Volvo

Twee wereldprimeurs voor Volvo XC90

Gordel

Het standaard veiligheidspakket omvat onder meer twee wereldprimeurs op het gebied van veiligheidstechniek. De nieuwe Volvo XC90 is uitgerust met Run off road protection en Intersection Braking op kruispunten. Nieuwe technologieën brengt Volvo een flinke stap dichter bij het doel dat de fabrikant zich heeft gesteld: in 2020 mag niemand meer omkomen of zwaargewond raken in een nieuwe Volvo.

“Ons uitgangspunt met betrekking tot veiligheid is nog precies hetzelfde als 87 jaar geleden: situaties uit de praktijk”, zegt Peter Mertens, Senior Vice President Research & Devolopment van Volvo Car Group. “We bestuderen data. We analyseren cijfers en innoveren. Het resultaat is een van de veiligste auto’s ooit gemaakt. ”

Wereldprimeur 1: Run off road protection
Een veelvoorkomend type verkeersongeval is het van de weg raken van een auto. Vaak wordt dit veroorzaakt door een vermoeide of afgeleide bestuurder of slechte weersomstandigheden. De helft van alle verkeersdoden in de Verenigde Staten is het gevolg van dit type ongeluk. En een derde van alle ernstige of zelfs fatale ongelukken met personenauto’s in Zweden wordt veroorzaakt door bestuurders die van de weg raken.

run off road

“Bij het verbeteren van de veiligheid gaat het er niet in de eerste plaats om dat je slaagt voor tests of hoog op een ranglijst komt”, zegt professor Lotta Jakobsson, Senior Technical Specialist Safety in Volvo’s Safety Centre. “Het gaat erom uit te vinden hoe en waarom ongevallen en letsels ontstaan, om vervolgens de technologie te ontwikkelen waarmee je ze kunt voorkomen. Daarmee hebben wij een voorsprong op de rest van de auto-industrie.”

Volvo ontwikkelde Safe Positioning om inzittenden te behoeden voor ernstig letsel als de auto van de weg raakt. De nieuwe Volvo XC90 herkent de situatie als de auto van de weg af raakt. Dan worden de voorste veiligheidsgordels aangespannen om de bestuurder en de passagier in positie te houden. Het aanspannen van de gordels duurt zolang de auto in beweging is. In het geval van een harde landing helpt een energie-absorberend systeem tussen de zitting en het stoelframe om letsel aan de wervelkolom te voorkomen. De verticale krachten worden met een derde verminderd.
De nieuwe Volvo XC90 is ook voorzien van techniek die helpt voorkomen dat de bestuurder met zijn auto van de weg raakt. Deze Lane Keeping Aid stuurt tegen als de auto zijn rijstrook onbedoeld dreigt te verlaten, en Driver Alert Control, dat ook tot de standaarduitrusting behoort, waarschuwt wanneer de bestuurder vermoeidheidsverschijnselen of onoplettend gedrag vertoont. Het systeem omvat ook Rest Stop Guidance, dat de bestuurder naar de dichtstbijzijnde rustplaats leidt.

Wereldprimeur 2: Intersection Braking
De nieuwe XC90 is de eerste auto ter wereld die ook tijdens insturen op een kruispunt automatisch remt om een botsing met een naderende tegenligger te voorkomen of de impact ervan te beperken. Op kruispunten gebeurt het regelmatig dat een bestuurder afslaat en een tegenligger over het hoofd ziet.

city safety

“Deze twee wereldprimeurs zijn voorbeelden van nieuwe technologie die substantiële problemen in het dagelijkse verkeer helpen voorkomen. Deze strategie brengt ons steeds dichter bij de realisatie van onze ambitie om ervoor te zorgen dat in 2020 niemand om het leven komt of ernstig gewond raakt in een nieuwe Volvo”, zegt Jakobsson.

Breed gamma veiligheidsvoorzieningen in nieuwe XC90
Er is een breed scala van andere veiligheidsinnovaties beschikbaar voor de nieuwe Volvo XC90. Het gamma omvat het volgende:

Queue Assist
Met Queue Assist wordt filerijden niet alleen veiliger, maar ook comfortabeler. Zo kan het systeem zelfstandig remmen, accelereren, sturen en houdt het een constante afstand tot de voorganger aan. Voor het eerst is er een functie beschikbaar die autonoom rijden mogelijk maakt in een Volvo.

“Afleiding en onoplettendheid zijn de meest voorkomende oorzaken van ongevallen in het moderne verkeer. Adaptive Cruise Control met Queue Assist maakt rijden in monotone files veiliger en ontspannener, doordat het stuurassistentie biedt en de snelheid aanpast”, aldus Lotta Jakobsson.

