Hyundai

Hyundai start autodeelproject op Ameland

Ameland heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. Het schitterende Waddeneiland wil binnen enkele jaren een zelfregulerend en CO2-neutraal energiesysteem hebben gerealiseerd. Om de doelstellingen op het gebied van mobiliteit te kunnen halen – en vooral om de duizenden toeristen die Ameland jaarlijks bezoeken op een duurzame wijze op weg te helpen – levert Hyundai aan Ameland kosteloos twee vol elektrische en twee hybrideauto’s: de Hyundai IONIQ Electric en IONIQ Hybrid. De duurzame voertuigen, die op Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren en Camping Roosdunen in Ballum worden gestationeerd, kunnen door toeristen gratis worden gebruikt. Afgelopen week zijn de vier Hyundai’s door burgemeester Albert de Hoop van Ameland samen met de directie van de vakantieparken in ontvangst genomen.

Met de levering van de duurzame Hyundai’s aan Ameland zet Hyundai in korte tijd een nieuw car sharing-project op. Begin oktober werd in Amsterdam een uniek autodeelprogramma gelanceerd. In de hoofdstad worden honderd volledig elektrische Hyundai’s dagelijks gebruikt. Wie in Amsterdam een Hyundai IONIQ wil boeken, gebruikt een app. Op Ameland kunnen toeristen de duurzame Hyundai’s IONIQ gebruiken als zij een vakantie op de parken Klein Vaarwater of Camping Roosdunen hebben geboekt. Daarmee maakt Hyundai op uiterst efficiënte manier de mobiliteit van toeristen mogelijk die een auto nodig hebben maar niet het milieu willen belasten. Bijkomend voordeel is dat de Hyundai IONIQ een ruime, comfortabele middenklasser is met plek voor maximaal vijf personen en hun bagage.

Hyundai is blij dat het op een publieksvriendelijke manier een bijdrage aan efficiënte mobiliteit op Ameland kan leveren. Algemeen Directeur Roland Dubbelman van Hyundai Motor Nederland: ‘Er worden jaarlijks vele duizenden auto’s van toeristen met behulp van de veerboot van het vasteland naar Ameland vervoerd. Met onze IONIQ’s wil Hyundai comfortabel en duurzaam vervoer voor toeristen op het eiland mogelijk maken. Zij kunnen nu bovendien overwegen om hun eigen auto op het vaste land achter te laten.’

Volgens Albert de Hoop, burgemeester van Ameland, passen de duurzame deelauto’s perfect bij de ambities van zijn eiland. ‘We willen het Ameland daadwerkelijk zelfvoorzienend maken en dat kan alleen als we behalve de woningen ook het vervoer verduurzamen. Het concept van deelauto’s is daarbij ontzettend aantrekkelijk, zeker op een eiland dat zoveel toeristen aantrekt als Ameland. Het aanbod van Hyundai is voor ons een prachtige kans om hier nu versneld ervaring mee op te doen.’

De Hyundai IONIQ Electric beschikt over een nieuwe 28 kWh lithium-ion-polymeerbatterij die lichter, sterker en ook compacter is. Met deze batterij heeft de Hyundai IONIQ Electric theoretisch een actieradius van 280 kilometer, gemeten volgens de NEDC (New European Driving Cycle). Gebruikers van IONIQ Car Sharing kunnen dan ook probleemloos het eiland rondrijden. Zowel op Klein Vaarwater als op Camping Roosdunen zijn reeds enkele parkeerplaatsen met oplaadfaciliteit aangelegd, waardoor de elektrische Hyundai’s weer snel zijn op te laden.

De Hyundai IONIQ Hybrid is bovenal een dynamische, complete, zuinige, rijk uitgeruste en modern vormgeven auto met een zeer lage CO2-emissie. De 1.6-liter Kappa GDi-benzinemotor met ’s werelds hoogste thermische efficiency (40 procent) is specifiek ontworpen voor de hybrideaandrijving. De motor is goed voor een maximumvermogen van 77,2 kW (105 pk). Samen met de elektromotor bedraagt het systeemvermogen 111,7 kW (148,5 pk). De elektromotor is goed voor 31,9 kW (43,5 pk), waardoor deze Hyundai zeer zuinig rijdt.

De Hyundai IONIQ is de eerste auto ter wereld die kan worden geleverd met een keuze uit drie aandrijfsystemen: volledig elektrisch, hybride en plug-in hybride. Sinds de introductie een jaar geleden zijn er meer dan 15.000 verkocht.

Geef een antwoord