Volvo

Volvo Cars onthult Concept Estate in Genève

volvoconceptestateVolvo Cars onthult op de Autosalon van Genève de Concept Estate. Dit is het vervolg op de goed ontvangen designs van de eerste twee conceptcars in deze serie. De Concept Estate biedt het publiek tevens een eerste blik op het nieuwe interieur en de functionaliteiten van toekomstige Volvo-modellen. Het meest opvallende aan het interieur van de Volvo Concept Estate is de eenvoud. De gebruikelijke hoeveelheid knoppen en bedieningsinstrumenten is vervangen door een groot tablet-achtig touchscreen in de middenconsole.

Gebruiksvriendelijk
‘We hebben de weergave van informatie en de bediening van de instrumenten gebruiksvriendelijk ingedeeld. De bestuurder en passagier vinden alles precies op de plek waar ze het verwachten, waardoor rijden in deze Volvo nog prettiger, efficiënter en veiliger wordt’, vertelt Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design bij Volvo Car Group. De software voor het nieuwe systeem is speciaal door Volvo ontworpen. Het touchscreen dient als centraal bedieningspaneel voor de inzittenden. Het vervangt alle knoppen en bedieningsinstrumenten, op enkele essentiële functies na zoals het volume, play/pauze, de alarmlichten en de ontwaseming van de ruiten. Het touchscreen staat bovendien in directe verbinding met het instrumentenpaneel dat zich voor de bestuurder bevindt.

‘Gebruikers hoeven zich niet meer te bekommeren om een zee aan knoppen en talloze bedieningsinstrumenten. Ze ervaren het ontbreken ervan alsof ze bevrijd worden van een set handboeien’, zegt Robin Page, Design Director Interior van Volvo Car Group. ‘Hierdoor hebben wij ons volledig kunnen concentreren op de schoonheid van het interieur. Dit studiemodel laat zien op welke wijze wij het touchscreen in toekomstige modellen integreren.’

De Estate geherdefinieerd
Volvo heeft de stationwagon geherdefinieerd door functionaliteit, degelijkheid en gebruiksgemak te combineren met prestaties. De V70 en XC70 behoren tot de meest gewaardeerde Estate-modellen wereldwijd. Met de nieuwe Concept Estate laat Volvo zien hoe het ervaringen uit het verleden gebruikt om een nieuwe weg in te slaan met toekomstige modellen. De Concept Coupé die debuteerde op de autoshow van Frankfurt is door een toonaangevend Duits automagazine verkozen tot beste auto van de show. Op de Detroit Motor Show is de Volvo Concept XC Coupé bekroond met de prestigieuze ‘Eyes On Design’-prijs.

De wereldwijde aandacht voor de studiemodellen van Volvo is toegenomen doordat ze duiudelijke hints geven over het design van de nieuwe Volvo XC90 en andere aanstaande Volvo-modellen. Volvo introduceert zijn nieuwe SUV later dit jaar.

Leren van het verleden
De achterkant van de Concept Estate is geïnspireerd op dat van de stijlvolle Volvo 1800 ES uit de vroege jaren zeventig. ‘De 1800-serie is een iconische modellijn, wereldwijd gewaardeerd om zijn mooie lijnen en de aandacht voor detail. Het gebruik van diverse stijlelementen van zowel de carrosserie als het interieur heeft echter niets met ‘retro’ te maken. We gebruiken deze subtiele vingerwijzingen naar ons rijke verleden om een toekomst te creëren waarin pure schoonheid een integraal onderdeel wordt van Volvo’s identiteit’, gaat Thomas Ingenlath verder.

Op een subtiele manier verwijzen details in het interieur van de Concept Estate naar de passagiersruimte van de Volvo 1800-serie. Voorbeelden hiervan zijn het tweespaaks stuurwiel, het instrumentenpaneel en de klokken.

Robin Page legt uit: ‘De eerste vier decennia van het bestaan van Volvo zijn gedomineerd door klassiek vakmanschap en het gebruik van materialen van hoge kwaliteit. In de Concept Estate laten wij dit vitale onderdeel van onze merkidentiteit samensmelten met hedendaagse technologie en moderne functionaliteit. Bovendien hebben we de creatieve kant van Scandinavië toegevoegd. Het resultaat is een exotisch interieur met echte materialen en prachtige details.’

Prachtig en anders
Door deze benadering centraal te stellen bij de ontwikkeling van de iconische Volvo-estate, die de essentie is van veelzijdige Volvo-functionaliteit, is een auto ontstaan die er zowel prachtig als eigenzinnig uitziet. De lage motorkap, het slanke silhouet en het glazen panoramadak dragen allemaal bij aan de dynamiek van een sportieve driedeurs sportwagon. Het contrast tussen de diep-donkerbruine peerachtige kleur en de schitterende, 21 inch vijfspaaks wielen draagt bij aan het coole aura van moderniteit.

Net als bij de Concept Coupé en de Concept XC Coupé wordt het front van de Volvo Concept Coupé gekenmerkt door een nieuwe indeling. Dit komt tot uiting in de gewelfde motorkap en de ‘zwevende’ grille, geflankeerd door koplampen met nieuw ontworpen T-vormige DRL-verlichting. Deze verlichtingssignatuur is een ander onderscheidend ontwerpelement van de nieuwe richting die het Volvo-design is opgeslagen.

Door en door Zweeds
De extraverte vormgeving en kleurrijke trends van de hedendaagse Zweedse levensstijl en het bijbehorende design zijn voor het ontwerpteam krachtige inspiratiebronnen geweest. Alle vier de inzittenden beschikken over oranje veiligheidsgordels en de exclusieve, gewoven wollen tapijten van de Zweedse ontwerper Kasthall hebben dezelfde diepe accentkleur. Oranje komt eveneens terug in de glans van de kristallen pookknop van Orrefors/Kosta Boda, terwijl de zwart-/wit-geblokte hemelbekleding zorgt voor een speelse noot. ‘De creativiteit in de Zweedse samenleving bloeit. Hieronder vallen zowel design en technologie als mode, muziek en kunst. We hebben uit al deze bronnen inspiratie geput om op een nieuwe, spannende manier uitdrukking te geven aan de ziel van Zweden’, vertelt Thomas Ingenlath.

De sfeer van een Zweedse huiskamer
Verfijnde, handgemaakte details, zoals het met natuurlijk gekleurd zadelleer uit Tärnsjö beklede instrumentenpaneel, panelen van gewaxt en natuurlijk geouderd hout en bewerkte koperdetails benadrukken eveneens de exclusieve Zweedse sfeer binnenin de Concept Estate. ‘Het interieur is uitzonderlijk licht. Tegelijkertijd zorgen het panoramadak en de met zacht Bridge of Weir-leer beklede stoelen voor de gezellige sfeer die Zweedse huiskamers zo kenmerkt. Het is een omgeving die zo ontspannend en comfortabel is, dat je de auto helemaal niet wilt verlaten’, voegt Robin Page toe.

Speciaal ontworpen Zweeds spel ‘kubb’
De ambiance inspireert de inzittenden wellicht om te stoppen voor een picknick en het spelen van het Zweedse spel ‘kubb’. Het speciaal ontworpen spel is zichtbaar door de transparante laadvloer in de kofferbak. ‘Ken je de regels niet? Geen probleem, want ze zijn afgedrukt op diezelfde transparante laadvloer. Regen vormt geen excuus, want achterin de auto vindt je eveneens exclusieve Stutterheim regenjassen’, legt Page uit.

Geef een antwoord