Volkswagen

Volkswagen viert 40 jaar Golf GTI met krachtigste GTI ooit

De Golf GTI bestaat veertig jaar en dat vraagt om een feestje. Volkswagen viert die sportieve mijlpaal met de Golf GTI Clubsport. Met 195 kW/265 pk en een tijdelijk piekvermogen van 290 pk is het de krachtigste productie-GTI ooit. De special edition debuteert op de Frankfurt International Motor Show (IAA) en is in Nederland eind dit jaar te bestellen.

Volkswagen – de uitvinder van de ‘GTI’- zette de 20e, 25e, 30e en 35e verjaardag van de Golf GTI al kracht bij met een jubileumuitvoering en geeft met de Clubsport een passend vervolg op die traditie. De speciale uitvoering is voorzien van een direct ingespoten turbomotor met 195 kW/265, 35 pk meer dan de tot dusver sterkste Golf GTI. Daar blijft het echter niet bij. Kortstondig – gedurende zo’n 10 seconden – is het vermogen dankzij de boost-functie met nog eens 10 procent te verhogen tot 290 pk. Dat extra vermogen komt vrij door eenvoudigweg het gaspedaal volledig in te trappen.

0-100 onder de zes seconden
De Golf GTI Clubsport met handgeschakelde zesversnellingsbak voltooit de sprint naar de 100 km/u in 6,0 seconden, de versie met optionele 6-traps DSG met dubbele koppeling doet dat met 5,9 seconden nog eentiende sneller. De topsnelheid bedraagt 250 km/u (DSG: 249 km/u). Het gemiddelde vastgestelde verbruik blijft met deze waarden in het achterhoofd alleszins acceptabel: 6,9 l/100 km (160 g/km CO2) voor de handgeschakelde versie en 6,7 l/100 km (155 g/km CO2) voor de versie met DSG.

Clubsport-design
Bij meer vermogen alleen blijft het uiteraard niet; ook het design, de uitrusting en de aerodynamica van de Golf GTI Clubsport zijn onderscheidend. Uiterlijk is hij bijvoorbeeld te herkennen aan het optionele, contrasterend zwarte dak, de nieuwe Clubsport voorbumper en Bi-Xenon koplampen met dubbel u-LED-design. Andere uiterlijke kenmerken zijn Clubsport zijskirts, 65% getint glas (optioneel 90%), de diffuser, donkere LED-achterlichten, een Clubsport-dakspoiler, zwarte spiegelkappen, het speciale uitlaatsysteem en de exclusieve 18 inch ‘Motorsport’ velgen (19 inch optie). De zwarte striping op de skirts vormt een verwijzing naar de oorspronkelijke Golf GTI uit 1976.

Jubileuminterieur
Het interieur van de Golf GTI Clubsport is direct als GTI herkenbaar, maar voorziet specifiek voor dit jubileummodel ondermeer in kuipstoelen met Alcantara/Clark-bekleding in ruitmotief inclusief een GTI-embleem op de rugleuning, rode stiksels, rode biezen voor de veiligheidsgordels en matten, ‘Honeycomb 40’ decoratiestrips voor het instrumentarium, de middenconsole en portieren, aangepaste tellers en Clubsport-wijzerbladen. Een met Alcantara bekleed sportstuur en roestvrijstalen instaplijsten met GTI-emblemen maken deze unieke Golf compleet.

De Golf GTI Clubsport is eind dit jaar te bestellen bij de Volkswagen-dealers.

Geef een antwoord