Volvo

Volvo Cars streeft naar kwart gerecyclede kunststoffen in elke nieuwe Volvo vanaf 2025

Volvo Cars kondigt aan dat vanaf het jaar 2025 minstens een kwart van de gebruikte kunststoffen in elk nieuw Volvo-model gerecycled is.

Verder dringt Volvo bij toeleveranciers in de autosector erop aan nauwer samen te werken met autofabrikanten om op die manier onderdelen van de volgende generatie te ontwikkelen die zo duurzaam mogelijk zijn. Hierbij zouden vooral meer gerecyclede kunststoffen moeten worden gebruikt.

Om de ambitie kracht bij te zetten, onthult Volvo een speciale versie van zijn succesvolle premium SUV Volvo XC60 T8 Twin Engine waarbij verschillende kunststof onderdelen zijn vervangen door equivalenten van gerecycled materiaal.

“Volvo Cars zet zich continu wereldwijd in voor het minimaliseren van zijn ecologische voetafdruk”, aldus Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars. “De zorg voor het milieu is een van onze kernwaarden en we blijven zoeken naar nieuwe manieren om dit in onze business te verwerken. De gepresenteerde Volvo XC60 is hier een uitstekend voorbeeld van.”

De middenconsole van de Volvo XC60 in kwestie is gemaakt van hernieuwbare vezels en kunststoffen van ouwe visnetten en maritieme touwen. De vloerbedekking bevat vezels die gemaakt zijn van petflessen en een mengsel van gerecycled katoen van kleding. En ook in de stoelen zitten vezels van petflessen verwerkt. Voor het geluidsabsorberende materiaal onder de motorkap is gebruik gemaakt van gebruikte stoelen uit oude Volvo-modellen.

“Als het gaat om duurzaamheid, werken we al samen met een aantal vooruitstrevende leveranciers”, vertelt Martina Buchhauser, Senior Vice President Global Procurement bij Volvo Cars. “Om onze ambities waar te kunnen maken, hebben we echter behoefte aan een grotere beschikbaarheid van gerecyclede kunststoffen. Vandaar ons beroep op toeleveranciers zodat we hierin samen kunnen investeren.”

De speciale Volvo XC60 T8 Twin Engine werd onthuld tijdens de Ocean Summit, die plaatsvond tijdens de stop die de Volvo Ocean Race onlangs in Göteborg maakte. De focus van de zeilrace ligt op duurzaamheid, gebaseerd op een partnerschap met de ‘Clean Seas’-campagne van de Verenigde Naties. Deze roept op tot actie wat betreft de hoeveelheid plastic en ander afval in oceanen: ‘Turn the Tide on Plastic’. De speciale XC60 zal ook aanwezig zijn tijdens de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag.

“Een uitgebreide recycling en hergebruik van plastic is erg van belang bij onze inspanningen om het tij te keren tegen deze zogeheten plasticsoep”, zegt Erik Solheim, hoofd van het VN-Milieuprogramma. “De keuze van Volvo om gerecyclede kunststoffen te integreren in het ontwerp van zijn nieuwe auto’s, vormt hopelijk een nieuwe standaard die andere autofabrikanten snel zullen volgen.”

Het recyclen van kunststoffen is een vooruitstrevende ambitie. Het illustreert Volvo’s toewijding om zijn impact op het milieu verder te reduceren. Al eerder bracht Volvo naar buiten dat het per 2019 het eenmalig gebruik van plastic in al zijn gebouwen en tijdens evenementen verleden tijd is.

Vorig jaar kondigde Volvo Cars aan dat alle nieuwe Volvo-modellen die na 2019 geïntroduceerd worden, geëlektrificeerd zijn. Nog vorige maand heeft Volvo deze belofte kracht bijgezet door te stellen dat per 2025 de helft van de wereldwijde omzet uit de verkoop van geëlektrificeerde auto’s moet komen.

Verder streeft Volvo ernaar dat vanaf 2025 alle productiefaciliteiten klimaatneutraal opereren. De eerste klimaatneutrale fabriek werd begin dit jaar geopend, in de Zweedse stad Skövde.

Geef een antwoord