Dacia

Automatische Easy-R-transmissie en Dacia Duster Édition 2016 debuteren op IAA Frankfurt

Dacia breidt het productaanbod uit met de gloednieuwe automatische Easy-R-transmissie en de Duster Édition 2016. Dacia’s eerste automatische vijfversnellingsbak en de extra stijlvolle Duster met nieuwe voorzieningen en designfeatures zijn voor het eerst te zien op de autoshow van Frankfurt (IAA), die van 17 tot en met 27 september plaatsvindt.

De nieuwe automatische Easy-R-transmissie is in Nederland vanaf begin 2016 leverbaar in de Dacia Logan MCV, Sandero en Sandero Stepway. Deze gerobotiseerde vijfversnellingsbak is verkrijgbaar in combinatie met de TCe 90-benzinemotor met Stop & Start. Easy-R biedt het comfort van een conventionele automaat met de efficiency van een handgeschakelde versnellingsbak. De transmissie is in de basis hetzelfde als een handgeschakelde variant, alleen worden het koppelen en schakelen verzorgd door computergestuurde, elektromechanische systemen.

VERSION E2 - 4WD - PLANCHE DE BORD - MEDIA NAV - VOLANT CUIR

In de ‘Drive’-stand kiest de elektronica continu de efficiëntste versnelling. Ook het moment van schakelen wordt nauwkeurig gekozen, voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik. De Dacia Sandero en Logan MCV TCe 90 met Easy-R-transmissie verbruiken dan ook exact hetzelfde als de versies met handgeschakelde versnellingsbak, namelijk 4,9 l/100 km. De Sandero Stepway stoot 115 g/km CO2 uit (volgens NEDC). Voor extra comfort en gemak tijdens filerijden en manoeuvreren, biedt de Drive-modus ook een kruipstand. De Easy-R-transmissie kan ook handmatig bediend worden door de pookknop naar voren (–) of naar achter (+) te tikken. Deze stand komt optimaal tot z’n recht in gladde omstandigheden en als de bestuurder het maximale motorvermogen wil benutten. Dankzij toepassing van elektromechanische in plaats van hydraulische techniek is het schakelgedrag zeer verfijnd.

Dacia Duster Édition 2016
Met de Duster Édition 2016 presenteert Dacia een nieuwe uitrusting en stijlvolle designfeatures. Hij onderscheidt zich met nieuw ontworpen ‘Noir Diamantée’ 16-inchwielen en om zijn avontuurlijke karakter te versterken, is de Duster nu ook leverbaar in de opvallende kleur Vert Altaï. De karaktervolle Duster is tevens voorzien van nieuwe stoelbekleding met grijze sierstiksels. Verder is de kleur antraciet van de deurpanelen, deurgrepen en middenconsole vervangen door grijs.

VERSION E2 - JANTES ALLIAGE 16 POUCES

De uitrusting van de Dacia Duster is uitgebreid met MEDIA-NAV. Dit navigatiesysteem omvat een 7-inch touchscreen met een overzichtelijke interface. Gebruikers hebben via het navigatiesysteem en Bluetooth gemakkelijk toegang tot multimedia op hun telefoon. Hiervoor is een gratis app voor de gekoppelde smartphone beschikbaar. Het checken van Facebook en Twitter kan via MEDIA NAV. iPhone-gebruikers (4S en hoger) kunnen bovendien via een knop op het stuurwiel gebruikmaken van SIRI. Tevens is het multimediasysteem nu in het uitrustingsniveau Prestige uit te breiden met een achteruitrijcamera.

Schone Euro 6-motoren
Het volledige productaanbod van Dacia voldoet nu aan de strenge Euro 6-emissienorm. Alle motoren zijn voorzien van start-stoptechniek en alle dieselmotoren zijn uitgerust met een onderhoudsvrij NOx-filter.

VERSION E2 PLUS - PLANCHE DE BORD - VOLANT CUIR

Voor de Dacia Sandero en Logan MCV resulteren deze aanpassingen in een lagere CO2-emissie voor zowel de benzine- als de dieselversies. De TCe 90-benzinemotor met 90 pk (66 kW) en 140 Nm produceert slechts 109 gram CO2/km (- 7 gram). De dCi 90-dieselmotor van de Logan MCV noteert een bescheiden uitstoot van 90 gram CO2/km (- 9 gram). De CO2-uitstoot van de Sandero Stepway TCe 90-benzinemotor komt uit op 115 gram CO2/km.
De Dacia Duster TCe 125 stoot nu 138 gram CO2/km uit (- 7 gram), terwijl de dCi 110-dieselversie nu zelfs 12 gram minder CO2/km produceert. Bij de 4×2-versie resulteert dat in een uitstoot van 115 gram/km, terwijl de 4×4-versie een uitstoot van 123 gram CO2/km laat noteren.

Verkoopsucces en klantenloyaliteit
Sinds de verkoopstart van de eerste Dacia in 2004 zijn wereldwijd al bijna 3,5 miljoen Dacia’s verkocht. Het modellengamma van Dacia is een van de jongste in Europa. De complete line-up is in een periode van slechts twee jaar volledig vernieuwd.

VERSION E2 - JANTES ALLIAGE 16 POUCES

Dacia heeft het succes in de eerste zes maanden van 2015 onverstoord voortgezet met 290.024 verkochte auto’s. Dat is 10,1 % meer dan in dezelfde periode in 2014. In 19 van de 44 landen waar Dacia actief is, werden zelfs verkooprecords verbroken. Vooral in Roemenië, Bulgarije en Marokko is Dacia ongekend populair, het marktaandeel in die landen is opgelopen tot respectievelijk 35,4%, 12,4% en 28,4%. In Nederland zijn tot en met eind augustus 2015 2472 Dacia’s verkocht, goed voor een marktaandeel van 0,9 %.

One thought on “Automatische Easy-R-transmissie en Dacia Duster Édition 2016 debuteren op IAA Frankfurt

Geef een reactie