Volkswagen

Dit is de nieuwe Volkswagen Passat

Eind november komen de nieuwe Volkswagen Passat en Volkswagen Passat Variant op de markt. De achtste generatie van Volkswagens succesvolle model heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Slimme technieken maken hem veiliger en zuiniger dan ooit en ook op het gebied van connectiviteit zet de nieuwe Passat de toon.

LaVoitureVWt2014Passat1

De nieuwe Passat is daadwerkelijk 100% nieuw. Het strakke, herkenbare Volkswagen-design valt direct op. De sedan is 4,77 m lang en daarmee fractioneel korter (2 mm) dan zijn voorganger. Hij is 1,46 m hoog (-1,4 cm) en 1,83 m breed (+1,2 cm). De wielbasis groeide echter fors, met 7,9 cm tot 2,79 meter. Deze maat is bepalend voor de krachtige proporties en voor het riante interieur. Vergeleken met zijn voorganger is de Passat tot 85 kg lichter.

Alle ruimte
De Passat was in 2013 met 1,1 miljoen exemplaren het meest verkochte model van Volkswagen; er werd dat jaar elke 29 seconden ergens ter wereld een Passat verkocht. De nieuwe Passat vergeet daarom zijn traditionele pluspunten niet. Zo is het passagierscompartiment nog groter (+3,3 cm in de lengte). Zelfs de bagageruimte is gegroeid. In de sedan bedraagt de inhoud nu 586 liter (+21 l) en in de Variant is 650 liter beschikbaar (+47 l). Door de achterbank neer te klappen komt dat op maar liefst 1.780 l. Het interieur is ruim en stijlvol. Met de fraaie Ambienteverlichting kunnen inzittenden een eigen sfeer kiezen.

Veel Passats met 20% bijtelling
De nieuwe Passat is er met een breed scala aan TSI-benzine- en TDI-dieselmotoren. Het exacte Nederlandse gamma wordt nog deze maand bekend gemaakt. Alle motoren hebben directe inspuiting, turbotechnologie, start/stop en hergebruik van remenergie. Samen met het lagere gewicht wordt de Passat daardoor tot 20% zuiniger. Er zijn uiteraard TSI- en TDI-modellen met 20% bijtelling. De 2.0 TDI biturbo is het hoogstandje in de dieselrange. Deze motor met 240 pk en 500 Nm wordt geleverd in combinatie met vierwielaandrijving (4MOTION). Hoge prestaties (top 240 km/h, 0-100 km/h in 6,1s) gaan samen met een normverbruik van 5,3 l/100 km.

Innovatie: voor veiligheid en comfort
Elke nieuwe Passat heeft LED-achterlichten. LED-hoofdverlichting voor is standaard vanaf uitrustingsniveau Highline. Er is ook adaptieve LED-hoofdverlichting, evenals Dynamic Light Assist – met grootlicht rijden zonder tegenliggers te verblinden. De nieuwe Passat is leverbaar met het Active Info Display ofwel een digitaal dashboard. Dit geeft weer wat de bestuurder wil: van snelheid, toerental en navigatie-info tot uitgebreide infotainmentfuncties. Vanaf medio 2015 komt een head-up display beschikbaar: dit projecteert belangrijke info in het blikveld van de bestuurder.

Altijd verbonden met de Passat – en de buitenwereld
Elke Passat heeft straks een SD-kaartlezer om eigen muziek af te spelen. Er is keus uit vijf multimediasystemen met kleurenaanraakscherm, waarvan twee met navigatie. Met het optionele MirrorLink kunnen Android-apps via het infotainment worden bediend en komen allerlei online functies beschikbaar. Car-Net biedt online mogelijkheden zonder smartphone: ‘real-time’ verkeer-/weer-/parkeerinfo, Google Maps en meer. Passagiers kunnen hun mobiele apparaten met de Passat en het internet verbinden via de WiFi-hotspot. Met een speciale app en een tablet kan je dan zelfs het complete infotainment bedienen.

De top in gebruiksgemak
De Passat is leverbaar met de nieuwste assistentiesystemen. Trailer Assist is een wereldprimeur die manoeuvreren met aanhangers tot kinderspel maakt. Area View maakt de directe omgeving van de auto zichtbaar, desgewenst in vogelperspectief. Met Park Assist is nu semi-automatisch voorwaarts inparkeren mogelijk (tot nu toe alleen achteruit).

Veiligheid van alle kanten
Side Assist met Rear Traffic Alert waarschuwt voor weggebruikers in de ’dode hoek’ en het signaleert naderend verkeer bij achteruit uitparkeren. Na waarschuwingssignalen volgt indien nodig een remingreep. Met Traffic Assist blijft de Passat bij snelheden tot 60 km/h ‘tussen de lijnen’ en houdt hij zelf afstand tot de voorligger. Ofwel: filerijden op zijn comfortabelst.

Emergency Assist is een andere primeur op de nieuwe Passat. Zodra de auto ‘merkt’ dat er geen activiteit van de bestuurder meer is, wordt de auto tot stilstand gebracht. Om achterliggers te waarschuwen gaan de knipperlichten aan en maakt de auto een licht slingerende beweging. Front Assist detecteert via radarsensoren dreigende kop/staartbotsingen. City Emergency Braking ‘ziet’ tot 65 km/h voertuigen en nu ook voetgangers voor de auto die mogelijk gevaar lopen. Ook deze beide systemen kunnen, na waarschuwingen, autonoom een remingreep laten volgen.

Eerste Passat plug-in hybride: 7% bijtelling
De nieuwe Passat komt er in de tweede helft van 2015 ook als plug-in hybride. Het samenspel van een TSI-benzinemotor en een elektromotor (systeemvermogen 155 kW/211 pk) zorgt voor goede prestaties in combinatie met zeer gunstige cijfers voor verbruik en CO2-uitstoot. Het resultaat: slechts 7% fiscale bijtelling.

Geef een reactie