Sterker in elk opzicht
Om inzittenden optimaal te beschermen tijdens elk mogelijk scenario, is de nieuwe Volvo XC90 in elk opzicht sterker dan ooit. Dat is te danken aan het veelvuldige gebruik van borium, de sterkste staalsoort die momenteel in de auto-industrie wordt toegepast. Zelfs het complete passagierscompartiment is gemaakt van thermisch gevormd borium. In totaal bestaat 40 procent van het voertuiggewicht uit thermisch gevormd staal. ‘Dat is ongeveer vijf keer zoveel als in de eerste generatie van de XC90. Volgens ons komt een dergelijke toepassing van extra sterk staal bij onze concurrenten niet voor’, zegt Jakobsson.

Pre-crash bescherming aan achterzijde
Naar achter gerichte radars herkennen naderende voertuigen. Bij een dreigende botsing aan de achterzijde worden alvast de gordelspanners aangetrokken en de remmen geactiveerd om de impact op de inzittenden te beperken. Ook worden de gevarenlichten geactiveerd om de naderende bestuurder te waarschuwen.
In combinatie met het nieuwe ontwerp van de stoelen met het geïntegreerde Whiplash Protection System (WHIPS) van de nieuwste generatie, wordt de kans op een whiplash als gevolg van een aanrijding dus steeds kleiner.

Baanbrekende anti-rolbescherming
De nieuwe XC90 biedt ook standaard de nieuwste versie van Roll Stability Control. Dit systeem maakt gebruik van geavanceerde sensoren die de auto controleren op een mogelijke koprol. Als de auto dreigt om te vallen, wordt het motorkoppel aangepast en worden specifieke rem-ingrepen gedaan om de auto stabiel op de weg te houden.

Als een koprol onvermijdelijk is, worden de gordijnairbags geactiveerd. Deze bieden hoofdbescherming voor inzittenden op alle zitrijen. In de XC90 zijn alle zitplaatsen ook voorzien van pyrotechnische gordelspanners die bliksemsnel reageren bij een koprol.

City Safety Auto Brake-functies
City Safety is de nieuwe, overkoepelende naam voor alle Auto Brake-functies van Volvo. City Safety behoort tot de standaarduitrusting van de nieuwe XC90 en detecteert auto’s, voetgangers en fietsers die in de rijrichting van de XC90 opduiken. Als de bestuurder niet tijdig reageert op een dreigende aanrijding, volt een automatische remingreep.

“City Safety is een van de meest geavanceerde crashpreventiesystemen die standaard in een auto worden geleverd. De intelligente, extra gevoelige camera, die gebruikmaakt van geavanceerde belichtingstechniek, functioneert optimaal onder alle omstandigheden, zowel overdag als ’s nachts”, vertelt Jakobsson.

Extended Road Sign Information
De Volvo XC90 is de eerste auto op de markt met standaard verkeersbordenherkenning. Het Extended Road Sign Information-systeem is verder uitgebreid en herkent nu meer typen verkeersborden. De informatie wordt getoond op het digitale instrumentenpaneel.

Dodehoekdetectie
Het Blind Spot Information System signaleert voertuigen in de dode hoek. Indien nodig wordt de bestuurder gewaarschuwd, ook voor snel naderend achteropkomend verkeer.

Vision 2020
Volvo’s visie is auto’s te ontwerpen die niet crashen. Op korte termijn is het de bedoeling dat rond 2020 niemand meer omkomt of zwaargewond raakt in een nieuwe Volvo. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen mensen om het leven komen en meer dan 50 miljoen gewond raken bij verkeersongevallen. Deze cijfers nemen naar verwachting snel toe als geen actie wordt ondernomen. Volvo is vastbesloten om het voortouw te nemen aan de hand van zijn visie op een botsingvrije toekomst.

Het Traffic Accident Research Team van Volvo doet al sinds 1970 onderzoek naar verkeersongevallen uit de praktijk. Inmiddels omvat de ongevallendatabase informatie meer dan 43.400 ongevallen.

Door de kennis van echte verkeerssituaties in het onderzoek toe te passen, heeft Volvo geleerd hoe je auto’s ontwerpt die een zeer hoog veiligheidsniveau bieden in het geval van een aanrijding. Volvo beschouwt dit als belangrijke kennisbron voor het vinden van hightech oplossingen die kunnen helpen ongevallen te vermijden of te beperken. Om weer een stap verder te komen, bestudeert het Traffic Accident Research Team niet alleen gecrashte auto’s, maar onderzoekt het ook diverse scenario’s waarin het gedrag van de bestuurder meespeelt, om meer te weten te komen over wat kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties.

Geef een reactie