Opel

Indrukwekkend lage luchtweerstand voor nieuwe Opel Astra

De nieuwe generatie Opel Astra maakt indruk op het gebied van CO2-reductie. Behalve de nieuwste generatie motoren en het gebruik van lichtgewicht materialen speelt ook de luchtweerstand een belangrijke rol in de zoektocht naar maximale efficiency. Geheel volgens Opel-traditie zet de Astra nieuwe normen op het gebied van aerodynamica. Met een indrukwekkende lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,285 behoort hij tot de meest gestroomlijnde modellen in het C-segment.

6-Opel-Astra-Aerodynamics

Opel heeft veel ervaring met geavanceerde aerodynamica. Dat bleek al in 1984, toen de Kadett E GSi met een Cw-waarde van 0,30 de laagste luchtweerstandscoëfficiënt in zijn klasse liet noteren. Met de volledig nieuwe Astra maakt Opel opnieuw indruk op het gebied van luchtweerstand. Op de eerste plaats is hij circa 2,5 centimeter lager en 0,5 centimeter smaller dan zijn voorganger, terwijl de standaardversie is voorzien van smallere banden. Voor optimale aerodynamica is elk exterieurdetail met uiterste precisie ontworpen. Vooral de daklijn, de C-stijl en de onderzijde kregen extra aandacht.

“De Astra is aerodynamischer dan ooit. Mede dankzij belangrijke ontdekkingen tijdens tests in de ultramoderne windtunnel van de universiteit van Stuttgart, verslaat hij zijn voorganger op elk vlak,” zegt Reiner Weidemann, hoofd van Opel Aerodynamics. “Onze jarenlange samenwerking met de universiteit heeft bijgedragen aan de indrukwekkend lage luchtweerstand van de nieuwe Opel Astra.”

4-Opel-Astra-AerodynamicsDesign en voertuigbouw
De nieuwe Astra belichaamt de volgende ontwikkelingsfase in Opels designfilosofie ‘Sculptural artistry meets German precision’. Dankzij zijn atletische en dynamische verschijning en de talrijke ingrepen boven en onder de carrosserie zijn grote stappen gezet. Het nieuwe model is niet alleen lager en smaller dan zijn voorganger, maar met een lengte van 4,37 meter ook bijna vijf centimeter korter. Die afmetingen hebben eveneens een positieve invloed op de algemene luchtweerstand (en dus ook op het brandstofverbruik). De dwarsdoorsnede bedraagt ongeveer 0,642 vierkante meter, tegenover de 0,770 vierkante meter van zijn voorganger.

De ware kunst van aerodynamica zit ‘m echter in de details. De Opel-ingenieurs kozen voor een zacht aflopende daklijn om elke luchtweerstand te vermijden. De subtiele achterspoiler geleidt de luchtstroom effectief zonder dat turbulentie ontstaat. Zelfs de randen van de C-stijl zijn ontworpen voor zo min mogelijk weerstand.

3-Opel-Astra-AerodynamicsAerodynamische onderzijde
De ingenieurs gingen nog een stap verder door ook de onderzijde van de Astra te verbeteren in het kader van aerodynamica. In tegenstelling tot diverse concurrenten is de Astra niet voorzien van een vlakke bodem, maar werden alle onderdelen onderzocht en bewerkt voor een betere luchtstroom. Ook is de achteras hoger gemonteerd dan voorheen, zodat deze geen hindernis meer vormt voor de lucht die onder de auto stroomt. Deze maatregelen spelen een doorslaggevende rol in het bereiken van de bijzonder lage luchtweerstandscoëfficiënt. Ter vergelijking: de meest efficiënte Astra van de vorige generatie nam genoegen met een Cw-waarde van 0,325, terwijl de basisversie van de nieuwe Astra een waarde van 0,285 laat noteren. Bovendien zit er een nog aerodynamischere en zuinigere ecoFlex-versie in de pijpleiding.

De bewuste keuze om geen bodempanelen te gebruiken, resulteert ook in lagere productiekosten, een lager voertuiggewicht en dus ook een lager brandstofverbruik. In combinatie met de nieuwste benzine- en dieselmotoren met vermogens uiteenlopend van 77 kW/105 pk tot 147 kW/200 pk biedt de Opel Astra de ideale combinatie van dynamiek, responsiviteit en brandstofverbruik. De zeer stille 1,0-liter Turbo – in combinatie met de Easytronic 3.0 transmissie – is zelfs de zuinigste benzinemotor in zijn klasse.

2-Opel-Astra-Aerodynamics

One thought on “Indrukwekkend lage luchtweerstand voor nieuwe Opel Astra

Geef een reactie