Abarth

Ook Abarth op de IAA Frankfurt 2015

Abarth staat op de IAA in Frankfurt volledig in het teken van historie en de vele records die het legendarische merk op zijn naam schreef. De ster van de show is zonder twijfel de Abarth Biposto 695, de kleinste supercar ter wereld. Deze inmiddels bekende en zeer gewaardeerde verschijning prijkt naast een limited edition ter ere van het sprintrecord dat Carlo Abarth vijftig jaar geleden boekte op het circuit van Monza.

Bezoekers van de show krijgen naast de nieuwe speciale versies, de 695 Biposto Record en 595 Yamaha Factory Racing Edition, de F4-bolide te zien van Mick Schumacher die in het ADAC Formula 4 Powered by Abarth kampioenschap rijdt. De F4-eenzitter onderstreept de merkwaarden van Abarth: passie voor racen, sportiviteit en de drive om te winnen.

Van de 1.4 T-Jet krachtbron, het kloppend hart van alle sportieve modellen met het schorpioen-logo, is eveneens in een nieuwe versie te zien. Het is een zeer krachtige en veelzijdige motor die de afgelopen zes jaar zijn kwaliteiten en betrouwbaarheid heeft bewezen zowel in de modellen voor straatgebruik als in de racerij.

Abarth 695 Biposto Record

Op 57-jarige leeftijd besloot Carlo Abarth een nieuw record te vestigen. Hij ging voor de snelste sprinttijd in een G-klasse racer op het circuit van Monza. Omdat hij al enige tijd niet meer had geracet en geen geschikte kandidaat kon vinden voor de recordpoging, besloot hij 30 kilo af te vallen om uiteindelijk zelf in de krappe cockpit te kunnen plaatsnemen. In oktober 1965 werden zijn inspanningen beloond: de Fiat Abarth 1000 Monoposto Record Class G met 105 pk vestigde een nieuw sprintrecord op de kwart mijl en 500 meter afstand. De slogan van Abarth ‘performance is a state of mind’ is dan ook geen toeval.

De Abarth 695 Biposto Record is een ode aan het record dat 50 jaar geleden werd gevestigd. Op de IAA schittert hij in de exclusieve kleur Modena Yellow. De sierstrepen aan de voorzijde en de hendels van de portieren en de achterklep zijn afgewerkt in Tar Cold Grey titanium. Op de achterzijde, flanken en aluminium motorkap prijkt een 695 Record badge. Het interieur is verfraaid met een speciaal instrumentarium, sportstoelen met een carbon shell en een plaatje met het unieke productienummer.

Maximale benutting van het prestatiepotentieel is mogelijk dankzij een mechanisch sperdifferentieel dat voor het eerst is gekoppeld aan een handbediende versnellingsbak (in plaats van de versnellingsbak met ‘dog ringen’). Oversized Brembo-remmen, 18″ wielen en een Akrapovic-uitlaatsysteem maken het exclusieve plaatje compleet. Het resultaat is een perfecte mix van prestaties, vakmanschap en oog voor detail. Van deze limited edition worden slechts 133 exemplaren gebouwd, gelijk aan het aantal records dat Abarth op zijn naam heeft staan.

De 695 Biposto Record staat aan het einde van het jaar bij de Abarth dealer.

Abarth 595 Yamaha Factory Racing Edition

In de schijnwerpers staat ook de nieuwe Abarth 595 Yamaha Factory Racing Edition. Deze speciale creatie is ontstaan uit het partnerschap tussen Abarth en MotoGP Team Movistar Yamaha. Meer topvermogen is verkregen door  tuningprincipes uit de MotoGP te hanteren. Het blok ging van 140 naar 160 pk. Verder is een filter van BMC gemonteerd, terwijl de wielophanging en de dempers zijn aangepast (Koni FSD-schokdempers en kortere Eibach-veren).

Met deze nieuwe componenten zijn de wegligging, de stuurprecisie en rijdynamiek naar een nog hoger niveau getild. De wielen hebben een diameter van 17” en de Record Monza uitlaat zorgt voor een bijpassende sound. De speciale creatie illustreert nogmaals de betrokkenheid van Abarth bij de racerij. In 2015 en 2016 is Abarth de officiële sponsor en leverancier van auto’s voor het FIM MotoGP-team met de rijders Valentino Rossi en Jorge Lorenzo.

De Abarth 595 Yamaha Factory Racing Edition is leverbaar in zes verschillende kleuren. Op de IAA staat een versie in het wit, met contrasterende 17″ matzwarte lichtmetalen wielen.

Het Yamaha Factory Racing logo op de achterzijde is een ode aan het feit dat dit raceteam sinds 2004 zes kampioenschappen heeft gewonnen en daarmee een van de succesvolste teams is in de MotoGP. Aan de andere kant illustreert Abarth met deze modelversie zijn band met de racerij. Het merk hoort thuis op het circuit en straalt passie voor autosport uit. Het zit in het DNA van het merk.

De 595 Yamaha Factory Racing Edition staat aan het einde van het jaar bij de Abarth dealer.

One thought on “Ook Abarth op de IAA Frankfurt 2015

Geef een antwoord