Alfa Romeo

Vorm- en kleurrevolutie. De 33 Stradale, Carabo en Montreal

Het ontwerp van de Alfa Romeo Tipo 33 is voortgekomen uit de competitieve geest die elke Alfa Romeo-creatie tot leven brengt. Diezelfde geest heeft geresulteerd in vele raceoverwinningen en een ‘niet-identieke tweeling’: de 33 Stradale en de Carabo. De door Franco Scaglione ontworpen 33 Stradale is een synthese van al zijn technische expertise en creatieve durf. Een meesterwerk waarin innovatie in stijl samengaat met de zoektocht naar aerodynamica en functionaliteit. Marcelone Gandini van Bertone ontwierp de Carabo, met zijn futuristische kenmerken en aandacht voor kleur en lak, wat hem tot de auto van de toekomst maakt. Datzelfde proces ging verder met de Montreal.

De auto als teken van de tijd
Koplampen als “ogen”, de grille als “mond”, de voorkant als “gezicht” – en natuurlijk de auto als “lichaam” met “schouders” en “heupen” opgespoord door de wielkasten. Deze antropomorfe overeenkomsten worden nog steeds gebruikt. Hoe zijn ze tot stand gekomen en waarom? De eerste auto’s waren echte “paardenloze rijtuigen”, zonder specifieke versieringen. Sinds de jaren dertig zijn de “carrosseriebouwers” experts geworden in de metaalbewerking. Ze sloegen op een houten frame het plaatstaal met de hand in vorm en creëerden echt unieke modellen met afgeronde, sensuele lijnen die een organisch ideaal lijken na te streven. Naarmate de industriële productie evolueerde, werden de vormen meestal vereenvoudigd, omdat de vormapparatuur van die tijd niet zoveel verfijning en driedimensionaliteit mogelijk maakte. Op een gegeven moment eind jaren zestig, liepen de twee stilistische inspiraties merkbaar uiteen. Het verschil tussen een “antropomorfe auto” en de “auto van de toekomst” wordt tastbaar weergegeven door de 33 Stradale en Carabo – twee Alfa Romeo-modellen die op dezelfde technische basis zijn ontwikkeld.

Tekenen op hetzelfde platform
De 33 Stradale en de Carabo verschillen enorm van elkaar. De één is voorzien van zenuwen en pezen, zoals een atleet wordt afgebeeld te midden van competitie. De ander heeft allemaal rechte lijnen en hoeken, gericht op het begrijpen van de essentie van toekomstige mobiliteit. Dit zijn niet zomaar twee interpretaties, dit zijn twee verschillende werelden. De gedeelde technische basis van deze twee auto’s is de Tipo 33 die ontstaan is uit 50 jaar race-ervaring bij Alfa Romeo. Het ontwikkelen van dat model vergde een ingenieuze en rigoureuze planning, expertise en gedurfde keuzes qua materialen in een stijl die technologische innovatie en creativiteit combineert.

Het verlangen om te concurreren
Dit alles komt voort uit de wens om te strijden, te concurreren. Iets dat nooit is afgenomen. In 1964 vond de toenmalige president van Alfa Romeo Giuseppe Luraghi, dat het tijd was voor een officiële terugkeer. Om het Racing Team opnieuw te creëren, nam hij Autodelta over dat al een bevoorrechte partner was bij de productie van de TZ. Samen met Autodelta keerde Carlo Chiti – die van 1952 tot 1957 bij Portello werkte – ook terug naar Alfa Romeo, waar hij de rol van hoofd van het officiële team op zich nam. In hetzelfde jaar begon het 33-project. Luraghi vroeg zijn team om een ​​auto die mee kon doen aan de “klassen van het moment” voor publiek succes en media-aandacht: het Wereldkampioenschap Sportscar en de tijdritten.

