Seat

SEAT Arona vanaf 9 november bij Nederlandse dealers

Met de Arona, die vanaf 9 november bij de Nederlandse dealers staat, betreedt SEAT het compacte crossover-segment, dat in ruim twee jaar tijd is verviervoudigd. De Arona combineert compacte afmetingen en coole looks met veel binnenruimte en hightech connectiviteits- en assistentiesystemen. SEAT luidt de Nederlandse introductie van de Arona in met zeer complete en aantrekkelijk geprijsde Launch Editions. In 2018 volgen de reguliere Arona-uitvoeringen.

De SEAT Arona is 4,14 meter lang, 1,78 meter breed en 1,54 meter hoog. Daarmee is hij lekker wendbaar in de stad en dankzij de grote bodemvrijheid kan hij ook buiten de gebaande paden prima uit de voeten. Het interieur is opmerkelijk ruim en de zitpositie aangenaam hoog. Dit draagt bij aan het ruimtelijke gevoel en zorgt voor een goed (uit)zicht en een makkelijke in-/uitstap. De bagageruimte behoort met een inhoud van 400 liter tot de grootste in zijn klasse. Het gebruiksgemak ervan wordt vergroot door handige metalen bevestigingshaken en de dubbele laadbodem.

Tweede SEAT op nieuw MQB A0-platform
SEAT is het eerste merk waar het nieuwe MQB A0-platform werd ingezet en de Arona is na de Ibiza het tweede model dat er nu gebruik van maakt. Het platform is flexibel van opzet. Dat blijkt onder meer uit het feit dat de Arona ten opzichte van de Ibiza een langere wielbasis heeft. De platformstrategie heeft belangrijke voordelen. Mede hierdoor behoort de Arona tot de lichtste auto’s in zijn segment en dat komt de prestaties en het verbruik ten goede. Ook wegligging, comfort en veiligheidsniveau van topklasse. Om de dynamiek te benadrukken, is bij uitvoeringen met een vermogen vanaf 85kW/115 pk een XDS-sperdifferentieel inbegrepen.

Robuust en cool
Bij de Arona draait het om lifestyle, technologie en dynamiek. Dit zie je terug in het design. Hij volgt de typische lijnvoering die SEAT met de succesvolle Ateca heeft ingezet. De Arona heeft een markante neus met hoekig gevormde koplampen. De gesplitste achterlichten zorgen aan de achterzijde voor optische breedte. Ook de robuuste bumper draagt daar aan bij. Veel carrosserie-elementen zijn uitgevoerd in grijs. Daarmee oogt de Arona krachtig en bovendien is dit een verwijzing naar zijn veelzijdige karakter. Daarbij kan iedere klant eigen accenten kiezen. Zo is het dak uit te voeren in grijs, zwart, oranje of in carrosseriekleur. Hierdoor zijn er 68 kleurcombinaties mogelijk.

Ook het interieur is expressief. Door de hoge middenconsole bevinden veel bedieningselementen zich in het blikveld van de bestuurder en zijn ze eenvoudig bereikbaar. De stoelen ‘omarmen’ de inzittenden met comfort en veiligheid. De gebruikte bekledingsstoffen en kleuren zijn speciaal voor de Arona ontwikkeld. Bovendien zijn er ook hier de nodige personaliseringsmogelijkheden.

Connectiviteits- en assistentiesystemen
Op het gebied van connectiviteits- en assistentietechnologieën legt de Arona de lat in zijn segment hoger. Zo wordt hij standaard geleverd met Front assist, Hill hold control, vermoeidheidsherkenning en het Multi collision braking system dat doorschieten na een aanrijding voorkomt en zo vervolgschade helpt voorkomen. Optioneel is hij te bestellen met Rear cross traffic assist en Blind spot detection. Park assist maakt automatisch inparkeren mogelijk, zowel in vakken parallel aan, als haaks op de rijbaan. De eveneens leverbare Adaptive cruise control met Stop&Go-functie (i.c.m. DSG automaat) is ook een feature die normaal alleen in hogere klasses te vinden is. Connectiviteit en comfort gaan hand in hand in de Arona. Hij is er met Keyless entry & go, achteruitrijcamera, 8 inch glazen touchscreen, draadloze telefoonlader en BeatsAudio. Uiteraard is ook de Arona volledig connected dankzij Apple Car Play, Android Auto en Mirror Link. Vanaf medio 2018 is de Arona tevens leverbaar met een digitale cockpit.

