Fiat

Fiat op de 87ste autosalon van Genève

Op de autosalon van Genève 2017 is goed te zien dat Fiat op twee karaktertrekken koerst met de huidige modellen. Enerzijds zijn op de stand modellen met functionele aspecten te zien en anderzijds de meer emotionele modellen, zoals de 500 Sessantesimo, de ster van de show.

In 2017 viert Fiat de 60ste verjaardag van de iconische 500. De ster van de show in Genève is de exclusieve 500 Sessantesimo (Italiaans voor 60ste) die in een gelimiteerde oplage wordt gebouwd. Deze heeft een bijzonder uiterlijk met enkele unieke kenmerken, zoals een in two-tone lak gespoten carrosserie en speciale 16-inch aluminium wielen. In Genève debuteren ook nieuwe S-Design uitvoeringen van de Fiat Tipo vijfdeurs en de 500X. Die combineren op een perfecte manier stijl en uitrusting waarmee ze tegemoet komen aan de eisen van sportief ingestelde autokopers.

Exclusieve details, uitstekende off-road-eigenschappen en veelzijdigheid: dat zijn de kenmerken van de nieuwe Fiat Fullback Cross pick-up. Die komt aan de wensen van vele soorten gebruikers tegemoet, hoe uiteenlopend die ook zijn. Daarnaast staat in Genève Fiat’s opwindende open tweezitter, die zorgt voor een echte roadster-ervaring gecombineerd met Italiaanse flair: de 124 Spider in de speciale ‘Europa’-uitvoering die in een beperkte oplage wordt geproduceerd.

Tenslotte is er op de stand aandacht voor Mopar en FCA Bank. Beide bieden automobilisten toegevoegde waarde in de vorm van uitstekende producten en diensten. De volgende tekst is voorzien van een samenvatting van de gegevens die op alle markten van toepassing zijn. Voor meer specifieke informatie over de modellen: www.fiatpress.nl.

Fiat 500 Sessantesimo
Sommige momenten zijn onvergetelijk. Een datum is echter wellicht ondergesneeuwd onder de vloed aan memorabele autojubilea: 4 juli 1957. Dit was de heuglijke dag waarop Fiat de 500 voor het eerst produceerde in Turijn. De ‘grote kleine auto’ zou autorijden snel bereikbaar maken voor de massa. Meer dan 4 miljoen exemplaren zijn er van de klassieke 500 verkocht, maar er zit een heel verhaal achter dit getal. De 500 bracht een serie innovaties in een auto met een lengte van nog geen drie meter lengte. Niet alleen op automotive vlak, maar ook voor de rijders. Precies vijftig jaar later, op 4 juli 2007, heeft Fiat de populariteit van dit iconische model gebruikt om met de nieuwe 500 de succesvolle kenmerken van de oer-500 te vertalen naar de toekomst. Met revolutionair succes want in de eerste maanden van 2017 breekt de 500 de barrière van 2 miljoen geproduceerde exemplaren. De 500 combineert schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen: hij is exclusief, maar toegankelijk, elegant en tegelijkertijd vrolijk, ontegenzeggelijk Italiaans, maar ook een wereldwijd verkoopsucces in meer dan 100 landen. Interessant genoeg is meer dan 80% van de 500’s verkocht buiten Italië.

Tien jaar na zijn introductie is de nieuwe generatie 500 nog helemaal bij de tijd. En de reden om de 60ste verjaardag van Fiats wereldwijde icoon te vieren. Voor de gelegenheid zal de autosalon van Genève het podium voor de introductie van de 500 Sessantesimo vormen. Deze exclusieve en genummerde limited edition is een ode aan de oorspronkelijke 500 met een hedendaagse interpretatie van enkele stijlkenmerken die hem zo beroemd hebben gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn het vinyl dashboard, het vintage logo voorop, tussen de chromen spoiler en op de kofferklep en het stuur en op de chromen afwerking op de motorkap. Fiat levert de 500 Sessantesimo alleen als cabriolet. Hij is bovendien herkenbaar aan de two-tone lak met de verleidelijke naam ‘Dolce Vita’: een drielaags witte lak voor het grootste deel van de carrosserie en pastelkleurig ivoor voor de motorkap en de stijlen. De in groen en bordeauxrood uitgevoerde heuplijn benadrukt de smaakvolle combinatie. De kap is uitgevoerd in grijs. De stijl van deze speciale serie wordt verder vergroot door de vele stoere details zoals de verchroomde kappen voor de zijspiegels, speciale lichtmetalen 16-inch velgen en embleem: 560. Hier hebben we echt een merk binnen een merk, want de rode ‘6’ en ‘0’ zijn opgenomen in de laatste twee cijfers van het 500-embleem. Het exclusieve logo is te zien op de dakstijl en op de verchroomde dorpel en het genummerde embleem. De 500 Sessantesimo is vanaf 9 maart te bestellen in een gelimiteerde oplage van 560 stuks. Deze krijgen allemaal een echtheidscertificaat mee. De eerste exemplaren worden 4 juli uitgeleverd.

