Kia

Kia Stinger wint nu al belangrijke designprijs

De nieuwe Kia Stinger is kort na de onthulling op de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit bekroond met een belangrijke designprijs: de EyesOn Design Award voor Production Car Design Excellence. Normaliter domineren Amerikaanse automerken de uitreiking van de EyesOn Design Awards. Nu schenen alle spotlights op Kia.

“Wij hebben al diverse geweldige auto’s gemaakt en ik ben er stuk voor stuk trots op, maar de Stinger is iets speciaals”, zegt Peter Schreyer, Chief Design Officer van Kia Motors.

Diverse categorieën
Met de uitreiking van de EyesOn Design Awards worden de beste productie- en conceptmodellen geëerd die tijdens de autoshow in Detroit hun debuut beleven. De categorieën van dit jaar waren: Concept Car, Production Car, Concept Truck, Production Truck, Innovative Use of Color, Graphics and Materials, Interior Design, User Experience Award en Designer Catalyst. De Kia Stinger kreeg van de jury de award in de categorie Production Car.

Ultieme rijsensatie
De Kia Stinger is een high-performance Gran Turismo waarbij alles draait om de ultieme rijsensatie. De auto zit boordevol power, passie en performance en biedt passagiers volop luxe. De Stinger maakt een krachtige indruk met zijn slanke flanken, sierlijke welvingen en krachtige heupen. Typerende kenmerken van een GT zijn de lange motorkap, de korte overhang vóór, de grote wielbasis en de lange overhang achter, met sterke schouders. De visuele balans geeft de Stinger een elegante en tegelijkertijd sportieve uitstraling. Het ruime interieur is luxueus en afgewerkt met hoogwaardige materialen. De bestuurder kijkt uit op met leder afgewerkt stuurwiel en een instrumentencluster met zowel analoge meters als een digitale TFT-kleurendisplay.  De Europese verkoop van de high-performance Gran Turismo start in het vierde kwartaal van 2017.

De Kia Stinger is direct herkenbaar als evolutie van de Kia GT Concept uit 2011. Het model heeft alle kenmerken van een authentieke Grand Tourer: kracht, elegantie en dynamiek. De Stinger is een snelle, wendbare en luxueuze auto met een perfecte balans tussen weggedrag en besturing. Tegelijkertijd biedt hij ruim plaats aan vijf personen inclusief bagage.

Van GT Concept naar Stinger

De Stinger is het resultaat van jarenlang gepassioneerd ontwikkelingswerk. In de transitie van concept- naar productiemodel koos Kia voor de naam ‘Stinger’. De naam is geïnspireerd op de Kia GT4 Stinger (die debuteerde op de NAIAS in 2014) en associeert zich met snelheid en rijsensatie: twee karaktertrekken die ook het productiemodel kenmerken. De Stinger is ontworpen door de getalenteerde ontwerpers in Kia’s designstudio in Frankfurt, onder supervisie van Peter Schreyer, Kia Motors Chief Design Officer, en Gregory Guillaume, Chief Designer bij Kia Motors Europe.

“De Kia Stinger is een échte Gran Turismo, een auto voor plezierige en langdurige autoritten”, zegt Guillaume. “Het gaat niet alleen om pure kracht, uitstekende rijdynamiek en een emotionele aantrekkingskracht, maar ook om luxe, comfort en elegantie. Het gaat er niet om wie als eerste bij zijn bestemming is, maar om de reis er naartoe. Het gaat om passie.”

De Stinger maakt een krachtige indruk dankzij slanke flanken, sierlijke welvingen en krachtige heupen. Typerende kenmerken van een achterwiel aangedreven GT zijn de lange motorkap, de korte overhang vóór (830 mm), de grote wielbasis (2.905 mm), de lange overhang achter (1.095 mm) en de brede schouders. De visuele balans geeft de Stinger een elegante en sportieve uitstraling. De lengte bedraagt 4.830 mm en de breedte 1.870 mm. Hierdoor is de auto langer en breder dan andere sportsedans, met meer interieur- en opbergruimte.

De ‘Coke bottle’-achtige vorm, grote spoorbreedte en de verzonken contouren langs de deuren versterken het fastback-achtige silhouet van de Stinger. Andere functionele designelementen, zoals de uitgekiende luchtopeningen in de voorschermen, de vlakke bodem en de geïntegreerde diffuser achter, dragen bij aan de aerodynamica. Vier ovale uitlaatpijpen geven het model extra allure, evenals de fraai ontworpen LED-koplampen.

 

Geef een reactie