Autodelta
Halverwege de jaren zestig verhuisde Autodelta dichter bij de fabriek van Alfa Romeo, maar vooral dichterbij de testbaan van Balocco.
Het eerste door Alfa Romeo ontworpen Tipo 33-frame kwam in 1965 naar de Autodelta-werkplaatsen. Het heeft een asymmetrische “H”-buisstructuur, gemaakt van een aluminiumlegering, met interne geïntegreerde brandstoftanks. In het voorpaneel zorgt een magnesiumstructuur voor optimale ondersteuning van de voorwielophanging, radiateuren, stuurinrichting en pedalen. De motor en de versnellingsbak zijn in lengterichting centraal achteraan gemonteerd. De carrosserie is gemaakt van glasvezel om de totale massa van de auto te beperken tot 600 kg – het minimale wettelijk voorgeschreven gewicht. Lichtheid is het geheime wapen van Alfa Romeo.

Overwinning in het Wereldkampioenschap voor Merken 1975 en 1977
Korte ontwikkeltijden waren onrealistisch voor zo’n ambitieus (en innovatief) project. Het zou bijna twee jaar duren voordat de 33 klaar was om te racen. Voor de eerste tests gebruikte de auto de 1.570 cm³ 4-cilindermotor van de TZ2. Ondertussen werd een volledig nieuwe motor ontwikkeld, met een 8-cilinder “V” -configuratie, een inhoud van twee liter en een vermogen van 230 pk bij zijn debuut. De eerste 33 die meedeed kreeg de bijnaam “Periscopica”, vanwege de luchtinlaat die boven de rolbeugel uitsteekt. De tijdrit in Fléron, nabij Luik, werd gekozen voor zijn debuut. De bestuurder was de belangrijkste tester bij Autodelta, Teodoro Zeccoli. Na jaren van zorgvuldige voorbereiding betrad de 33 op 12 maart 1967 de wereld van de competitieve motorsport. De lange reeks overwinningen, waaronder in het ‘Wereldkampioenschap voor Merken’ in 1975 en 1977, maakte de 33 een wereldleider.

De Florentijnse aristocraat die ontwerper wilde worden 
Alfa Romeo besloot om de 33 in zeer kleine aantallen voor particulieren te producerenen het project werd toevertrouwd aan Franco Scaglione. Geboren in Florence in een oude aristocratische familie, studeerde Scaglione luchtvaarttechniek totdat hij ingelijfd werd bij het leger. Vervolgens vertrok hij naar het Libische front en werd gevangen genomen in Tobruk. Eind 1946 keerde hij terug naar Italië. Vastbesloten zijn studie niet te hervatten, koos hij ervoor auto-ontwerper te worden: eerst bij Pinin Farina, daarna bij Bertone en later als freelancer. Scaglione stopte al zijn technische expertise en creatieve durf in het ontwerp van de 33 Stradale, wat resulteerde in een meesterwerk waarin innovatie in stijl samengaat met de zoektocht naar aerodynamica en functionaliteit.

De 33 Stradale
Om de toegang tot de mechanische componenten te vergemakkelijken, gaat de motorkap van de 33 Stradale volledig open. Voor het eerst op een “straatlegale” auto maken de “elytra” -deuren het gemakkelijker om in te stappen in de auto die minder dan een meter hoog is. De enige verschillen met de trackversie zijn de verlenging van de wielbasis met 10 centimeter en een stalen frame in plaats van een aluminium frame. De motor is dezelfde als in de Tipo 33, volledig gemaakt van aluminium en magnesiumlegeringen, met indirecte mechanische injectie en dry-sump-smering. De distributie wordt verzorgd door een dubbele bovenliggende nokkenas, met twee kleppen en twee bougies per cilinder. In zo’n lichtgewicht auto betekent zijn 230 pk van 0 naar 100 km/u in 5,5 seconden en een maximumsnelheid van 260 km/u.