Het interieur heeft eveneens talrijke retrodetails, zoals de buizenvormige elementen in de stoelen die zijn bekleed met ivoorkleurig leer en voorzien van contrasterende bordeauxrode biezen die exact passen bij het middendeel van het dashboard. Daarnaast zijn er speciale two-tone matten. De technologie van de 500 Sessantesimo biedt het beste van tegenwoordig, zowel op het gebied van technologie als comfort. Tot de standaarduitrusting behoren bijvoorbeeld een met leer beklede pookknop en dito stuur dat bovendien is voorzien van stuurwielbediening. Ook een Uconnect Radio Live met 7-inch touchscreen met Bluetooth, satellietnavigatie, USB en AUX IN-aansluitingen maken deel uit van de uitrusting. Comfort is aan boord in de vorm van automatische klimaatcontrole, mistlampen en parkeersensoren achter. Verder heeft deze speciale versie de nieuwe kenmerken voor modeljaar 2017: Speed Limiter en Cruise Control en, optioneel, automatisch inschakelende ruitenwissers en verlichting, bi-xenon koplampen, getinte ramen achter en een Beats Audio systeem.

De 500 Sessantesimo komt na de zomer in Nederland beschikbaar met de TwinAir Turbo met 85 pk in combinatie met  de gerobotiseerde Dualogic versnellingsbak.

S-Design
S-Design is het antwoord van Fiat op diegenen die stijl en uitrusting zoeken met een hedendaags, dynamisch en onderscheidend karakter. Deze verleidelijke uitvoering combineert sportiviteit en stijl: een indrukwekkende persoonlijkheid en die past bij de twee karaktertrekken van Fiat, functioneel en emotioneel. Op de autosalon van Genève debuteren de 500X S-Design en de Tipo vijfdeurs S-Design.

Fiat 500X S-Design
Te bestellen vanaf juni: de Fiat 500X S-Design. Dit is een nieuwe speciale uitvoering die in twee varianten leverbaar is: City Look en Off-Road. De S-Design City Look op de stand in Genève heeft een nieuwe matgroene lak genaamd ‘Verdi Alpi’. Hij is voorzien van een sterke 1.4 MultiJet met 140 pk gekoppeld aan een automatische DCT-versnellingsbak met dubbele koppeling. Het exclusieve uiterlijk is voorzien van een matte lak en elementen in gepolijst staal, zoals de portiergrepen, de zijskirts, de voorspoiler, de omlijsting van de achterlichten, de hendel van de kofferklep en de spiegelkappen. Ook de getinte ruiten dragen hier aan bij. Het exemplaar op de stand is voorzien van 18-inch aluminium wielen en een onderscheidende two-tone lak. Om het effect compleet te maken zijn de xenon koplampen eveneens gepolijst. Ze maken de 500X onmiddellijk herkenbaar en zorgen voor een dynamische indruk. Het interieur kenmerkt zich door donkere details, bijvoorbeeld het dashboard, de middentunnel en de deurpanelen. De speciaal voor de S-Design ontworpen stoelen zijn voorzien van een sportieve bekleding met daarin genaaid een koperkleurig logo. De S-Design voegt een snuf moderne stijl en een sportieve sfeer toe aan de onmiskenbare elegantie van de 500X.

