Volvo

Volvo kiest eerste gezin voor autonoom Drive Me-testprogramma

Volvo Cars maakt tijdens de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit het eerste gezin bekend dat deelneemt aan het Drive Me-project. Dit project omvat een grote praktijkproef in Zweden waarbij consumenten met zelfrijdende auto’s op de openbare weg gaan rijden. Volvo stelt in de ontwikkeling van de autonome auto de gebruiker centraal, want zij maken gebruik van de auto. Dankzij deze unieke benadering verwacht Volvo de ontwikkeling van autonome auto’s te versnellen.

De familie Hain uit Göteborg is het eerste gezin dat deelneemt aan Volvo’s Drive Me-project. Drive Me onderscheidt zich van andere projecten: in plaats van alleen te vertrouwen op tests van eigen ingenieurs, gebruiken consumenten de autonoom rijdende auto’s in het dagelijkse verkeer. Met deze klantgerichte aanpak kunnen ervaringen van gebruikers worden benut om de technologie verder te ontwikkelen, in de aanloop naar de introductie van de eerste autonome Volvo rond 2021. Drive Me is onderdeel van Volvo’s Vision 2020: de ambitie om ervoor te zorgen dat vanaf 2020 niemand meer overlijdt of ernstig gewond raakt in een nieuwe Volvo.

Gebruikerservaring

‘Bij Volvo Cars doen we dingen doordacht, zoals we altijd hebben gedaan’, zegt Håkan Samuelsson, President & CEO van Volvo Car Group. ‘Onze focus ligt zoals altijd op mensen en op het makkelijker maken van hun leven. Technologie moet de gebruikerservaring verbeteren door mobiliteit veiliger, duurzamer en handiger te maken.’

De mens staat centraal

‘We hebben een brede in plaats van puur technische kijk op onze onderzoek- en ontwikkelingsprocessen’, zegt Henrik Green, Senior Vice President, Research en Development bij Volvo Car Group. ‘Volgens ons ontwikkelt geen enkele andere partij autonome technologieën vanuit het oogpunt waarin de mens centraal staat.’

Honderd autonome auto’s de weg op

Het Drive Me-project is een gezamenlijk onderzoeksprogramma waarbij spelers uit de publieke, private en academische sector betrokken zijn. Het is het meest geavanceerde, ambitieuze en uitgebreide praktijk gerichte autonome project ter wereld. In totaal overhandigt Volvo honderd autonome XC90’s aan consumenten in Göteborg die de auto’s op de openbare weg gaan testen. In de nabije toekomst start Volvo met soortgelijke tests in andere steden in de wereld.

‘We willen meer inzicht over hoe mensen zich voelen als ze autonoom rijden, hoe de overschakeling naar autonoom rijden moet plaatsvinden en hoe mensen hun vrije tijd in de auto besteden’, zegt Henrik Green.

Samenwerkingen

Volvo Cars liet met Concept 26, gepresenteerd in oktober vorig jaar op de Dutch Design Week in Eindhoven, een visie zien op het interieur van een autonome Volvo. In augustus 2016 sloten Volvo en Uber, het bedrijf dat autodeeltechnologie ontwikkelt, een overeenkomst voor een gezamenlijk project waarin ze een basisauto ontwikkelen die kan worden doorontwikkeld tot een volledig autonoom rijdende auto. Begin dit jaar sloot Volvo een overeenkomst met Autoliv om Zenuity op te richten. Zenuity ontwikkelt software voor autonoom rijden.

Nieuwe fabriek

Volvo Cars heeft tijdens de NAIAS 2017 niet alleen opnieuw gegroeide jaarcijfers gepresenteerd, maar ook benadrukt dat het uitgebreide groeiplannen heeft in de Verenigde Staten, waar Volvo begin 2018 de productie start in een nieuwe fabriek in Charleston, South-Carolina. De nieuwe fabriek levert meer dan vierduizend banen op.

Geef een reactie