assemblagefaciliteit in Tilburg.

Minister Kamp: “Nederland heeft een uitstekende infrastructuur, een hoog opgeleide bevolking die open staat voor nieuwe technieken, veel innovatieve bedrijven en een zeer betrouwbaar elektriciteitsnet. Dit maakt ons land tot de ideale proeftuin voor bedrijven die innovatieve en duurzame producten en verdienmodellen willen demonstreren, uittesten en uitrollen. Mijn oproep vandaag aan al die bedrijven is: kom naar Nederland. De samenwerking die vandaag is aangekondigd is een goed voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uit kan zien.” Kamp stelt dat het tempo van de vernieuwing steeds hoger ligt en het daarom zaak is wetgeving klaar te maken voor de toekomst. “Willen wij in Nederland vernieuwende bedrijven aan ons binden, dan moeten wij daar in onze regels ruimte voor bieden. Als innovatieve ondernemers de kans krijgen om steeds betere producten en diensten te ontwikkelen dan zorgt dat ervoor dat nieuwe bedrijven en banen hier ontstaan in plaats van elders.”

Concrete samenwerking

Een mooi voorbeeld van de samenwerking die Kamp en Musk voor ogen hebben is de start van een gezamenlijk onderzoek naar nieuwe vormen van energieopslag. Een probleem van duurzame energie is dat het moeilijk is op te slaan. Elektrische auto’s kunnen daar een rol in spelen door wanneer het bijvoorbeeld hard waait en er veel windenergie is, auto’s hiermee op te laden, terwijl bij weinig wind de opgeladen auto’s die niet worden gebruikt ook stroom terug kunnen geven aan het net. Om auto’s op die wijze in te zetten, dient echter wet en regelgeving aangepast te worden. Het ministerie van Economische Zaken zal met Tesla en andere geïnteresseerde partijen de ruimte daarvoor verkennen. Daarnaast zal het ministerie als onderdeel van de samenwerking worden ingericht als proeftuin voor de opwekking en opslag van duurzame energie.

Partnerschap

Voorafgaand aan de lancering spraken Kamp en Musk over samenwerking op het gebied van o.a. duurzame energiesysteem, elektrificatie, zelfrijdende auto’s en over investeringen van Tesla in Nederland. Elon Musk geldt wereldwijd als een van de grootste innovators en pioniers van de afgelopen decennia. Met Tesla houdt Musk zich dagelijks bezig met belangrijke mondiale uitdagingen die ook voor Nederland interessant zijn, zoals het verbeteren van mobiliteit en de verdere ontwikkeling van de opslag van duurzame energie. Kamp: “Dit soort bedrijven sluiten naadloos aan bij de ambitie van het Kabinet om voor Global Challenges, Dutch solutions te bieden.”

Geef een reactie