Skoda

ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business: high-performance sportieveling voor het hele gezin

De ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business is sterker, sportiever en aantrekkelijker dan ooit. Het nieuwe topmodel binnen de OCTAVIA-serie wordt leverbaar als hatchback en Combi. De 2.0-liter TSI-motor levert 180 kW/245 pk, 11 kW/15 pk meer dan de vorige generatie. De RS 245 Business accelereert in 6,6 seconden van 0-100 km/u (Combi: 6,7 sec.), zijn top is begrensd op 250 km/u. Nieuwe koplampunits herbergen standaard full-LED technologie en AFS adaptieve verlichting voor meer veiligheid. Met behulp van het infotainmentsysteem blijven de inzittenden altijd verbonden dankzij de optionele Wi-Fi hotspot en LTE-module. Talrijke rijassistentiesystemen verhogen het comfort en de veiligheid voor de inzittenden. De ruimte blijft bij de OCTAVIA RS 245 Business onovertroffen, zoals bij elke ŠKODA.

De OCTAVIA RS 245 Business is de krachtigste en meest dynamische OCTAVIA in de historie van ŠKODA. Het compleet nieuwe front met de bredere radiatorgrille en honingraat luchtinlaten in de vernieuwde voorbumper geven de RS 245 Business een krachtige uitstraling. De lamellen en omlijsting van de grille zijn in hoogglans zwart uitgevoerd. Nieuwe koplampunits in kristal-look herbergen standaard full-LED technologie en AFS adaptieve verlichting. Ook de mistlampen, achterlichten en kentekenplaatverlichting hebben LED-technologie en kristal-look.

De elektrisch verstelbare buitenspiegels met memoryfunctie zijn voorzien van verlichting die het de inzittenden makkelijker maakt in- en uit te stappen. Ze hebben een sportief zwarte behuizing. Verder zijn de grille en achterklep voorzien van het fameuze RS-embleem met een hoogglans zwarte ‘V’ (van Victorie). Elementen als de spoiler op het achterklep van de hatchback of de dakspoiler van de Combi onderstrepen de sportieve aspiraties van de RS 245 Business. Ook is de OCTAVIA RS 245 Business een lust voor het oor door de volle sound die uit de sportuitlaat komt. De trapeziumvormige eindstukken zijn glanzend zwart uitgevoerd. De ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business is leverbaar in vier carrosseriekleuren: Corrida Red, Moon White, Black Magic en Steel Grey.

De daklijn van de ŠKODA OCTAVIA COMBI RS 245 Business vloeit via de achterspoiler in de D-stijl over. Zowel de hatchback als de Combi is 4.689 millimeter lang. De breedte van de auto meet 1.814 mm, de hoogte bedraagt bij de hatchback 1.448 mm en bij de Combi 1.452 mm. Beide modellen hebben een wielbasis van 2.680 mm, wat ongewoon lang is voor een auto uit deze klasse. Het zorgt ervoor dat de inzittenden een binnenruimte ter beschikking hebben die alle andere modellen uit het segment overtreft.

Z’n binnenruimte maakt van de nieuwe OCTAVIA RS 245 Business een high-performance sportieveling met een surplus aan ruimte en comfort voor het hele gezin. De breedte van de laadruimte van 1.010 millimeter van zowel de hatchback als de Combi maakt ook het transport van zeer grote voorwerpen mogelijk. De bagageruimte van de hatchback is met 590 liter (met neergeklapte rugleuning 1.580 liter) royaal. De Combi heeft 610 liter bagageruimte tot zijn beschikking, met de achterbank neergeklapt zelfs 1.740 liter. Het zijn waardes die zelfs voertuigen in de hogere segmenten niet bereiken.

Sportstoelen en aluminiumaccenten in het interieurIn het interieur van de ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business voert zwart de boventoon; van de hemelbekleding tot aan de voetenruimte. De pedalen zijn zilverkleurig en hebben aluminiumafwerking. De sportstoelen met hoge zijwangen en geïntegreerde hoofdsteunen zijn bekleed in hoogwaardig alcantara en bieden maximale ondersteuning in sportief genomen bochten. Ze hebben het RS-logo, dat ook op de voorste instaplijsten terugkomt. ŠKODA voorziet de sportstoelen van rood of grijs stiksel; de bestuurdersstoel is elektrisch verstelbaar. Het multifunctionele sportstuur met geperforeerd leer en geïntegreerde schakelpaddels (voor de versie met DSG) past bij de sportieve ambiance in het interieur. Optioneel is het stuur te verkrijgen met verwarming. De LED-sfeerverlichting boven de sierstrip in pianolak is in de OCTAVIA RS 245 Business in tien verschillende kleuren individueel in te stellen.

