Algemeen

Zelfrijdende auto’s komen eraan, hoe zit het met de autoverzekering?

01_128304_6_11_Nissan-en-NASA-werken-samen-aan-zelfrijdende-autosEchte autofreaks moeten er waarschijnlijk niets van hebben. Maar hij komt er toch echt aan: de zelfrijdende auto. Er lopen momenteel enorm veel experimenten hiermee. Van autofabrikanten zelf, maar ook door partijen als Google en Uber. Nederland heeft aan het eind van dit jaar de wereldwijde primeur als de eerste zelfrijdende personenauto in Gelderland gaat rijden. Maar hoe zit het met je autoverzekering als de zelfrijdende auto gemeengoed is geworden?

Vele ontwikkelaars

Een partij van het eerste uur als het om zelfrijdende auto’s gaat is Google. Ook premium autofabrikanten als Audi, Mercedes en BMW zijn bezig auto’s zonder bestuurders te ontwikkelen. Ook het omstreden taxibedrijf Uber werkt eraan en zal het in de toekomst zonder chauffeurs afkunnen. En er gaan zelfs geruchten dat Apple er mee bezig is Maar dat moeten we waarschijnlijk met een korreltje zout nemen.

Nederland heeft de primeur?

En de wereldprimeur lijkt dus in Nederland te gaan komen als eind van dit jaar een onbemande auto tussen het station Ede-Wageningen naar het universiteitsterrein in Wageningen gaat rijden. Deze zelfrijdende auto’s zijn het eigendom van de provincie Gelderland. De provincie zal dan ook aansprakelijk zijn als een van haar zelfrijdende auto’s een ongeluk veroorzaakt.

Wie is aansprakelijk voor schade?

Maar hoe zit het als zelfrijdende auto’s als deze voor consumenten beschikbaar komen? Nu is het bij een autoverzekering een kwestie van de premie berekenen en je autoverzekering afsluiten. Als je echter zelf geen controle hebt over je auto dan kan je ook niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade die het veroorzaakt. Een reguliere autoverzekering heeft dan niet zo veel zin. Het is daarom waarschijnlijk dat de verzekering van zelfrijdende auto’s bij de fabrikanten ervan zal komen te liggen.

Het zal nog wel even duren voor wij allemaal in zelfrijdende auto’s  rijden. Maar dat ze eraan komen is zeker !

 

One thought on “Zelfrijdende auto’s komen eraan, hoe zit het met de autoverzekering?

Geef een antwoord