Porsche

De nieuwe Porsche Cayenne voor het eerst met 14% bijtelling

Porsche Cayenne
Een scherper design, meer efficiency en een rijkere standaarduitrusting: dat zijn de belangrijkste kenmerken van de nieuwe Porsche Cayenne. De sterke punten van de sportauto onder de SUV’s blijven uiteraard behouden: vijf zitplaatsen, een luxe hoogwaardige uitrusting, veel binnenruimte, hoge prestaties en volop rijplezier. Nieuw in het gamma is de Cayenne S E-Hybrid. Door de lage CO2-uitstoot (79 g/km) komt de eerste plug-in hybrid in dit segment in aanmerking voor 14% bijtelling bij zakelijk gebruik. Vanaf 11 oktober staat de nieuwe Cayenne bij de Porsche Centra. Hij is leverbaar vanaf 84.500 euro.

Het leveringsprogramma van de nieuwe Porsche Cayenne omvat vijf versies: de Cayenne S met de nieuwe 3,6-liter V6 biturbomotor, de Cayenne Turbo, de Cayenne Diesel, de Cayenne S Diesel en de Cayenne S E-Hybrid met 14% bijtelling. Vergeleken met hun voorgangers leveren de nieuwe versies nog betere prestaties bij een lager brandstofverbruik.

Scherper design
De nieuwe Cayenne heeft scherpe lijnen met fraaie accenten. De complete voorzijde is nieuw. De fraaie airblades opzij leiden koellucht naar de intercooler. Ook de nieuwe Cayenne is direct herkenbaar als Porsche. Dat zit hem in de standaard bi-xenon koplampen en de kenmerkende ‘zwevende’ vierpunts led-dagrijverlichting. LED-koplampen met het Porsche Dynamic Light System (PDLS) zijn standaard op de Cayenne Turbo. De achterlichten hebben een driedimensionale vormgeving en ze zijn net als de LED-dagrijverlichting vierledig opgebouwd. De uitlaatpijpen zijn nu geïntegreerd in de achterbumper en een automatisch te bedienen achterklep is standaard. In het interieur valt het nieuwe multifunctionele stuur met schakelpaddles op. De inspiratie hiervoor komt van de Porsche 918 Spyder. De zitplaatsen achter zijn optioneel leverbaar met ventilatiefunctie.

Slimme efficiency
De Porsche Cayenne is zuiniger dan ooit. Dat komt door de nieuwe freewheel-functie, de verbeterde Auto-Start-Stop-Plus-functie en het geoptimaliseerde thermische management. Voor het eerst past Porsche actieve koelluchtkleppen toe. Deze bevinden zich achter de middelste luchtinlaat en worden aangestuurd door het motormanagement. De kleppen openen en sluiten afhankelijk van de rijomstandigheden. Zo zorgen ze voor de optimale hoeveelheid koellucht. In gesloten toestand zorgen ze voor minder luchtweerstand en een lager verbruik.

Eerste Cayenne met 14% bijtelling
De Cayenne S E-Hybrid is de eerste plug-in hybrid in het segment van de premium SUV’s. Hij beschikt over een 3,0-liter V6 compressormotor en een krachtige (70 kW/95 pk) elektromotor. Het systeemvermogen bedraagt 306 kW/416 pk en het maximale koppel 590 Nm (tussen 1.250 en 4.000 tpm). Daarmee sprint de Cayenne S E Hybrid in 5,9 s van 0-100 km/h en haalt hij een top van 243 km/h. Het gemiddelde brandstofverbruik komt op 3,4 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 79 g/km – goed voor 14% bijtelling bij zakelijk gebruik. De lithium-ion-accu met een capaciteit van 10,9 kWh maakt afhankelijk van rijstijl en de omstandigheden een elektrische actieradius van maximaal 36 kilometer mogelijk. In elektrische modus is een topsnelheid van 125 km/h mogelijk. De accu kan via het stroomnet of tijdens het rijden worden opgeladen. Belangrijke voertuiggegevens zijn met een smartphone via het standaard aanwezige Porsche Car Connect te raadplegen.

Cayenne S: nieuwe V6 biturbo
De Cayenne S wordt geleverd met de nieuwe Porsche 3,6-liter V6 biturbomotor met 309 kW/ 420 pk en een koppel van 550 Nm. Hij wordt standaard geleverd met een achtraps Tiptronic S-transmissie. De combinatie is goed voor een ‘0-100’ in 5,5 s (5,4 s met het optionele Sport Chrono Pakket) en een topsnelheid van 259 km/h. Het gemiddelde verbruik komt op 9,5-9,8 l/100 km (223-229 g/km CO2) – een winst van 1,0 l/100 km ten opzichte van de voorganger met V8. De Porsche Cayenne Turbo heeft een 4,8-liter V8 biturbo met een vermogen van 382 kW/ 520 pk bij 6.000 tpm en een koppel van 750 Nm (tussen 2.250 en 4.000 tpm). Hij sprint in slechts 4,5 seconden van 0 naar 100 km/h (4,4 s met het optionele Sport Chrono Pakket) en haalt een topsnelheid van 279 km/uur. Het verbruik: 11,2-11,5 l/100 km (CO2: 261-267 g/km).

Krachtige Cayenne diesel-modellen
De 3,0-liter V6 van de Cayenne Diesel levert 193 kW/262 pk bij 4.000 tpm. Samen met het koppel van 580 Nm (tussen 1.750 en 2.500 tpm) leidt dat tot een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 7,3 s (7,2 met Sport Chrono Pakket) en een topsnelheid van 221 km/h. Het verbruik van deze versie komt op gemiddeld 6,6-6,8 l/100 km (CO2:173-179 g/km). Mede dankzij het SCR-systeem voldoet de Cayenne diesel aan de Euro 6 emissienorm.
De 4,2-liter V8 in de Cayenne S Diesel levert 283 kW/385 pk bij 3.750 tpm. Het koppel: 850 Nm tussen 2.000 en 2.750 tpm. De sprint van 0 naar 100 km/h duurt 5,4 seconden (5,3 s met het Sport Chrono Pakket) en de topsnelheid bedraagt 252 km/uur. Het gemiddelde verbruik bedraagt 8,0 l/100 km (209 g/km CO2).

Meer comfort
Het onderstel van de nieuwe Cayenne is afgestemd op comfort, uiteraard met behoud van de dynamische eigenschappen. De Porsche Cayenne is en blijft de sportiefst rijdende auto in het SUV-segment.

De nieuwe Cayenne staat vanaf 11 oktober bij de Porsche dealers.

Geef een antwoord