Fiat

Fiat Tipo: 30 jaar jong

De originele Tipo was 30 jaar geleden een zeer innovatieve auto en werd Auto van het Jaar 1989. Fiat ontwikkelde een auto die uitblonk in handling, prestaties, ergonomie, comfort en veiligheid. De auto werd geprezen om zijn functionaliteit, eenvoud en karakter. Deze laatste kenmerken zijn een-op-een overgenomen op de huidige en nuchtere Tipo die bewezen techniek en kwaliteit biedt voor een aantrekkelijke prijs.

De Fiat Tipo maakte zijn debuut op 26 januari 1988 en was de opvolger van de Ritmo die op zijn beurt de Fiat 128 verving. De compacte middenklassers van Fiat bleken sinds de 1100 een uitkomst te zijn voor (jonge) zakenmensen en families die op zoek waren naar een praktische, moderne en elegante auto.
Op gebied van design zijn de familiebanden tussen de oude en nieuwe Tipo zichtbaar qua eenvoud.
Als het gaat om functionaliteit: de binnenruimte van de nieuwe Tipo is best-in-class, een knipoog naar zijn eveneens ruime voorganger. Ook de grote achterklep roept herinneringen op die ruim toegang verschaft tot de bagageruimte. De huidige Tipo Hatchback biedt 440 liter en de Stationwagon 550 liter.
De geroemde Fiat-combinatie in het C-segment van functionaliteit, eenvoud en karakter is ook bij de nieuwe Tipo doorgevoerd tot in het interieur.

De Fiat Tipo uit 1988 was gebaseerd op een van de eerste modulaire platforms. Hier werden andere modellen, zoals de Tempra Sedan en Stationwagon, op ontwikkeld. Geheel in lijn met deze visie biedt Fiat nu met de Tipo meerdere carrosserievarianten aan: Sedan, Hatchback en Stationwagon.
De originele Tipo uit 1988 debuteerde met in totaal vijf benzine- en dieselmotoren. Fiat levert op de huidige Tipo meerdere benzine- en dieselmotoren, variërend van 95 tot en met 120 pk. Aan benzinezijde bestaat de keuze uit zowel 95, 110 als 120 pk. De 1,4-liter benzinemotoren (95 en 120 pk) zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak, terwijl de 110 pk sterke 1.6 is gekoppeld aan een automaat.

Het digitale dashboard van de originele Tipo was indertijd zeer modern. Tegenwoordig is Uconnect 7″ HD Live Nav mogelijk dat compatibel is met Apple CarPlay. Hiermee kan de bestuurder een iPhone in de auto op de meest intuïtieve manier gebruiken. Het systeem integreert de iPhone met de display en de bediening in de auto.

Een internationaal team van 2.000 experts ontwikkelde de nieuwe Tipo over een periode van drie jaar. Meer dan 8,7 miljoen testkilometers werden afgelegd in de meest extreme omstandigheden.
De nieuwe Fiat Tipo Hatchback is er vanaf € 19.995 en de Stationwagon vanaf € 20.995.

Geef een antwoord