Skoda

Nieuwe ŠKODA Fabia tot 17 procent zuiniger

motor SkodaDe nieuwe ŠKODA Fabia zet in zijn klasse nieuwe maatstaven op het gebied van brandstofverbruik en emissies. De derde generatie Fabia verbruikt tot 17 procent minder brandstof dan zijn voorganger, waardoor het de meest milieuvriendelijke en zuinige Fabia aller tijden is. Het geheel nieuwe motorenaanbod (vier benzine-en drie dieselmotoren) voldoet aan de Euro 6-emissienorm.

De nieuwe ŠKODA Fabia beschikt over een volledig nieuwe generatie zuinige motoren, en is zowel handgeschakeld als met automatische DSG versnellingsbak leverbaar. Samen met de Greenline variant, hebben klanten in EU-landen keuze uit vier benzine-en drie dieselmotoren, die allemaal voldoen aan de nieuwe Euro 6-emissie regelgeving en beschikken over een automatisch stop/start systeem en regeneratief remsysteem.

Benzinemotoren
De nieuwe drie-en viercilinder benzinemotoren zijn gebaseerd op MQB-technologie. De 1.0 MPI driecilinder motor heeft indirecte inspuiting, de viercilinders zijn 1.2 TSI motoren. Het vermogen begint bij 44 kW (60 pk) en loopt tot 81 kW (110 pk).

Dieselmotoren
Het dieselaanbod bestaat uit drie motoren met een driecilinder 1.4 TDI met common-rail techniek. Het motorblok is gemaakt van aluminium legering. De range loopt nog steeds van 55 kW tot 77 kW, echter is de motorinhoud nu 1.4 liter, terwijl dit bij de 2e generatie 1.6 liter was.

Greenline
Eind 2015 maakt de meest zuinige ŠKODA Fabia Greenline-versie met 55 kW 1.4 TDI-motor zijn opwachting. Een start-stopsysteem, regeneratief remsysteem en banden met lage rolweerstand in combinatie met verbeteringen aan de aerodynamica van de auto hebben tot gevolg dat het gemiddelde brandstofverbruik slechts 3,1 l/100 km is, wat overeenkomt met de CO2-uitstoot van slechts 82 g/km.

Vanaf 2015 is de ŠKODA Fabia Greenline de meest milieuvriendelijke ŠKODA met een conventionele verbrandingsmotor, en wordt qua uitstoot alleen overtroffen door de CNG-aangedreven ŠKODA Citigo G-TEC.
Het nieuwe gewicht van de ŠKODA Fabia is tot 65 kg lager dan zijn voorganger. Zo heeft de Fabia 1.0 MPI driecilinder een basisgewicht van slechts 980 kg.

De derde generatie van de Fabia onderstreept het doel dat ŠKODA heeft om betaalbare milieubewuste mobiliteit voor nu en in de toekomst te garanderen. ŠKODA’s Greenline, Greentech en G-TEC modellen, die beschikbaar zijn voor het volledige ŠKODA-gamma, zijn hier voorbeelden van.

De nieuwe ŠKODA Fabia wordt in oktober voor het eerst getoond op de Autosalon van Parijs.

Geef een reactie