Mazda

Peeten Mobiel in Baarlo met 50 jaar oudste Mazda-dealer in Europa

Peeten Mobiel in Baarlo viert op de laatste zaterdag van oktober op grootse wijze het feit dat het bedrijf 50 jaar Mazda-dealer is. Daarmee is het tevens de oudste dealer van het merk in Europa. Op deze jubileum dag, en de week erna, zullen vele Mazda’s uit de afgelopen vijf decennia in de showroom van Peeten te bewonderen zijn, waaronder het allereerste geïmporteerde exemplaar in Nederland, een Mazda 1500.

Het ondernemerschap van de familie Peeten begon in 1933, toen de grootvader van de huidige directeur Jan Peeten een smederij in Baarlo begon. In 1947 kwam daar de eerste elektrische benzinepomp in Baarlo bij en vervolgens in 1953 een garage en werkplaats. In 1961 nam zoon Piet het bedrijf over en startte in 1967 als eerste in Nederland met de verkoop van Mazda automobielen. “Mazda maakte toen haar entree op de Nederlandse markt en was op zoek naar pioniers die het merk in ons land op de kaart wilden zetten”, licht Piet Peeten toe. “Ik werd hiervoor benaderd door een vertegenwoordiger van de Hollandse Auto Importmaatschappij (H.A.I.) die het merk als eerste importeerde”.

In 1970 werd de smederij omgebouwd tot showroom voor zo’n vijf auto’s en in 1978 kwam er een tweede vestiging in Venlo. Vanaf 1991 is het bedrijf gevestigd op de huidige locatie aan de Napoleonsbaan-Noord 10b in Baarlo. Zoon en huidige directeur Jan Peeten deed in 1985 zijn intrede in de onderneming als verkoper en nam het vervolgens in 1998 van zijn ouders over. In 2015 volgde een ingrijpende verbouwing wat resulteerde in onder meer een nieuwe showroom, waar de festiviteiten rond het gouden jubileum eind oktober zullen plaatsvinden.

Op deze jubileum dag, en de week erna, zullen er vele klassieke en hedendaags Mazda’s te bewonderen zijn, waaronder een Cosmo Sport en een Luce R130, beide met rotatiemotor. Maar ook de allereerste Mazda die in Nederland werd geïmporteerd, een donkerrode Mazda 1500, bouwjaar 1967. De auto werd door Piet Peeten in 1968 verkocht en een aantal jaren later weer ingeruild op een nieuwe Mazda. Nies, de vrouw van Piet, heeft de auto nog jarenlang in gebruik gehad, met de kinderen op de achterbank.

Geef een antwoord