Het eerste evenement in Monza
De auto werd in 1967 officieel onthuld op de Autosalon van Turijn, maar was een paar weken eerder al getoond aan een enthousiast publiek van experts. Op 10 september 1967 werd in Monza de Italiaanse Grand Prix – de negende ronde van het Formula One World Drivers ‘Championship – gehouden. Die GP ging de geschiedenis in als de epische comeback van Jim Clark tegen Jack Brabham èn als het debuut van een van de mooiste sportwagens ooit. Bij de lancering was de 33 Stradale de duurste sportwagen op de markt en verkocht toen voor bijna 10 miljoen Italiaanse lire, vergeleken met 6-7 miljoen voor zijn meest prestigieuze rivalen. Er werden slechts 12 modellen geproduceerd met een Scaglione-carrosserie. De kopers investeerden in hun leven: ze zijn tegenwoordig vrijwel onbetaalbaar.

Het auto/ruimteschip
De 33 Stradale vertegenwoordigt het hoogtepunt van het concept van een “antropomorfe auto”. Maar de zoektocht naar stijl heeft Alfa Romeo ook in andere richtingen geleid. Het idee van een “auto van de toekomst”, analoog aan een ruimteschip, kwam in de jaren vijftig tot uiting in de door Touring ontworpen “Disco Volante” (vliegende schotel). Het resultaat van geavanceerd aerodynamisch onderzoek, met ronde spatborden bevestigd aan de lage, slanke carrosserie. Op de Autosalon van Parijs in 1968 werd een “droomauto” gepresenteerd, die de evolutie van dit radicale idee vertegenwoordigde: de Carabo, ontworpen voor Bertone door Marcello Gandini, toen nog maar 30 jaar oud.

Een twee-eiige tweeling
De Carabo was gebaseerd op de mechanica van de 33 Stradale, die destijds door andere ontwerpers werd gebruikt voor eenmalige items zoals Giorgetto Giugiaro’s Iguana, de 33 Special Coupé, Pininfarina’s Cuneo en Bertone’s Navajo. De hoogte was hetzelfde, maar de ronde lijnen waren volledig verdwenen. Alles in de Carabo is scherp omlijnd, van het wigontwerp tot de ‘schaardeuren’. De naam Carabo is geïnspireerd op de ‘Carabus Auratus’, een fel metallic gekleurde kever. Voor de carrosserie van de auto worden dezelfde tinten gebruikt: lichtgevend groen met oranje details. Vanaf dat moment begon Alfa Romeo bijzondere aandacht te besteden aan de extravagante kleuren en speciale verftechnieken, om het unieke van het merk nog meer te benadrukken. Diezelfde chromatische verkenning gaat verder met de Montreal.

De Montreal
In 1967 brachten landen van over de hele wereld hun beste technische en wetenschappelijke prestaties naar de Internationale en Universele Expositie in Montreal. Alfa Romeo werd gevraagd om een ​​technologisch symbool te creëren voor de Expo – een model dat staat voor ‘de hoogste ambitie van de moderne mens op het gebied van auto’s’. Satta Puliga en Busso vroegen Bertone om assistentie. Die gaf Gandini de opdracht de carrosserie en het interieur te ontwerpen. Het resultaat was een daverend succes. Noord-Amerikaanse bezoekers waardeerden de elegantie en inhoud van de auto enorm. In navolging van de publieke consensus werd een standaardversie ontwikkeld, die werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève in 1970. In tegenstelling tot het originele concept heeft deze Montreal een V8-motor gebaseerd op de Tipo 33, verhoogd tot 2,6 liter capaciteit en beperkt tot 200 pk. Het model maakt indruk met zijn buitengewone kleurenpalet, zowel pastel als metallic: van groen (voorheen gebruikt in de showcar voor de Expo) tot zilver en van oranje tot goud. Chromatische verkenning is een traditie van Alfa Romeo en zal in de komende afleveringen van de verhalen opnieuw worden bekeken. Dezelfde traditie zet zich ook vandaag voort in het nieuwe kleurenpalet van carrosseriekleuren: Red Villa d’Este, Ochre GT Junior en Montreal Green. Deze tinten zijn geïnspireerd op de 110-jarige geschiedenis van het merk en zijn opgedragen aan enkele van de meest glorieuze modellen.

Geef een antwoord