Porsche

De nieuwe Cayenne Turbo S

Porsche Cayenne Turbo SOp de autotentoonstelling van Detroit introduceert Porsche de Cayenne Turbo S, het topmodel van de range. Hij beschikt over een 4,8-liter V8 biturbomotor met een vermogen van 419 kW/570 pk en een koppel van 800 Nm. De Cayenne Turbo S rondt de Nordschleife van de Nürburgring in 7:59.74 min – een nieuw record voor SUV’s.

De twee turbo’s van de 4,8-liter V8 zijn nu in het uitlaatspruitstuk ondergebracht. Dit zorgt voor een nog directere respons op het gaspedaal. Ook verbetert deze opzet de verbranding. Daardoor is de nieuwe V8 nog sterker dan zijn voorganger (+20 pk, +50 Nm). De Cayenne Turbo S sprint in 4,1 s van 0-100 km/h (0,4 s sneller dan zijn voorganger) en haalt een topsnelheid van 284 km/h.

De systemen van dynamiek
De dynamiek van de V8 biturbo wordt perfect begeleid door het onderstel. Standaard is bijvoorbeeld Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), dat de overhelneiging van de carrosserie pro-actief vermindert. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) zorgt door middel van specifieke remingrepen op het linker of rechter achterwiel voor maximale stabiliteit en dynamiek. Bovendien zorgt dit systeem voor nog spontaner insturen en extra stuurprecisie. Dankzij Porsche Traction Management (PTM) is de verdeling van de aandrijfkracht volledig variabel. Dat betekent dat grip en stabiliteit onder alle omstandigheden optimaal zijn. Ook standaard is Porsche Composite Ceramic Brake (PCCB) met keramische remschijven. Voor de voorwielen worden schijven met een diameter van 420 mm ingezet. De remklauwen zijn uitgevoerd met 10 zuigers – een primeur. De keramische schijven achter hebben een diameter van 370 mm. Hier worden remklauwen met vier zuigers toegepast.

Pure luxe
De Cayenne Turbo S maakt zijn sportiviteit ook zichtbaar. Standaard zijn 21-inch wielen in 911 Turbo design en LED koplampen met Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS Plus). Andere uiterlijke herkenningspunten zijn luchtinlaten in hoogglans zwart en de in carrosseriekleur gespoten dakspoiler en wielkastverbreders. Het interieur is volledig met leer bekleed – in de Cayenne Turbo S debuteert de interieurstyling in zwart/crème. Carbon afwerkingsdelen zorgen voor hightech accenten. Als optie is een sportuitlaatsysteem leverbaar.

De Cayenne Turbo S wordt in het tweede kwartaal van dit jaar bij de Nederlandse Porsche Centra verwacht. Hij is leverbaar vanaf € 221.101.

One thought on “De nieuwe Cayenne Turbo S

Geef een antwoord