Hoog vermogen; laag verbruikDe sportieve topversie binnen de OCTAVIA-serie krijgt een 180 kW/245 pk sterke 2.0 TSI viercilinder turbo benzinemotor mee. Daarmee levert hij 11 kW/15 pk meer dan zijn voorganger. Het maximumkoppel van 370 Nm is voorhanden tussen 1.600 en 4.300 tpm. Er is keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of de geavanceerde 7-traps DSG-transmissie met dubbele koppeling. Vanuit stilstand trekt de hatchback in 6,6 seconden naar 100 km/u; de Combi doet daar 6,7 seconden over. Ook wat betreft z’n flexibiliteit bij tussenacceleraties in de hoogste twee versnellingen geeft de RS zijn visitekaartje af. De tussensprint van 60-100 km/u in zijn vijf vergt voor de versie met handbak 6,4 seconden (Combi: 6,5 sec.), van 80-120 km/u kost dat 6,6 seconden (Combi: 6,8 sec.). De topsnelheid is elektronisch afgeregeld op 250 km/u. Daarmee is de ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business de snelste en krachtigste OCTAVIA ooit. Ondanks zijn prestaties is het gemiddeld verbruik slechts 6,4 liter/100** km in combinatie met de DSG-versnellingsbak (6,6 liter met de handgeschakelde zesbak) en bedraagt de CO2-uitstoot 146 respectievelijk 150 g/km**.

Sportonderstel
Ten opzichte van de ‘standaard’ versies van de OCTAVIA-range ligt de OCTAVIA RS 245 Business met zijn standaard sportonderstel 14 mm dichter op het asfalt. Het wielspoor achter is 38 mm breder dan dat van zijn voorganger, de ŠKODA OCTAVIA RS 230. De standaard in hoogglans zwart gespoten velgen zijn 19 inch groot; rode remklauwen versterken niet alleen het gevoel van sportiviteit, maar verrichten hun werk ook op soevereine wijze. Het ESC stabiliteitscontrolesysteem met de Sport-stand en het elektronisch gestuurde VAQ sperdifferentieel maken ook deel uit van de standaarduitrusting. Dit elektronische sper zorgt voor extra sportieve acceleraties uit bochten, waarbij de hoeveelheid slip op één van de voorwielen tot wel honderd procent kan worden beperkt en het vermogen optimaal op het wegdek wordt overgebracht. Het sperdifferentieel op basis van een elektronisch geregelde lamellenkoppeling is oorspronkelijk voor de racerij ontwikkeld. Het is een onderscheidende feature van de RS 245 Business-uitvoering. Performance Mode Select met de Performance Sound Generator-functie voorziet in een individuele aanpassing van de aandrijving, het chassis en de comfortinstellingen.

Het sportieve karkater van de ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business wordt onderstreept door de progressieve besturing en het optionele, instelbare Dynamic Chassis Control (DCC). Elektronisch aangestuurde dempers beïnvloeden daarbij de werking. De bestuurder heeft de keuze uit drie rijmodi: Comfort, Normaal en Sport. Het DCC draagt ook bij aan de actieve veiligheid door in snel genomen bochten automatisch en razendsnel in de Sport modus te schieten. Dat zorgt voor meer stabiliteit, beter contact met de weg en kortere remwegen. Ook is het voor de bestuurder mogelijk om een aantal rijinstellingen naar persoonlijke smaak in te stellen. Deze modus wordt vervolgens in de sleutel opgeslagen, net als de individuele instellingen van de airconditioning, de instellingen van de audio en de zitpositie.

Rijassistentiesystemen uit hogere segment
De nieuwe ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business is niet alleen comfortabel, economisch en sportief, maar ook nog veilig. De elektronische assistentiesystemen van de krachtigste OCTAVIA ooit overtreffen het gebruikelijke niveau in het segment van compacte auto’s ruimschoots. Vele nieuwe opties zijn beschikbaar, zoals onder andere Trailer Assist (dat de auto en trailer bij het achteruitrijden bestuurt en afremt), Predictive Pedestrian Protection (dat remt bij een naderende aanrijding met voetgangers) als onderdeel van Front Assist, Blind Spot Detect (dat waarschuwt voor voertuigen die zich in de dode hoek bevinden), Rear Traffic Alert (sensoren aan de achterzijde waarschuwen de bestuurder voor naderend verkeer bij het achteruitrijden uit parkeervakken), Manoeuvre Assist (dat de auto afremt wanneer de sensoren een obstakel detecteren bij vooruit- of achteruitrijden) en Crew Protect Assist (dat de ramen en het schuifdak sluit bij een naderende aanrijding en de veiligheidsgordels van de bestuurder en passagiers aanspant). Crew Protect Assist werkt samen met Front Assist inclusief de City Emergency Braking-functie. In de ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business kan de radargestuurde Adaptive Cruise Control (ACC, dat de bestuurder helpt om een ingestelde snelheid en afstand ten opzichte van een voorganger te handhaven) tot een snelheid van 210 km/u worden geactiveerd.

