Skoda

Nieuwe SKODA Fabia veiligste auto in zijn klasse

Skoda Fabia 2015De nieuwe ŠKODA Fabia is de veiligste compacte auto in de actuele crashtestserie van Euro NCAP. De jongste toevoeging aan het ŠKODA gamma blonk bij Euro NCAP uit door de meeste punten te scoren ten opzichte van zijn klassegenoten. Bovendien behaalde de nieuwe Fabia als enige van de 14 geteste compacte auto’s het hoogst mogelijke aantal sterren: 5. Euro NCAP beoordeelt van auto’s de inzittendenbescherming voor volwassenen en kinderen, de voetgangersbescherming en ondersteunende veiligheidssystemen.

“Met zijn innovatieve veiligheidskenmerken en een uitgebreid pakket aan beschermende maatregelen is ons nieuwste model de benchmark in zijn segment. Dat de Fabia in de Euro NCAP botsproef als veiligste compacte auto naar voren is gekomen, bevestigt dit”, aldus Frank Welsch, binnen de ŠKODA directie verantwoordelijk voor research & development.

In alle 4 de Euro NCAP beoordelingscategorieën (bescherming van volwassenen, kinderen en voetgangers alsmede assistentiesystemen) scoorde de nieuwe ŠKODA Fabia de maximale 5 sterren. De testers prezen de stabiele kooiconstructie. Het geringe letselrisico voor kinderen tot 18 maanden werd beloond met het maximum aantal punten. Ook de bescherming van driejarige kinderen werd zeer goed bevonden.

De nieuwe ŠKODA Fabia Hatchback debuteert momenteel in de Nederlandse ŠKODA showrooms, met een vanafprijs van € 12.990,-. De nieuwe ŠKODA Fabia Combi volgt medio februari vanaf € 14.590,-. De derde generatie van dit succesnummer valt op door zijn expressieve design, aandacht voor efficiency en het milieu, de modernste veiligheidstechnologieën en het comfort. De reacties uit de media, van klanten en dealers zijn vrijwel zonder uitzondering positief. De nieuwe Fabia heeft nu al diverse vergelijkingstests van autobladen gewonnen.

De nieuwe ŠKODA Fabia beschikt over innovaties op het gebied van veiligheid en bescherming, zoals die tot nu toe vooral in veel duurdere auto’s te vinden waren. Zo is er de Front Assistant met geïntegreerde noodstopfunctie. Dit systeem debuteert in de nieuwe ŠKODA Fabia en is al vanaf het tweede niveau (Ambition) standaard. Het systeem meet met behulp van een radarsensor continu de afstand tot voorliggers. Als die ruimte te klein wordt, grijpt de elektronische assistent in. Ook de Multi-Collision Brake is een primeur voor de nieuwe ŠKODA Fabia. Deze remfunctie vermindert het risico dat de auto na een botsing bij een vervolgongeval betrokken raakt, door automatisch de remmen te activeren. Eveneens nieuw in de jongste generatie van de ŠKODA Fabia is de Driver Activity Assistant (vermoeidheidsdetectie). Andere veiligheidssystemen zijn de snelheidsbegrenzer, Hill-Hold Control en een elektronische bandenspanningsbewaker.

De uitgebreide en volledig op elkaar afgestemde veiligheidsvoorzieningen in de nieuwe ŠKODA Fabia bieden zeer goede bescherming in het onverhoopte geval van een aanrijding. Airbags voorin, opzij en langs de zijramen dragen samen met de driepunts veiligheidsgordels op alle 5 de zitplaatsen bij aan de goede inzittendenbescherming. Ook de zeer stevige carrosserie met geoptimaliseerde kreukelzones doet een duit in het zakje. De passieve veiligheid is dan ook van topklasse.

De nieuwe Fabia is weliswaar het jongste lid van de grote ŠKODA familie, maar de nieuwkomer voegt zich qua eigenschappen moeiteloos naar de familietraditie. Alle 7 actuele modellen werden na hun introductie door Euro NCAP uit het nest geplukt en aan botsproeven onderworpen. En alle 7, van Citigo tot Superb, behaalden een diploma met daarop de hoogst mogelijke score van 5 sterren. Deze topresultaten zijn het gevolg van een consequent beleid, waarbij ŠKODA inzet op zo goed mogelijke actieve en passieve veiligheid.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) is een onafhankelijk consortium van Europese verkeersministeries zoals het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, automobilistenclubs zoals de ANWB, verzekeraars en consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond. De organisatie voert regelmatig botsproeven uit met nieuwe modellen en beoordeelt zo de veiligheid en bescherming ervan.

One thought on “Nieuwe SKODA Fabia veiligste auto in zijn klasse

Geef een antwoord