Hightech motoren
De motoren die leverbaar zijn voor de Arona hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zo beschikken ze allen over directe injectie, turbotechnologie en een automatisch start&stop systeem. De 1.0 TSI driecilinder benzinemotor is er in twee vermogensvarianten. Om te beginnen is er de versie met 70 kW/95 pk en een koppel van 175 Nm (tussen 2.000-3.500 tpm). Deze ‘lichtgewicht’ (1.165 kg inclusief bestuurder) wordt geleverd in combinatie met een handgeschakelde vijfbak. De Arona sprint dan in 11,6 seconden van 0-100 km/u en haalt een topsnelheid van 173 km/u. Het gemiddelde verbruik bedraagt 4,9 l/100 km (CO2: 111 g/km)**. De versie met 85 kW/115 pk en 200 Nm (eveneens tussen 2.000-3.500 tpm) is er met zesbak of zeventraps DSG-automaat met dubbele koppeling. Beide halen ze een topsnelheid van 182 km/u. De handgeschakelde versie sprint in 9,8 seconden van 0-100 km/u (DSG 10,0 s). Het gemiddelde verbruik varieert van 4,9-5,0 l/100 km (CO2:113-114 g/km)**. In een later stadium volgt de 1.5 TSI EVO viercilinder met actieve cilinderuitschakeling. Deze is er uitsluitend voor de Arona FR en is dan gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De 1.6 TDI is er met 70 kW/95 pk (met vijfbak of zeventraps DSG) of 85 kW/115 pk (6-bak). Later in 2018 verschijnt de Arona 1.0 TGI met 66 kW/90 pk, die geschikt is voor het gebruik van CNG (aardgas). SEAT is de eerste fabrikant met een CNG-aanbod in dit segment.

Alleen dit jaar: Arona Launch Editions
SEAT introduceert de Arona in een aantal complete Launch Editions. Standaard beschikt de Style Launch Edition over een multifunctioneel lederen stuurwiel, elektrisch verstelbare buitenspiegels, 16 inch lichtmetalen velgen, Media system Colour, cruise control, vermoeidheidsherkenning, LED dagrijverlichting, LED achterlichten, een middenarmsteun vóór, een opbergvak onder de bestuurdersstoel en parkeersensoren achter. De Arona Xcellence Launch Edition vult de uitrusting van de Style Launch Edition aan met Keyless entry & go, parkeersensoren voor en achter, Park assist, achteruitrijcamera, Media system Navi met 8 inch touchscreen, Climatronic volautomatische airconditioning, regen- en lichtsensor, elektrisch verwarmbare en inklapbare buitenspiegels, automatisch dimmende binnenspiegel en coming/leaving home-lichten. De sportieve Arona FR Launch Edition heeft ten opzichte van de Xcellence onder andere SEAT Drive Profile, sportstoelen, 17 inch lichtmetalen velgen, een diffuser met chromen sierstukken en extra donker getinte ramen achter. Een achteruitrijcamera en Keyless entry & go zijn optioneel voor de FR Launch Edition. De SEAT Arona Launch Editions zijn alleen in 2017 leverbaar en inmiddels te bestellen bij de SEAT-dealers, waar ze op 9 november hun opwachting maken.

De prijslijst van de SEAT Arona start bij € 22.290* voor de Arona 1.0 TSI 95 pk Style Launch Edition.

Geef een antwoord