Skoda

SKODA met sextet in Sachsen Classic 2016

Hij wordt beschouwd als de ‘Mille Miglia van het Oosten’ – de Sachsen Classic. Dit jaar vaardigt ŠKODA zes iconen af naar de klassiekerrally. Het zestal historische ŠKODA-modellen loopt uiteen van de ŠKODA 430 uit 1926 tot aan de ŠKODA FAVORIT ‘Monte Carlo Rally’ uit 1991. De 14e editie van de Sachsen Classic start op 18 augustus in Zwickau en eindigt twee dagen en ongeveer 600 kilometer later in Chemnitz. 180 equipes nemen dit jaar deel aan de rally.

“Eén van de proeven van deze 2016-editie van de Sachsen Classic voert door Tsjechië, wat ons een perfecte gelegenheid biedt om onze ŠKODA-historie deels voor eigen publiek uit te dragen,” verklaart Andrea Frydlová, manager van het ŠKODA Museum. “De brede variatie aan auto’s en de prachtige route maken deze iconische rally tot een speciaal evenement voor ŠKODA. We kijken er naar uit om de vele ŠKODA-liefhebbers langs de route onze iconen uit het ŠKODA Museum en diverse uit privécollecties afkomstige modellen te presenteren.”

De ŠKODA 430 uit 1926 is de oudste ŠKODA-klassieker die in Sachsen aan de start komt. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de auto aangedreven door een viercilindermotor met een vermogen van 30 pk, en een inhoud van 1.661cc. De ŠKODA FELICIA uit 1969 is een populaire auto in rally’s voor klassieke auto’s. De open auto is één van de meest felbegeerde klassiekers, net als de zeldzame tweedeurs ŠKODA 1100 MBX De Luxe uit datzelfde jaar.

De drie andere ŠKODA’s die in de Sachsen Classic van start gaan, zullen eveneens op waardering van de autosportfans kunnen rekenen. De ŠKODA 130 RS uit 1976 is een rasechte rallyauto en bovendien zeer succesvolle in de jaren ’70 en ’80. Naast rally’s was de 130 RS ook zeer succesvol op het circuit. In 1981 won hij bijvoorbeeld het Europese Toerwagen Kampioenschap en in 1977 zegevierde hij in de Monte Carlo Rally in de klasse voor auto’s met een cilinderinhoud tot 1.300cc.

Nog zo’n mijlpaal in ŠKODA’s autosportsuccessen is de ŠKODA 110 R Coupé uit 1978, die eveneens meestrijdt in de Sachsen Rally. Onder de motorkap huist een 1,1 liter motor met een vermogen van 52 pk.

ŠKODA’s line-up wordt voltooid met een replica van de ŠKODA FAVORIT ‘Monte Carlo Rally’ rallyauto uit 1991. Dit productiejaar staat synoniem voor de 25-jarige samenwerking tussen ŠKODA en Volkswagen in 2016.

De 14e Sachsen Classic start op donderdag 18 augustus om één minuut over twaalf ’s middags op de ‘Platz der Völkerfreundschaft’ in Zwickau met een proef over ongeveer 125 kilometer. In totaal komen dit jaar 180 equipes aan de start. Hen staat een prachtige en uitdagende rally van zo’n 600 kilometer te wachten over de mooiste wegen van Sachsen. Op vrijdag gaan de deelnemers van start voor een 250 kilometer lange proef door het Ore-gebergte, inclusief een korte ‘loop’ door Tsjechië. Op zaterdag bereiken ze de finish in Chemnitz na een route van ongeveer 230 kilometer.

Geef een antwoord