Fiat Tipo Hatchback S-Design
Op de stand in Genève kunnen bezoekers ook de nieuwe S-Design versie van de Tipo Hatchback zien. Deze speciale uitvoering onderscheidt zich net als de 500X S-Design door extra dynamiek en persoonlijkheid. De speciale kleur ‘Metropoli Grey’ is specifiek voor dit model ontwikkeld. De Tipo Hatchback S-Design is onmiddellijk herkenbaar aan zijn onderscheidende brede grille met afwerking in ‘Piano Black’. Deze loopt door tot in de agressief ogende bi-xenon koplampen die 30% meer lichtopbrengst hebben dan de voorgaande exemplaren. De afwerking in ‘Piano Black’ siert ook de sportief ogende luchtinlaten en de kappen van de zijspiegels. De nieuwe 18-inch aluminium wielen hebben een ontwerp in diamantdesign. Ze dragen verder bij aan de dynamische uitstraling. Tenslotte zijn de achterste zijruiten getint en de portiergrepen zijn uitgevoerd in de kleur van de carrosserie. De geshowde versie in Genève is gespoten in ‘Metropoli Grey’. Een nieuwe tint voor de carrosserie is bovendien ‘Colosseo Grey’.

Ook het interieur heeft een restyle ondergaan. De stoelen zijn bekleed met stof (Airtex) en leder en voorzien van patronen die bijdragen aan de sportieve sfeer van deze uitvoering. Het dubbele kruislingse patroon van de stiknaden van de stoelbekleding komt terug in de pookknop en het stuur in technoleather. ‘Piano Black’ is ook toegepast op het dashboard met daarin een instrumentenpaneel in ‘Technical Grey’. Andere unieke details zijn te vinden op de middenconsole en de beklede deurpanelen.

Onder de motorkap van de geshowde Tipo S-Design bevindt zich de 1.4 T-Jet-motor met een vermogen van 120 pk bij 5.000 toeren. Hij levert een trekkracht van 215 Nm al vanaf 2.500 toeren. Hierdoor is de Tipo desgewenst heerlijk schakellui te rijden en heeft hij een goede gasrespons. Als diesel is de 1.6 Multijet met 120 pk leverbaar in combinatie met een handgeschakelde versnellingsbak of een DCT automaat met dubbele koppeling. Verder zijn er nog een 1.6 E-Torq benzinemotor met 110 pk en een automaat en een 120 pk sterke 1.4 T-jet op LPG en benzine. De S-Design is ook leverbaar in de kleuren ‘Cinema Black’, ‘Amore Red’ en ‘Gelato White’. Op korte termijn komt ook de Tipo Stationwagon beschikbaar als S-Design.

Fiat Fullback Cross
De Fiat Fullback Cross is de pick-up voor wie een functioneel voertuig zoekt dat ook in de vrije tijd mogelijkheden biedt. De Fullback Cross combineert het functionele karakter met een ruig uiterlijk. Op de autosalon van Genève is de Fullback de ster van de show met de wereldpremière van de versie Cross. De nieuwe pick-up in Cross-uitvoering wordt leverbaar als dubbelcabine, met een totale lengte van 5,28 meter en een laadbaklengte van 3 meter. De Fullback Cross is 1,81 meter breed en 1,78 meter hoog. Het exemplaar in Genève is gespoten in ‘Colosseum Grey’.

De Fullback Cross is herkenbaar aan enkele exclusief voor dit model ontworpen stylingdetails, zoals de grille met matzwart gaaswerk. Het front wordt gecompleteerd door een skidplate in ‘Satin Silver’. Aan de zijkanten bevinden zich enkele opvallende, in zwart uitgevoerde  kenmerken, waaronder de achteruitkijkspiegels, de portiergrepen en de wielkasten. Dan zijn er nog 17 inch velgen en nieuw ontworpen, groter uitgevoerde side steps.

Tenslotte is er nog de in exclusief zwart uitgevoerde ‘sport bar’ die de  Fullback Cross een slanker silhouet geeft en zijn dynamisch profiel onderstreept. De helemaal in zwart uitgevoerde laadbak, met een reliëf van het Fiat-logo, completeert de individuele uitstraling van de Fullback Cross. Hiermee benadrukt Fiat het onverzettelijke karakter en de enorme veelzijdigheid van dit model waarmee de Fullback Cross ideaal is voor zowel werk als vrije tijd.

De  Fullback Cross is voorzien van een 2,4-liter common rail turbodieselmotor met een vermogen van 180 pk en 430 Nm trekkracht. De topsnelheid is 179 km/h. Er is keuze uit twee versnellingsbakken: een handgeschakelde zesversnellingsbak en een vijftraps automaat met een sportieve sequentiële schakelmogelijkheid. De versie met automaat staat in Genève. De vierwielaandrijving is de kracht van dit model. Het 4WD-systeem is voorzien van een Torsen-differentieel dat gesperd kan worden en een elektronisch E-locker sper voor het achterdifferentieel voor rijden in extreem terrein.