Travel Assist werkt op camerabeelden waarmee verkeersborden worden herkend. Zo kan de bestuurder bijvoorbeeld op zijn display zien welke snelheid hij op dat moment mag rijden. Parking Assist 3.0 manoeuvreert de ŠKODA zelfstandig in het kleinste parkeerplekje; de auto herkent deze plekken zelf. Ook heeft de OCTAVIA RS 245 Business een grootlicht assistent (AFS) dat in het donker en vanaf 60 km/u automatisch het licht dimt als de camera tegenverkeer detecteert. En wanneer de concentratie van een bestuurder afneemt, wordt dat door Driver Alert geconstateerd. Uiteraard biedt de OCTAVIA RS 245 Business ook weer een maximum aan veiligheidsfeatures. Isofix bevestiging voor kinderstoeltjes is standaard, net als een systeem dat de bandenspanning controleert. De ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business heeft dan ook een naam hoog te houden. Bij de Euro NCAP-test behaalde de ŠKODA OCTAVIA in 2013 de maximale score van vijf sterren voor de veiligheid van de inzittenden.

Wi-Fi hotspot en realtime navigatie
Met innovatieve connectiviteitsoplossingen loopt de ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business voorop in zijn segment. Deze bieden geavanceerde functies en interfaces en zijn uitgerust met slimme touchscreens. Standaard is de RS 245 Business voorzien van het navigatiesysteem Columbus, dat beschikt over een 9,2 inch scherm en Wi-Fi hotspot. Voor het Columbus-systeem is optioneel een LTE-module verkrijgbaar die zorgt voor een supersnelle, draadloze internetverbinding waarmee passagiers met hun telefoons en tablets tijdens de rit kunnen surfen. De bediening van dit nieuwe generatie infotainmentsysteem is geïntegreerd in een glazen design en reageert dankzij het touchscreen al op de lichtste aanraking. In de OCTAVIA RS 245 Business heeft het een speciaal opstartscherm. Bij het Columbus-systeem zijn bestemmingen via voice control in te voeren met behulp van de POI (Point of Interest) zoekfunctie. Een Phonebox in de console laadt smartphones via inductie op.

‘Simply Clever’ details
Ook de nieuwe OCTAVIA RS 245 Business biedt vele ‘Simply Clever’-details, zoals elke ŠKODA. Tot de talrijke features behoren onder meer speciale bekerhouders in de tunnelconsole waarmee PET-flesjes met één hand zijn te openen, twee USB-aansluitingen voor de achterpassagiers en een uitneembare LED zaklamp in de kofferruimte van de Combi. De batterij van de zaklamp laadt tijdens het rijden automatisch op.

De twee illustere letters RS
De ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business draagt zijn naam met trots. ŠKODA gebruikt de afkorting ‘RS’ al vanaf 1974 in de autosport. Met zijn stamvaders, de 180 RS en de 200 RS, staan de letters RS vanaf dat moment voor maximale ŠKODA-sportiviteit. De twee illustere letters deden in het millenniumjaar hun intrede in de modelreeks van ŠKODA en dat was het begin van een succesverhaal. Want sindsdien verkocht ŠKODA ruim 200.000 RS-uitvoeringen, waarvan liefst 100.000 exemplaren sinds 2013 voor rekening kwamen van de derde-generatie van de OCTAVIA.

DSG: tijdelijk slechts € 500
De ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business is vanaf deze zomer te bestellen vanaf € 45.890. Om de introductie van deze sportieve OCTAVIA extra aan te zetten, levert ŠKODA de 7-traps DSG-automaat met dubbele koppeling tijdelijk voor een meerprijs van slechts € 500.

Vanafprijzen hatchback
ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business (handgeschakeld) € 45.890
ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business (DSG-7) € 46.390

Vanafprijzen Combi
ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business (handgeschakeld) € 46.790
ŠKODA OCTAVIA RS 245 Business (DSG-7) € 47.290

Geef een antwoord