Skoda

Video: KAROQ uit de startblokken: SKODA’s compacte SUV is er vanaf € 28.990

Hij schitterde al in de Tour de France en op de IAA in Frankfurt, en vanaf eind oktober is hij nu ook te bestellen: de KAROQ, de stoere compacte SUV van ŠKODA. Hij is er met keuze uit krachtige en efficiënte TSI- en TDI-motoren. Wat direct opvalt, is de meer dan complete uitrusting van de Ambition basisuitvoering. Elke KAROQ wordt bijvoorbeeld standaard geleverd met airco, cruise control, parkeersensoren, lichtassistent en lichtmetalen velgen. De prijzen van de KAROQ beginnen bij € 28.990.

De KAROQ is in alles een echte ŠKODA: hij springt in het oog met krachtige proporties. Hij is 4,38 meter lang, 1,84 meter breed en 1,60 meter hoog. Dit combineert hij met een geheel eigen, scherpe vormgeving met hightech details als Full-LED koplampen inclusief Adaptive Front Light System en LED mistlampen met bochtverlichtingsfunctie. Uiteraard biedt de KAROQ volop ruimte. Door zijn lange wielbasis (2,63 meter) biedt de KAROQ plaats aan vijf personen én heeft hij bovendien een bagageruimte met een inhoud van 521 liter. Met het optionele VarioFlex-systeem is de bagageruimte zelfs variabel: van 479-588 liter. Door de VarioFlex achterstoelen te verwijderen ontstaat er een laadruimte van maar liefst 1.810 liter. De KAROQ biedt daarbij veel hightech assistentie- en connectiviteitsystemen.

Een ambitieuze start
Het KAROQ-gamma begint bij de direct al meer dan complete Ambition-uitvoering, die opvalt door de riante standaarduitrusting. Naast voor deze klasse bekende voorzieningen als airconditioning, cruise control, een middenarmsteun voor en achter en elektrisch bedienbare ramen rondom zijn bijvoorbeeld 16 inch lichtmetalen velgen, parkeersensoren achter, een met leer bekleed multifunctioneel stuur, mistlampen vóór en de lichtassistent opvallende highlights voor een instapmodel.

Veiligheid op hoog niveau
Wat veiligheid betreft is de ŠKODA KAROQ absoluut de maatstaf in zijn klasse, met standaardvoorzieningen die in dit segment normaliter of in het geheel niet geleverd wordt, of bij andere merken pas op de optielijst te vinden zijn. Hij beschermt zijn inzittenden met hoogwaardige assistentiesystemen, die normaal alleen in auto’s uit een hoger segment zijn te vinden. Zo is de KAROQ leverbaar met Adaptieve Cruise Control (ACC) die werkt met radarsensoren. Standaard is ondere andere Front Assist inclusief City Emergency Brake en Predictive Pedestrian Protection. Optioneel zijn onder meer dodehoekdetectie en Rear Traffic Alert beschikbaar. Lane Assist helpt de bestuurder om de KAROQ binnen de lijnen te houden, de File-assistent maakt het rijden in files eenvoudiger en comfortabeler en de vermoeidheidsassistent waarschuwt vermoeide bestuurders. Dankzij Verkeersbordherkenning is de bestuurder bovendien altijd op de hoogte van de geldende maximumsnelheid.

Kracht en efficiency: TSI en TDI
De KAROQ is leverbaar met twee direct ingespoten turbobenzinemotoren. Het gamma start met de 1.0 TSI met 85 kW/115 pk. Deze motor is uitsluitend beschikbaar in combinatie met voorwielaandrijving. Zijn gemiddelde verbruik bedraagt 5,2 l/100 km**. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 117 g/km (versie met DSG: 5,1 l/100 km; CO2 116 g/km)**. De tweede benzineversie is de 1.5 TSI ACT met 110 kW/150 pk. De 1.5 beschikt over cilinderuitschakeling voor extra efficiency. De verbruikswinst kan oplopen tot 0,5 l/100 km**. De KAROQ 1.5 TSI met handgeschakelde zesversnellingsbak heeft een gemiddeld verbruik van 5,4 l/100 km en een CO2-emissie van 122 g/km (met DSG: 5,4 l/100 km; 123 g/km)**.

Het dieselaanbod omvat de 1.6 TDI met 85 kW/115 pk en de 2.0 TDI 110 kW/150 pk met SCR (Selective Catalytic Reduction). De KAROQ 1.6 TDI is er alleen met voorwielaandrijving. Zijn gemiddelde verbruik bedraagt 4,5 l/100 km en de CO2-uitstoot 118 g/km (met DSG: 4,2 l/100 km; CO2 112 g/km)**. De KAROQ 2.0 TDI heeft standaard vierwielaandrijving in combinatie met DSG. De verbruikscijfers variëren van 4,4 l/100 km (CO2: 115 g/km) tot 5,2 l/100 km (CO2: 132 g/km)**.

De timing
De ŠKODA KAROQ is vanaf eind oktober te bestellen bij de Nederlandse ŠKODA-dealers. De prijslijst start bij € 28.990* (prijs per 1 januari 2018) voor de riant uitgeruste KAROQ 1.0 TSI Ambition. Vanaf eind december is de KAROQ te zien bij de dealers; de levering start eind januari 2018.

Geef een antwoord