De Cross is voorzien van een brede serie accessoires. Voor de nodige veiligheid zorgen ABS met EBD, TSA (Trailer Stability Assist – een systeem dat tijdens het trekken van een aanhanger de stabiliteit verhoogt), LDW, (Lane Departure Warning), zeven airbags en cruise control. En ook nog belangrijke zaken zoals bi-xenon koplampen, mistlampen voor en LED dagrijverlichting. Het stuur, de pookknop en de stoelen zijn met leer bekleed. Verder biedt het interieur automatische klimaatcontrole met twee zones en een automatic full traction selector. De infotainment bestaat onder meer uit een DAB CD/MP3-radio met een 7-inch touchscreen, Bluetooth en een USB-uitgang.  De voorstoelen zijn eveneens verwarmd en de bestuurdersstoel is daarbij voorzien van zesvoudig elektrische verstelmogelijkheden. Voor aanvullend gemak zijn er bovendien een achteruitrijcamera en satellietnavigatie.

Mopar heeft voor de Fullback Cross een reeks specifieke accessoires ontwikkeld die de veelzijdigheid en het gebruiksgemak nog verder verhogen, zoals een afdekklep voor de laadbak en een opstapje om makkelijker in de laadbak te kunnen stappen.  Ook een chromen afdekplaat voor de dorpel en rubberen matten zijn verkrijgbaar.

De Fullback Cross staat op de stand gebroederlijk naast de Panda Cross. Deze veelzijdigheidskampioen biedt een exclusieve styling en extreme bruikbaarheid voor avontuur in de stadsjungle tot aan avontuurlijke tochten in de natuur.

Fiat 124 Spider Europa
De nieuwe Fiat 124 Spider is een spannende roadster – en de enige tweezitter van Fiat – die nieuwe doelgroepen voor het merk kan winnen. Dit is al eens eerder gebeurd in 1966, toen de legendarische voorganger ten tonele kwam. De hedendaagse versie belichaamt de tijdloze schoonheid van zijn voorganger. Daarbij biedt de 124 Spider sportieve prestaties, hoogwaardige technologie en eersteklas veiligheid.

Op de autoshow van Genève kunnen bezoekers de nieuwe speciale limited edition bewonderen, de 124 Spider Europa. Hiermee viert Fiat de introductie van de oorspronkelijke versie van Pininfarina die 36 jaar geleden debuteerde op de show in Genève. De nieuwe Europa heeft een ‘Passione Red’ gespoten carrosserie, de ultieme kleur voor sportieve Italiaanse roadsters. Daarnaast valt de 124 Spider Europa op door 17-inch lichtmetalen velgen, ontwikkeld door Mopar. Andere stijlvolle kenmerken zijn de in zilver gespoten zijspiegelkappen en de zwarte leren bekleding.

De 124 Spider is voorzien van een uitgebreide standaarduitrusting waaronder bijvoorbeeld vier airbags en LED-koplampen voorzien van Adaptive Front Light System dat de lichtstraal aan de snelheid en de hoek van de bocht aanpast. Daarnaast is er een radio met MP3-functie voorzien van een 7-inch groot display, USB-aansluiting, een premium Bose audio-installatie met negen luidsprekers, waaronder speakers in beide hoofdsteunen, een subwoofer en een met leer bekleed stuur. Cruise control, keyless entry, een achteruitrijcamera en een navigatiesysteem voorzien van 3D-kaarten maken ook deel uit van de uitrusting.

De 124 Spider Europa heeft een genummerd embleem en het 124-logo op de grille. Het exemplaar in Genève is voorzien van een 1,4-liter MultiAir viercilinder turbomotor met 140 pk en 240 Nm. Deze is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. De topsnelheid bedraagt 215 km/h en de sprint van 0 naar 100 km/h kan in 7,5 seconden. Het chassis van de 124 Spider heeft dubbele driehoekige draagarmen voor en een Multilink ophanging achter. De besturing is direct en is elektrisch bekrachtigd. De combinatie van een directe besturing, het sportieve onderstel, een lichtgewicht chassis, een uitgekiende gewichtsverdeling en een krachtige turbomotor staan garant voor een dynamisch rijgedrag.

De Fiat 124 Spider komt deze zomer in een beperkte oplage beschikbaar in Nederland.

Geef een antwoord