Renault

De nieuwe Renault Twingo: een ontwerp van de Nederlander Laurens van den Acker

RENAULT TWINGO III (X07) PHASE 1Twee decennia na de lancering van de revolutionaire, eerste generatie Twingo hebben de ontwerpers van Renault onder leiding van Laurens van den Acker Directeur Corporate Design Renault, de volmaakte stadsauto opnieuw vormgegeven. De ontwerpers zijn begonnen met het spreekwoordelijke blanco vel papier en gebruikten de originele Renault Twingo en de Renault 5 als belangrijkste inspiratiebronnen. Het resultaat is een baanbrekende stadsauto boordevol innovatie, die garant staat voor wendbaarheid en rijplezier.

RENAULT TWINGO III (X07) PHASE 1De ontwerpers van Renault begonnen in 2008 met de ontwikkeling van de nieuwe stadsauto, met als doel een net zo revolutionaire auto te creëren als de eerste generatie Twingo in 1992. Sinds de introductie van de eerste Renault Twingo staat dat model symbool voor Renaults innovativiteit en creativiteit in de compacte klasse. Het doel van de ontwikkeling van de nieuwe Renault Twingo was om meer ruimte te creëren zonder de compacte buitenmaten en het efficiënte karakter van de auto negatief te beïnvloeden. Renault vond de oplossing door de motor achterin te plaatsen.

Het ontwerp van de nieuwe Renault Twingo sprak de technici van het Daimler-concern bijzonder aan. Zij waren destijds op zoek naar ideeën voor de volgende generatie Smart. In 2010 besloten beide fabrikanten tot een strategische samenwerking voor de gezamenlijke ontwikkeling van de nieuwe Renault Twingo en de nieuwe twee- en vierpersoons Smart.

Achterin geplaatste motor voor dynamisch rijgedrag en meer ruimte
Door de plaatsing van de motor achterin, ontstond grote vrijheid bij het ontwerpen van de voorzijde en maakte dat onder meer een uiterst kleine draaicirkel mogelijk. Door de wielen op de uiterste hoeken van de carrosserie te plaatsen en de montage van een kleine motor geheel achterin, is een voor dit segment lange wielbasis gerealiseerd. Die draagt bij aan de royale interieurruimte en het dynamische, wendbare rijgedrag van de nieuwe Renault Twingo. Dankzij het dynamische rijgedrag, de royale binnenruimte en de korte voorzijde bezit de nieuwe Renault Twingo dezelfde opvallende eigenschappen die de originele Renault Twingo zo populair maakte bij zijn debuut op de Autosalon van Parijs in 1992.

RENAULT TWINGO III (X07) PHASE 1Kleurrijke persoonlijkheid
Net als de conceptauto’s Twin’Z en Twin’Run, die in 2013 zijn gepresenteerd, heeft de nieuwe Renault Twingo een uitgesproken karakter. De auto wordt onder meer leverbaar in vier nieuwe aansprekende kleuren (lichtblauw, wit, geel en rood).

De nieuwe Renault Twingo valt verder op door de hoek waaronder de achterruit is geplaatst en de prominente schouderlijn. Dat zijn verwijzingen naar de iconische Renault 5 Turbo van begin jaren tachtig, waarvan de motor ook achterin was gemonteerd. De voorzijde van de nieuwe Renault Twingo vertegenwoordigt Renaults nieuwe familiegezicht en is in één oogopslag herkenbaar door het grote Renault-logo op een zwarte achtergrond. De grote koplampen met led-dagrijverlichting benadrukken het innovatieve karakter van de Renault Twingo, maar verwijzen ook naar zijn voorgangers. De achterzijde valt op door de brede, glazen achterklep, waarin de achterlichten zijn geïntegreerd. Het geeft de achterzijde van de nieuwe Renault Twingo een moderne aanblik.

RENAULT TWINGO III (X07) PHASE 1De nieuwe Renault Twingo is voor het eerst in de Twingo-geschiedenis als een vijfdeurs model ontworpen. Daarmee is hij functioneler dan ooit. Doordat de grepen van de achterportieren in de raamstijlen zijn weggewerkt, behoudt de nieuwe Renault Twingo de uitstraling van een sportieve driedeurs. Met talloze keuzemogelijkheden voor wat betreft spiegelkappen, zijstootstrips op de zijkanten en bestickering is de Renault Twingo bovendien op vele manieren te personaliseren. Laurens van den Acker, Directeur Corporate Design Renault: ‘De nieuwe Renault Twingo is niet alleen op de originele Twingo geïnspireerd, maar ook op de Renault 5. Het is een moderne interpretatie van een compacte auto met de nadruk op innovatief design. De nieuwe Renault Twingo is een aantrekkelijke, speelse en levendige stadsauto.’

Interieur Nieuwe Twingo
Net als bij het ontwerp van het exterieur, hebben de ontwerpers zich ook voor het interieur laten inspireren op de kleurrijke en vrolijke binnenkant van de oorspronkelijke Twingo. Daarbij streefden ze naar ingenieuze gebruiksvriendelijkheid, geschikt voor dagelijks gebruik. De nieuwe Renault Twingo beleeft op 4 maart a.s. zijn wereldpremière op de Autosalon van Genève.

Geef een reactie